• 瀏覽: 67,926
  • 回覆: 582
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 keung135 於 2021-6-11 08:16 PM 發表

日本多年前曾推出過多次
但成效不大
成效不大係正常

日本經濟差係長期問題
派錢係短期操作
如果 短期操作 可以 解決到長期問題, 日本就唔洗失落20年  

呢個世界邊有食一次飯頂到20年, 係就可以攞經濟學諾貝爾獎, 美國都要印錢,派錢,印錢,再派錢

八達通白痴

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-6-10 01:32 PM 發表
呢個政府做嘢真係好麻煩,搞到流動百出直接派5000咪得囉嘥氣,係要啲簡簡單單又搞到複雜化
成班九官無益人晒6億行政費而攪D咁嘅野直接派錢咪好攞

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-6-10 02:04 PM 發表

偷資料,所以唔好要果5000蚊
晒氣啦每個人都無寫住話自己係黑暴佢點追蹤'

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-6-10 07:15 PM 發表
手足登記必留下資料
手足登記後,每日行蹤無走雞

好簡單,宜家有人送錢你洗,就有d撚樣嫌三嫌四嫌麻煩!嫌麻煩就咪撚要!

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-6-10 02:04 PM 發表

根本唔算係消費劵, 政府直頭係cash 過比你電子支付工具 只不過有期限
師兄錯了5OOO元不是大數目有乜咁開心買部靚D手機都唔得佢值接派錢我有我嘅使法

長者8卡可唔可以由仔女幫佢哋申請

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-6-10 02:27 PM 發表

用依種手法,想推消費稅,試水温
還有政府唔係一Q比晒500O元濕下濕下你想買D貴價野都唔得點樣振興消費

師兄澳門4月先致派完每人1萬大元點會無派

引用:
原帖由 古時勁羊 於 2021-6-12 11:01 PM 發表

還有政府唔係一Q比晒500O元濕下濕下你想買D貴價野都唔得點樣振興消費
政府成日掁興有錢的商人

唔講,以為俾5000萬

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-6-10 03:50 PM 發表

有幾出奇呢?安心出行啲人都話唔識裝。
大部份長者都係用8達通卡

5K好快用晒,洗乜套現呢

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-6-12 03:49 PM 發表

成效不大係正常

日本經濟差係長期問題
派錢係短期操作
如果 短期操作 可以 解決到長期問題, 日本就唔洗失落20年  

呢個世界邊有食一次飯頂到20年, 係就可以攞經濟學諾貝爾獎, 美國都要印錢,派錢,印錢,再派錢
當年同官商勾結貪污有關(果個年代都唔記得因醜聞黑道亂交 換左幾多首相 但仍是同樣一樣)

黑勢力入侵地產霸權搶民資產
因為最搵錢 成本亦低 靠惡就可以了

高地價高物價 倒閉潮自殺率上升
日本人亦習慣少左用錢在日常生活中 慳得就慳
香港而家何止超英趕美 值頭超埋日本頭
今年二萬五一尺 唔夠一年就三萬一尺
到出年四萬??咁唔使五年十萬一呎??
咁好咩??真係興旺??
打工仔普羅人工追到嗎??

錢唔值錢 比陰司紙更似陰司紙

人更加唔係人  比畜牲更畜牲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]