• 瀏覽: 67,783
  • 回覆: 52
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-6-10 04:15 PM 發表
八達通是不是有點傻............手機八達通不能用消費券即可.......!!
根本不應該用電子消費卷.........全數用八達通卡比較簡單.......省時方便......!!
有啲人八達通張card過咗落手機, 無八達通card, 手機用唔到又點搞

引用:
原帖由 蘇屈 於 2021-6-10 04:29 PM 發表
用消費券買金吐現得唔得呢?理性討論。
又唔係物理定律不能破, 係無可能完全防止吐現

引用:
原帖由 king_ip_007 於 2021-6-10 04:31 PM 發表
其實有幾多人明白消費券嘅原意?消費券原意並唔係派錢俾香港市民,而係想刺激香港消費,好似之前派一萬元,又有幾多人真係會喺香港消費咗呢!我身邊就有人儲起咗冇用,如果有人覺得費時失事,咁不如唔好攞,咁可以減輕政府行政費用。
經過呢2年, 我覺得 消費券嘅原意 係收集big data反恐, 刺激香港消費都係其次

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2021-6-10 04:45 PM 發表
肯定最少分兩期比...一期過5千的話...
市面好快會出現一堆消費券$5000八達通...$4500放售...
相信唔會, 好等錢洗江湖救急 先會$4500放 而且金管局限咗上限係$3000, $4500放售機會並唔存在

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-6-10 05:02 PM 發表

買多一張八達通囉..........聰明仔..........!!
有啲人就係唔想要八達通, 過落手機 一部手機走天涯, 你就叫佢買多一張八達通 還原基本步 你唔覺得好好笑

引用:
原帖由 MySamSam 於 2021-6-10 05:22 PM 發表

用另一張八達通領取消費卷,再賣張八達通轉讓人咪得囉!9折!
首先, 係有風險

假如黑暴接咗你張八達通 (用你HKID + 八達通 ID+ phone#申請), 黑暴掉完奶油氣水蛋治, 地鐵影到黑暴入閘, 知道張card id, 第一時間懷疑係你, 問電訊公司攞你屋企地址, 國安就可以上門家訪

引用:
原帖由 MySamSam 於 2021-6-10 05:33 PM 發表

驚黑暴用來做犯法野就真!
八達通巳實名, 千祈唔好賣比三唔識七, 要上身 黑暴夠膽放火燒人 分分鐘終身監禁

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2021-6-10 05:44 PM 發表
選擇八達通:唔見咗張卡,即係唔見咗 5千元
視乎你用乜八達通, 租用版無得報失

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-6-10 06:17 PM 發表

咪扮醒目,領消費券係要實名登記,你領消費券張卡係釘咗你個名同身分證,你無情情賣咗畀個唔知咩來頭的人,跟住又唔知再轉幾多手,第日萬一有人攞你張卡犯法,你就要解話,就算冇事都煩你一餐,值唔值呢?
好多人唔知呢個係八達通實名計劃 係邊幾時幾點去邊出現, 可以每個人起個Profile
反恐先係政府同國家首要目標, 社會唔穩定, 個個月派錢都無用 全部商店提早落閘 做唔到生意

引用:
原帖由 沒有勇氣實踐 於 2021-6-10 06:23 PM 發表
如果消費券餘額得返幾毫呢?
用埋佢囉 唔會話得返幾毫子用唔到

引用:
原帖由 ookiroppi 於 2021-6-10 06:30 PM 發表
政府派發資助消費券, 初衷係增加本土消費, 幫助本土嘅經濟, 重點係錢要用返喺香港,而唔係資助人外出去旅行、任何海外嘅消費。

限制梗係要有啦,以免被濫用,以免資金轉入銀行然後再轉帳至海外, 有為初衷
而家都無得比你旅行, 旅行社係本地公司, 一樣當係本土消費, 旅行社一樣要係香港出糧比員工

引用:
原帖由 ookiroppi 於 2021-6-10 06:36 PM 發表
已經離開咗、已經移咗民嘅人, 當然不應該有資格享用呢筆款項, 因為呢個計劃嘅重點係本土消費, 除非呢班人為咗呢五千蚊親自返香港申請使用。
申請時, 要declare係咪長期唔係香港 返香港坐21日監先發覺唔合資格 賠了夫人又折兵

引用:
原帖由 HK5130362 於 2021-6-10 07:02 PM 發表

咁如果佢哋比在港親友用又得唔得
唔得, 第一步就唔合資格, Q1. 你是否過去2年, 2/3時間在香港 學生出國讀書例外

亂答係可以嘅, 不過好快比入境署拆穿西洋鏡 發假誓, 拉得

引用:
原帖由 加燦 於 2021-6-10 07:05 PM 發表

為幾千銀犯法講大話呃政府, 我就唔會啦.
千祈唔好, 到時害埋在港家人呃政府 無啦啦整撻瘌

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-6-10 07:14 PM 發表

其實可以咁做
政府一登記果張用消費券的8仔卡就無得退卡
要用哂錢或剩拾幾元才可即退卡

八仔公司可以人手checK交易記錄
增值,購物,消費券

或者抵押方式
市民只可入錢2500
政府每半月領券500
要用哂錢才比退卡
人手做

政府可能失敗在此處無發另一張卡
用消費券才用果張卡

或八仔公司一時間改不到APP
八仔公司可以為消費券再設計APP
支付寶或微信做到
即日取券換現金即日用
AP ...
APP乜鬼呀, 八達通嘅selling point就係可以用幾十年前嘅Sony FeliCa chips hardware 行走江湖

八達通係 FeliCa hardware base, 乜都唔改得 hardware 係甘多memory 就係係甘多memory, 除非全部市面嘅八達通回收

Alipayhk, Wechatpay, software base, 手機hardware大把資源 個App乜都可以改

正如你用50年前撥號電話, 接去電話公司, 今日一樣打得到電話, hardware 定死咗就無得改

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]