• 瀏覽: 58,098
  • 回覆: 242
  • 追帖: 1
+23

台灣官員睇書學超前部署,最後淪為紙上談兵。

染病又可以康復嘅下次揀個醒啲嘅省長,往生咗嘅就只有靠家人實現遺願啦。

其實台灣冇水冇電冇疫苗,遲死不如早死。

冇校正回歸咪日日2百幾囉

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-6-10 09:39 PM 發表

成個幾星期日日死亡數係確診嘅10%,係人都知假啦,根本就係檢測唔夠,用死亡率平均大約1%左右,台灣應該日日有二千人確診。
其實可能死亡人數都唔準……

引用:
原帖由 廚房雀躍的山羊 於 2021-6-10 11:06 PM 發表
按照美國和歐洲病死率推算,台灣每天確診絕對超過2500宗
呢隻病毒最惡搞係無症狀者都可以傳染俾其他人,唔似SARS.  所以你唔封城,再大量檢測,將帶菌者格離,或者七成人打疫苗,根本冇可能控制疫情。

上年6月: Taiwan can help
今年6月: Taiwan needs help

引用:
原帖由 hkrking 於 2021-6-10 10:42 PM 發表

台灣官員睇書學超前部署,最後淪為紙上談兵。

染病又可以康復嘅下次揀個醒啲嘅省長,往生咗嘅就只有靠家人實現遺願啦。
本書好靈,地震,颱風 水災,病毒,戰爭。前四項都一一應驗,
第五項戰爭應該都快,起前部署嘅意思大慨係指解放軍未打過黎先投降

引用:
原帖由 一眼關七 於 2021-6-10 14:38 發表
日日二百幾病,死廿幾,控制得幾好?!
呆娃南波灣

https://baijiahao.baidu.com/s?id ... r=spider&for=pc

// 國務院聯防聯控機制綜合組廣東工作組醫療救治組專家、中山大學附屬第一醫院重症醫學科主任 管向東表示:與從武漢疫情以來以及後面20多次局部聚集性疫情的病人相比,這次進入重型和危重型患者的比例相對偏高,大約是10%到12%的比例。以往有的是2%到3%、高一點5%到8%,局部的也有8%到10%。這一批比較高,有可能是疫情毒株致病率比較強。//

換轉響台灣咁樣抗疫,不敢想像

https://www.hk01.com/台灣新聞/634772/台灣疫情-雙北60歲以上重症率升至34-病房收治人數反下降

台灣重症率已達17.9%,4月20日之後確診個案共9876宗,依世界衛生組織(WHO)嚴重度分類,1768人為嚴重肺炎或急性呼吸窘迫綜合症;年齡大於60歲的3606名確診個案中,達1227例為重症,重症比率為34%。

陳屍中.............國台灣省。

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-6-10 04:12 PM 發表

其實也不一定看死亡率.............看康復出院率一樣看出台灣數字有問題......!!

韓國........感染人數146,303.........康復出院136,713..........死亡1,979.....!!
香港.......感染人數11,872.........康復出院11,587..........死亡210.....!!
台灣.........感染人數12 ...
因為台灣人無得入醫院,

所以出院人數奇低。

poor job

台灣政策只叫人留在家中等死,而家中死亡又唔計病死個案。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]