• 瀏覽: 4,294
  • 回覆: 57
對外地返港人士多少天檢疫也是徒勞。
當事人過了廿一天的檢疫,多次陰性又如何?
病毒存活在他由外地帶回的隨身物品中,如外地貨幣,銀包裡外,充電器,外套等。一過了那檢疫期限,回復自由身時,這物品帶病毒經他手或他人之手走入社區也不怪。
當然,如檢疫期間,強制檢疫人士必須將隨身物品徹底消毒除外。但這有否檢疫人員去監督?這不是漏洞嗎?
不仿試為由高風險地區人士所持的外國貨幣抽樣檢測(須便幫他換為港元),說不定大量陽性反應也不奇。

所以咪要宣傳打疫苗囉 大陸基本上已經控制疫症 一樣有幾億人打咗疫苗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-6-9 10:47 PM 發表
所以咪要宣傳打疫苗囉 大陸基本上已經控制疫症 一樣有幾億人打咗疫苗
用科學方法,去證明“這變種病毒奇高生存力感染力”,不是更好去說服人們快打疫苗嗎?
政府叫人打,市民將個波推返比政府話點解要打?唔係你要外防輸入咩?
政府回應,科學證明點防都無用,打拉!

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-9 10:51 PM 發表

用科學方法,去證明“這變種病毒奇高生存力感染力”,不是更好去說服人們快打疫苗嗎?
政府叫人打,市民將個波推返比政府話點解要打?唔係你要外防輸入咩?
政府回應,科學證明點防都無用,打拉!
用科學計算 當然有啦 我喺呢度都講過 一百萬人打咗疫苗 幾個月 死咗幾十個 冇打疫苗嘅人 呢幾個月死咗幾多個 計個比例 打疫苗嘅人死得仲少 所以係正常 但係有啲傳媒 係要將黑講成白 唔用科學統計 除非有假新聞法 否則又可以點呢

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-9 09:19 PM 發表
病毒存活在他由外地帶回的隨身物品中,如外地貨幣,銀包裡外,充電器,外套等。一過了那檢疫期限,回復自由身時,這物品帶病毒經他手或他人之手走入社區也不怪。
當然,如檢疫期間,強制檢疫人士必須將隨身物品徹底消毒除外。但這有否檢疫人員去監督?這不是漏洞嗎?
不仿試為由高風險地區人士所持的外國貨幣抽樣檢測(須便幫他換為港元),說不 ...
仲有檢疫酒店,就算d人走去隔離間房都冇人管

引用:
原帖由 starr 於 2021-6-10 09:35 AM 發表

仲有檢疫酒店,就算d人走去隔離間房都冇人管
人,係最難管。
將心比心,困住廿日,幾難頂,同坐監無分別。外來輸入漏洞點會無。好多野講就易。
所以政府用接種率去做防疫屏障,都要將現實情況如實反映比市民知。不是推波,而係要證明百密必有一疏,早兩天那三母女正是一大證明。
那些為反政府而不打疫苗的,我相信只係小數,而“呢個小數係無時無刻地,散播假資訊去阻嚇大多數去接種疫苗”。
政府到這刻也未知“可用何種角力方法去對抗這小數”。
用科學證明,“如何完美的檢疫系統也必有漏洞”,這不是一個更大誘因去推高接種疫苗意欲嗎?

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-9 21:19 發表
不仿試為由高風險地區人士所持的外國貨幣抽樣檢測(須便幫他換為港元),說不 ...
照計病毒都有壽數,在唔同物體有唔同結果。但最耐都唔會超過兩日。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 11:13 AM 發表

照計病毒都有壽數,在唔同物體有唔同結果。但最耐都唔會超過兩日。
無記錯有實驗,新冠病毒在攝氏20度在金屬表面及玻璃表面存活過28天
重點係溫度,室內必有冷氣。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-9 09:19 PM 發表
將地盤班南亞人種全部趕走,包無事
失業率仲可以下降tim

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-10 17:02 發表

無記錯有實驗,新冠病毒在攝氏20度在金屬表面及玻璃表面存活過28天
重點係溫度,室內必有冷氣。
新冠病毒能在體外存活多久?塑膠材質上高達3天 - 康健雜誌
"新冠病毒能在體外存活多久?塑膠材質上高達3天 - 康健雜誌" https://m.commonhealth.com.tw/amp/article/81202

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-10 17:13 發表

將地盤班南亞人種全部趕走,包無事
失業率仲可以下降tim
這是在情在理在法都做不到的亊情。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 05:28 PM 發表

新冠病毒能在體外存活多久?塑膠材質上高達3天 - 康健雜誌
"新冠病毒能在體外存活多久?塑膠材質上高達3天 - 康健雜誌" https://m.commonhealth.com.tw/amp/article/81202
你的是去年3月的報導,當時美國都未爆起
以下https://www.google.com/amp/s/www ... cience-54509082.amp
2020年10月

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 05:30 PM 發表

這是在情在理在法都做不到的亊情。
他是搞事的黃人

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-10 17:34 發表

你的是去年3月的報導,當時美國都未爆起
以下https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/zhongwen/simp/science-54509082.amp
2020年10月
美國報道?
病毒在人體內存活的條件最有利。
點解隔離21天就足夠?

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-10 17:36 發表

他是搞事的黃人
唔同意!黃人都系人,佢冇人性,唔算得系人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]