• 瀏覽: 12,294
  • 回覆: 48
咁啱上星期睇到有帖文話:
我認為十個億是中國能夠承受的數目。

但咁啱今日又睇到「上個星期在海邊,大約五米以外有一個漂亮的少婦對她的男性朋友談起最近廣州的疫情。
她說:‘’雖然我20年前從廣州來,但是我不關心。大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多」嘅帖文。

又咁啱嘅係發帖文時:「我認為十個億是中國能夠承受的數目。」嘅又唔記得加上漂亮廣州少婦奇遇記事件?

又咁啱俾佢係海邊聽到廣州漂亮少婦同男性友人傾偈。又咁啱度過係五米距離。(但五米大約係多少?應該係二架對頭私家車左右長。)咁都俾你聽到?

重點又來了:
漂亮廣州少婦講嘢嘅時候一定係好大聲,如果唔係點可能五米外可以聽到漂亮廣州少婦講嘢?
廣州少婦又會無啦啦講自己落咗嚟咗香港二十年?
咁啱廣州少婦又會行行下海邊會講:我不關心。大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多?

我的評論:
漂亮廣州少婦講咩都唔恐佈(因為無證據)最恐怖嘅係造謠嘅人。

本來討論區作下文都係好平常嘅事。但點都要有個譜呀!

一個廣州少婦同男性友人行海邊、唔係卿卿我我?話題竟然唔係一陣去邊度食飯。
反而係講自己落咗嚟咗香港二十年?(難道嗰男性友人唔知她來自廣州,所以要嗰位漂亮廣州少婦特登再申報一次?)
仲要話中國人口太多?
重點係又咁啱俾你聽到嗰下抵死。
咁啱你認為十個億是中國能夠承受的數目帖文時竟然提都唔提有漂亮廣州少婦事件。
你唔記得咗?定係你老作呀!

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-10 20:11 發表
咁啱上星期睇到有帖文話:
我認為十個億是中國能夠承受的數目。

但咁啱今日又睇到「上個星期在海邊,大約五米以外有一個漂亮的少婦對她的男性朋友談起最近廣州的疫情。
她說:‘’雖然我20年前從廣州來,但是我不關心。大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多」嘅帖文。

又咁啱嘅係發帖文時:「我認為十個億是中國能夠承受的數目。」嘅又唔記得加上漂亮廣州少婦奇遇記事件?

又咁啱俾佢係海邊聽到廣州漂亮少婦 ...
去屌七佢啦!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 09:11 PM 發表

去屌七佢啦!
人到去使你教咩?條友見到我見鬼咁。
佢根本唔係嚟討論。旨在造謠。

求其作個廣州少婦之嘛!
係海邊講疫情喎合邏輯咩?五米外聽到人哋交談內容,仲要個女嘅無端端話自己嚟咗二十年。

作都作好啲啦

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-10 09:30 PM 發表

人到去使你教咩?條友見到我見鬼咁。
佢根本唔係嚟討論。旨在造謠。

求其作個廣州少婦之嘛!
係海邊講疫情喎合邏輯咩?五米外聽到人哋交談內容,仲要個女嘅無端端話自己嚟咗二十年。

作都作好啲啦
我就算當真有其事,一個八婆九up幾句有乜代表性? 唔通羅湖聰講乜代表大部份大陸人?

特刀劫道,有名你叫.

引用:
原帖由 剛峰 於 2021-6-11 07:26 AM 發表
特刀劫道,有名你叫.
哪裡有刀,隻野叫

持(嘴)炮刧道

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-6-11 03:22 AM 發表

我就算當真有其事,一個八婆九up幾句有乜代表性? 唔通羅湖聰講乜代表大部份大陸人?
條友認為發現咗寶藏呢,我地夠話曱甴死全家啦,唔見有人覺得係執到寶既?

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-6-11 03:22 AM 發表

假設性人物,可以係學者、教授、專業人士。
今次主角係漂亮廣州少婦帶出「大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多」言論。
就算係都只能講係廣州少婦個人諗法。
將自己嘅諗法套係一個虛構人物身上。

過去嘅165個月都被人貶損不無原因。

我估事發地點
應該係廟街

我覺得條友可能係人格分裂,
咩國州少婦講嘢,
似係佢自己嘅患聽多啲。

我仍然係中大禁言術中,
問唔到佢嘢。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-6-11 09:52 AM 發表
咩國州少婦講嘢,
似係佢自己嘅患聽多啲。

我仍然係中大禁言術中,
問唔到佢嘢。
你唔可能係佢口中問到啲咩嘢!
況且佢一直如此何來人格分裂?

其實真有其事嘅話,
喺香港住咗廿年,應該叫香港人啦!
俾香港嘅教育塗毒咗廿年,
會如此口出狂言,一啲都唔奇。
不過我更相信佢係幻聽多啲——講嘅嘢似係佢諗出嚟多啲。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-6-11 09:52 AM 發表
咩國州少婦講嘢,
似係佢自己嘅患聽多啲。

我仍然係中大禁言術中,
問唔到佢嘢。
佢又點知人地係少婦呢 ?
所以我的廟街設定
更合理

引用:
原帖由 貓男 於 2021-6-11 09:56 AM 發表
其實真有其事嘅話,
喺香港住咗廿年,應該叫香港人啦!
俾香港嘅教育塗毒咗廿年,
會如此口出狂言,一啲都唔奇。
不過我更相信佢係幻聽多啲——講嘅嘢似係佢諗出嚟多啲。
咁就要梳理一下佢嘅最近嘅帖文。
先係....我認為十個億是中國能夠承受的數目開始。
該帖在無理據下被網友插得體無完膚。
之後一星期後再來廣州漂亮少婦,不難搵到缺口。
海邊與友人交談,談話中竟然講自己係20年前來港。
「大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多」
剛好為(我認為十個億是中國能夠承受的數目)做佐證?
一星期前佢唔提呢件事?
唔難解讀為虛構。

本來討論區作文平常事,但太多咁啱喇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]