• 瀏覽: 67,919
  • 回覆: 582
  • 追帖: 4
+14
低9能,唔怪之得市場被侵食 唔係正苦射住 真係執左好耐

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-6-10 01:26 PM 發表
搞咁多嘢嘥行政費
有乜好派,對付香港人最好加稅

5000蚊唔係好多下嘛?平日消費一定會用得哂架下麻?成日話吐現?煩唔煩?
而家乜都貴,5000蚊點會用唔哂呀?
唔鐘意用電子支付可以唔申請吖,打疫苗政府都無強迫,派消費額就更加唔會強迫啦,唔好申請就唔會有咁多煩惱啦。

引用:
原帖由 meme00 於 2021-6-10 02:22 PM 發表
原先話移咗民d人攞唔到5仟消費卷,佢哋現在祇要比低資料家人或朋友幫佢申請,跟住買張新八達通比家人朋友用,套現現金比返佢😤😤
而家申請好似話要declare係咪長期唔係香港, 發假誓 唔難check 叫入境處對吓record 就一清二楚

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-6-10 01:25 PM 發表
🤔其實增了5000...
之後拿張咭去地鐵站話取消張咭...
咁退唔退到錢?
還是只比回50蚊按金?

🤔之前有冇會員退過?
只退卡內現金,電子卷只是餅卡卷不能變現金,所以你的電子卷當放棄處理!

引用:
原帖由 香港勁揪 於 2021-6-10 01:50 PM 發表
香港人係咪仆街呢,五千蚊都唸餐死點樣去轉移佢。
5000小數目,政府唔派電子消費券都係要花自己錢,諗埋晒轉黎轉去套現多無謂。

引用:
原帖由 界外 於 2021-6-10 02:31 PM 發表

5000小數目,政府唔派電子消費券都係要花自己錢,諗埋晒轉黎轉去套現多無謂。
正解

用卷買完蘋果去先達,咪得

引用:
原帖由 fcw99 於 2021-6-10 02:16 PM 發表
黃畜話不會受政府施捨
政府啲錢?係香港人嘅錢!

引用:
原帖由 edbe 於 2021-6-10 01:46 PM 發表
傻仔先用8 達通去拎5k
可能師兄已經係一名傻仔

點解系都要吐現先? 你平日正常都要洗錢消費架?常平日消費咁用左佢唔得架咩?

引用:
原帖由 大大力誰人 於 2021-6-10 01:22 PM 發表
政府早前表示,5000港元電子消費券計劃將於本月下旬公布詳情。其中一間指定電子支付營運商八達通昨日(9日)向用戶發電郵表示,參加消費券計劃期間,不能把餘額增值至八達通錢包,直至用完5000港元的消費額。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210610/photo/bkn-20210610111017939-0610_00822_001_01b.jpg?20210610131823
安九的你,大能把

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2021-6-10 01:14 PM 發表

但8通好似分唔到係錢定卷的wo
八仔卡仲易分到
職員在電腦讀卡資料
再看到交易記錄
所以會睇到那條數是消費券

客無讀卡上資料
可能有人以為5O00元消費券計在卡的餘額上
正常消費券不是現金不會計落卡的餘額上

算死草作風
搞到簡單複雜化

5千用係消費振經濟,買完值錢野,再換錢又係一樣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]