• 瀏覽: 67,920
  • 回覆: 52
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-6-10 11:54 PM 發表

政府話要簡化登記
根本不可能
上次可登記銀行戶口有得查
今次電子支付有方法checK到人是否在港
發出SMS驗證碼

如果八仔卡
登記時要比手提電話
發SMS驗證碼
電訊公司查到機主在不在香港
除非有人偷走機主手機

因為政府無打算實名登記
如果個人八達通
要帶埋身份証比港鐵客務中心登記
人在港才有身份證比客務中心職員睇
你成日話用SMS check, check 乜鬼

1. 當時不在香港唔等於不在港經常居住, 而且 SMS 只可用作call back verify security check, 通常係send one-time-password, 1分鐘內作答

2. 個電話可以係香港由其他人操作, 人可以坐神舟5號去咗中國太空站, 証明唔到本人位置

3. 要用SMS 數幾多日係香港, 2年前就要開始 日日send SMS message, send足 365x2日, 唔係你求其send一次就可以結案陳詞

4. 某某人係咪經常居住香港, 入境事務處一清二楚 政府中央登寄消費券, query 入境事務處 個database 咪有答案, 做乜做啲吃力又唔準嘅野, 除非某某人用自己方法出入境, 入境事務處都唔知情

引用:
原帖由 manhong1128 於 2021-6-11 01:09 AM 發表

開 wechat pay 唔洗身分證驗證?我開 payme 都要,仲要等三日驗對我身分先開到
alipayhk 上年7月申請, 只要手機收到SMS 就OK, 佢會send 6 digit number 做security check
大陸alipay 10年前我就有實名 當時實名好求其 而家要用大陸銀行戶口, alipayhk 我就冇實名

wechat pay 唔清楚 我冇應該都唔洗

payme 應該link去銀行戶口, 規格一定要高啲, 一定要証明戶口係你本人先得
alipayhk 戶口根本無錢, 用SMS証明到你係機主就得

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-6-11 12:10 PM 發表

可能驚連隻手都跌埋呢?
跌就唔會, 最可能係被偷手機

引用:
原帖由 keung135 於 2021-6-11 08:16 PM 發表

日本多年前曾推出過多次
但成效不大
成效不大係正常

日本經濟差係長期問題
派錢係短期操作
如果 短期操作 可以 解決到長期問題, 日本就唔洗失落20年  

呢個世界邊有食一次飯頂到20年, 係就可以攞經濟學諾貝爾獎, 美國都要印錢,派錢,印錢,再派錢

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-6-13 05:59 PM 發表

市民一定用錢,最後振興左百佳
其實都預咗結局係甘 去百佳買一大堆放得耐嘅野返去

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-6-13 07:34 PM 發表

要揾地方用,最方便
咪又係附近 百佳惠康吉之島 大家樂美心大快活吉野家 5000蚊一陣就用哂

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-6-13 09:26 PM 發表

全部都係大企業
附近小店唔收, 我都無辦法

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-6-13 11:58 PM 發表

明既,明既,冰有可能次次走去領展買條魚
wet market街市平均二三十年先去一次, 最近實地考察完, 多數唔收, 而且無野啱我買, 我唔煑飯 下次去可能20年後

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]