• 瀏覽: 67,895
  • 回覆: 52
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-6-10 01:29 PM 發表

當你自己現金入了500元去8仔卡
8仔卡未用過
退卡時只會退回500和50元卡按金
消費券的面額不會退埋比你
留意而家有手續費

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-6-10 01:45 PM 發表

根本不會有人估中預期效果
政府好過完全不做無行動幫助零售食肆
幫助零售食肆 只係政府目標之一, 其實政府有另外目的, 收集大數據實名追蹤黑暴

引用:
原帖由 wing_gun 於 2021-6-10 01:59 PM 發表

正路做法 係d人死都覺得揸住"5000蚊消費劵"去買野先會開心d, 然後就去鬧樣樣都唔比用
根本唔算係消費劵, 政府直頭係cash 過比你電子支付工具 只不過有期限

引用:
原帖由 6seven 於 2021-6-10 02:10 PM 發表

矛盾的只有閣下, 又要攞"著數", 又要鬧對方......

你可以唔交稅, 但會被通緝.
唔交稅 最多出罰款信, 又未洗通緝, 頂多海關唔比出境

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2021-6-10 02:14 PM 發表

但8通好似分唔到係錢定卷的wo
根本唔存在 錢定卷, 全部都係錢
扣唔扣到錢 視乎商戶, 假設一樓一收八達通但係無商業登記 咪唔扣到
假設你張八達通 只得政府$2500, 撘地鐵咪無錢 要扣deposit, deposit扣無可扣就食蕉

引用:
原帖由 6seven 於 2021-6-10 02:18 PM 發表

咪即係通緝.
唔算通緝, 差佬查身份證 唔會因為你欠稅拉你

引用:
原帖由 meme00 於 2021-6-10 02:22 PM 發表
原先話移咗民d人攞唔到5仟消費卷,佢哋現在祇要比低資料家人或朋友幫佢申請,跟住買張新八達通比家人朋友用,套現現金比返佢😤😤
而家申請好似話要declare係咪長期唔係香港, 發假誓 唔難check 叫入境處對吓record 就一清二楚

引用:
原帖由 Fxyellowobject 於 2021-6-10 02:28 PM 發表
八達通根本就係過時技術+漏洞百出嘅垃圾,依家班黃甴已經話只要出張唔實名登記嘅八達通,攞錢後就出售,立即可套現。政府比八達通公司用消費卷簡直一大過失
八達通公司 政府係大股東 點可能無份

申請時要提供流動電話號碼收SMS, 八達通+Mobile Phone# 間接巳變實名 除非用埋太空card

引用:
原帖由 界外 於 2021-6-10 02:31 PM 發表

5000小數目,政府唔派電子消費券都係要花自己錢,諗埋晒轉黎轉去套現多無謂。
5000小數目, 但係對國家反恐 打擊罪犯 好有幫助, 360億當係國防開支

引用:
原帖由 愚人之石 於 2021-6-10 02:42 PM 發表

超市門口等,95折俾我啦.
超市門口巳經常有人企係到問人攞貼紙, 之後又多班95折黨

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-6-10 03:09 PM 發表
八達通都好不信任香港市民,要咁樣預防套現,當市民全是騙徒嗎?
心態決定一切, 波叔自己劏開房故故惑惑, 好難信任香港市民唔會同佢一樣

引用:
原帖由 界外 於 2021-6-10 03:18 PM 發表

太空都快要實名
7月開始登記, 最後機會用太空card 不過 黑暴應該有骨氣唔要5000

引用:
原帖由 界外 於 2021-6-10 03:20 PM 發表

一箭雙鵰?
一箭N鵰

1. 捉進疫情下經濟
2. 推廣e-payment
3. 收集big data, 反恐作戰

引用:
原帖由 界外 於 2021-6-10 03:27 PM 發表

如我係恐怖分子,就絕不會為區區5000挺而犯險
2年拉咗1萬人, 未被捕相信有幾十倍潛伏係社會, 今年612又有人吹雞 正好用5000蚊鉤出呢班破壞份子

引用:
原帖由 derrickt 於 2021-6-10 03:34 PM 發表
想將個 $5000 消費券買晒公司禮券, 可以延長啲使用限期或購買家庭電器得唔得呢?🤔
代用券 應該得 除非唔得 只要香港登記商戶就得

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]