• 瀏覽: 67,889
  • 回覆: 582
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 冬眠捉樓主 於 2021-6-10 10:50 PM 發表
八達通其實唔係咁方便,但係都有好多大型商店唔支援 八達通及支付寶....
都唔係呀..豐澤一直都用得
黎緊好似百老滙,sogo好似都用得
希望多d選擇啦

講真話$5000唔識用,用唔哂吖,寧願派現金果班
九成九係住外國,又想舔埋香港福利

買唔到模型,轉

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-6-11 07:32 AM 發表

有道理
4O00去做善事不反對

套現行都是呃了全港納稅人的錢
有些仲話可以20個親友消費券
中介公司?
香港人是否同世界脫節
手機或電腦輸入資料無可能吳識
政府9年免費敎育敎了飯桶出來?
健康手腳行得的老人家點會不識用
一敎就知點用

政府未供佈消費券操作
未講實一次過派5000元券
一早講了8仔卡增值不到5000元.
1000元會不會套現?
叫得登記一張八達通卡
似終身只用果張八達通卡做 ...
香港已經成為一個病態社會,凡事都要你叫我唔好做咩?我係要呀,吹咩?我做得到你又奈我唔何就係我叻,呢種心態十分要不得。賣弄小聰明,有著黃人特質,而且病得不輕,相信大多香港人都不會因缺5000元而要去套現,好老實,套完咪又係用番出去?套嚟做咩?又咩用嚟做生活費,政府唔派,咁就唔使生活嘅?
總之就係有病,你叫我唔好咩,我係要呀。唉……

引用:
原帖由 win^_^ 於 11/6/2021 12:57 PM 發表

以港燦性格幫人用消費卷買5000應該會
叫人地回4999現金比佢地
太少著數無人肯濟啦 ~

無諗過套現, 買張租用八達通分開用就算

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-6-11 12:42 PM 發表

香港已經成為一個病態社會,凡事都要你叫我唔好做咩?我係要呀,吹咩?我做得到你又奈我唔何就係我叻,呢種心態十分要不得。賣弄小聰明,有著黃人特質,而且病得不輕,相信大多香港人都不會因缺5000元而要去套現,好老實,套完咪又係用番出去?套嚟做咩?又咩用嚟做生活費,政府唔派,咁就唔使生活嘅?
總之就係有病,你叫我唔好咩,我係要呀。唉……
有些人真係不須優柴木
屋企有人買日常用品

有能力消費
用消費券買野捐比有須的人
套現助長衰人呃政府錢
不知點解咁少錢都要套現

政府田生一開始同大商戶玩
擔心人買不到奢侈品所以提議分2期派2500元券
但小商戶,零售業,點算,
消費券開始不是先幫小商戶

社會真系有柒人傻人
波叔己講明不是派錢
都有人睇左是派錢
死都要拉埋派錢來講
又睇成是救濟金
1個月1000元可以幫了甚麽?
買米買厠紙都夠

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-6-11 07:28 AM 發表

你嗡乜?

我用原本用黎去百佳買日用品嗰5千蚊去美國Amazon 買嘢,八達通嗰5千買日用品,一毫子本地消費都唔會增加,美國就多咗我呢5千蚊,明未?
你以為人人似你成世人未見過5000蚊?唔阻你為左套嗰四五千現金勞心勞力,頂住呀鬼叫你窮……

引用:
原帖由 20031210 於 2021-6-11 02:45 PM 發表

你以為人人似你成世人未見過5000蚊?唔阻你為左套嗰四五千現金勞心勞力,頂住呀鬼叫你窮……
係㗎!我為咗保證唔増加一毫子本地消費,都幾勞心勞力㗎!

可唔可以一次過用

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-6-11 02:50 PM 發表

係㗎!我為咗保證唔増加一毫子本地消費,都幾勞心勞力㗎!
咁啦,你索性曬太陽食空氣唔落街,一毫子本地消費都唔參加,應該好快餓死港府……唔洗回我喇,冇咁得閒同你討論5000蚊,窮西就係麻銀煩🤭

引用:
原帖由 keung135 於 2021-6-11 08:39 AM 發表
如果消費卷係可以救經濟

日本唔會淪落到今時今日
日本經濟差, 純粹因為消費卷咩?

引用:
原帖由 20031210 於 2021-6-11 03:04 PM 發表

咁啦,你索性曬太陽食空氣唔落街,一毫子本地消費都唔參加,應該好快餓死港府……唔洗回我喇,冇咁得閒同你討論5000蚊,窮西就係麻銀煩🤭
你講得啱,我買兩張Aeron電腦椅都過2萬蚊,真係唔應該自降身價同你討論5000蚊啲濕碎嘢。

不知所謂!

引用:
原帖由 netman88 於 2021-6-11 01:02 PM 發表

政府原意根本唔係俾5K你任你洗呀
原本就要全香港人好似乞兒咁每人每月拿1000 對不 點知而家搞到pet屎咁 對不(唔好同我講話乜鬼嘢振興經濟啊我個意思係佢而家搞到pet屎咁呀)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]