• 瀏覽: 67,785
  • 回覆: 582
  • 追帖: 4
+14
唔講真係唔知八達通可以換回錢

一陣又話雙程又要,單程又要,假難民又要
瞓緊街啲乞兒點買電器

引用:
原帖由 6seven 於 2021-6-10 02:10 PM 發表

矛盾的只有閣下, 又要攞"著數", 又要鬧對方......

你可以唔交稅, 但會被通緝.
唔交稅 最多出罰款信, 又未洗通緝, 頂多海關唔比出境

引用:
原帖由 大大力誰人 於 2021-6-10 01:22 PM 發表
政府早前表示,5000港元電子消費券計劃將於本月下旬公布詳情。其中一間指定電子支付營運商八達通昨日(9日)向用戶發電郵表示,參加消費券計劃期間,不能把餘額增值至八達通錢包,直至用完5000港元的消費額。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210610/photo/bkn-20210610111017939-0610_00822_001_01b.jpg?20210610131823
唔用佢啦

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-6-10 01:29 PM 發表
🤔我家的玩法是...

每個人拿到5000蚊消費劵...
之後每人要起自己銀行提取返現金5000蚊來比個家...
😂現金總額為個家買電器或其他購物用途或水電煤費。

果5000電子消費劵才是自己午飯錢...
啲高官坐喺冷氣房諗出嚟嘅屎橋, 係咁上下水準。

收到錢之後我去美國 Amazon 買5000蚊外國貨,張八達通就去百佳買嘢,你點制止?

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-6-10 01:29 PM 發表

當你自己現金入了500元去8仔卡
8仔卡未用過
退卡時只會退回500和50元卡按金
消費券的面額不會退埋比你
但8通好似分唔到係錢定卷的wo

搞咁多嘢嘥行政費...

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-6-10 01:37 PM 發表

有些人話不識用手機APP
不識用電子支付
只有用八達通用消費券
有幾人不用支付寶或微信只可用八達通
大家估下
其實真係比較方便  而且用的地方更多

唔知會唔會係最多人選擇

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-6-10 01:32 PM 發表
呢個政府做嘢真係好麻煩,搞到流動百出直接派5000咪得囉嘥氣,係要啲簡簡單單又搞到複雜化
本身意念係好,想增加某啲行業嘅消費,廢事香港人儲起或用係啲幫助唔到經濟嘅地方,但做就搞到一pat屎。

黃畜話不會受政府施捨

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-10 01:42 PM 發表
我哋套到佢係咪切先 
套唔到你係咪切先

引用:
原帖由 onion11 於 2021-6-10 02:16 PM 發表

本身意念係好,想增加某啲行業嘅消費,廢事香港人儲起或用係啲幫助唔到經濟嘅地方,但做就搞到一pat屎。
我個意思就係咁嘅樣佢真係搞到pat屎咁,有班垃圾仲喺度死撐話你點點點點唔攞咪得囉

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-6-10 02:13 PM 發表

唔交稅 最多出罰款信, 又未洗通緝, 頂多海關唔比出境
咪即係通緝.

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-6-10 01:43 PM 發表
一千蚊一個月, 兩嘢就洗晒啦, 網唔網購都冇乜影響
對,1千蚊1個月,一個成年人平時都唔止洗一千蚊啦,所以唔會谷到額外消費,除非1個月內要洗晒5千,咁就有機會要額外消費才能洗得晒5千!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]