• 瀏覽: 67,938
  • 回覆: 6
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-6-10 01:29 PM 發表
🤔我家的玩法是...

每個人拿到5000蚊消費劵...
之後每人要起自己銀行提取返現金5000蚊來比個家...
😂現金總額為個家買電器或其他購物用途或水電煤費。

果5000電子消費劵才是自己午飯錢...
啲高官坐喺冷氣房諗出嚟嘅屎橋, 係咁上下水準。

收到錢之後我去美國 Amazon 買5000蚊外國貨,張八達通就去百佳買嘢,你點制止?

引用:
原帖由 fcw99 於 2021-6-10 02:16 PM 發表
黃畜話不會受政府施捨
政府啲錢?係香港人嘅錢!

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-6-10 07:53 PM 發表

其實我一路唔明點解講政府啲錢係香港人既錢,其實我哋市民無份的。係屬於阿公的。
政府啲錢係歷來多收嘅稅收而來。政府嘅角色係財富再分配。

所以唔係派錢,係回水,明未?

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2021-6-10 08:20 PM 發表

直接派就確保唔到本地消費
乜你覺得宜家咁就確保到呀?!

引用:
原帖由 20031210 於 2021-6-11 03:08 AM 發表

5000蚊請家人開開心心食餐好既,埋單後連換部手機都未必夠
大部分市民應該都係想開心消費下,懶係醒咁寧願套4000現金唔知為乜既應該係少數。既然係少數既一份子,講下你點解咁缺4000,4000現金做得啲乜令你咁自豪?
你嗡乜?

我用原本用黎去百佳買日用品嗰5千蚊去美國Amazon 買嘢,八達通嗰5千買日用品,一毫子本地消費都唔會增加,美國就多咗我呢5千蚊,明未?

引用:
原帖由 20031210 於 2021-6-11 02:45 PM 發表

你以為人人似你成世人未見過5000蚊?唔阻你為左套嗰四五千現金勞心勞力,頂住呀鬼叫你窮……
係㗎!我為咗保證唔増加一毫子本地消費,都幾勞心勞力㗎!

引用:
原帖由 20031210 於 2021-6-11 03:04 PM 發表

咁啦,你索性曬太陽食空氣唔落街,一毫子本地消費都唔參加,應該好快餓死港府……唔洗回我喇,冇咁得閒同你討論5000蚊,窮西就係麻銀煩🤭
你講得啱,我買兩張Aeron電腦椅都過2萬蚊,真係唔應該自降身價同你討論5000蚊啲濕碎嘢。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]