• 瀏覽: 3,957
  • 回覆: 36
社區組織協會委託浸大經濟系進行的研究顯示,內地來港移民學歷有所提升,收入亦與本地居民拉近,但一半擁有高學歷的內地移民在抵港數年後離開。 研究根據2001至2016年期間的數次人口統計,分析內地來港移民的年齡、學歷及收入等變化,浸大指出,若這些移民能長期留港,預料對本港社會有相當大的貢獻。 今次的研究亦估算,近20年的內地移民提高本港生育率,紓緩人口老化和促進經濟轉型。浸大建議政府制訂人口及人力資源政策時,必須充分考慮內地來港移民的角色,有相關政策配合,同時要有挽留內地移民人才的策略。

香港的競爭力和吸引力~地價成本才是最大問題!
小弟有個港漂朋友圈~近年離港的少部分人去了歐美,大部分人回了大陸或者深港兩邊走.樓價難以負擔居住條件不佳絕對是主要原因之一.

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/研究指-半擁有高學歷內地移民在抵港數年後離開-031836648.html

有 呢2~3 年 既 仇陸黑暴 , 唔 嚇親 至奇

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-6-9 03:02 PM 發表
有 呢2~3 年 既 仇陸黑暴 , 唔 嚇親 至奇
也是原因之一.

其實內地移民用香港作踏腳石非新鮮事,就算英殖時代都十分普遍

香港做跳板是常識

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-6-9 03:11 PM 發表
其實內地移民用香港作踏腳石非新鮮事,就算英殖時代都十分普遍
而家返大陸的多過去歐美的,風水輪流轉

引用:
原帖由 34304 於 2021-6-9 03:20 PM 發表
香港做跳板是常識
可惜而家跳板唔多彈得起.

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-9 03:37 PM 發表

回內地,民化最大差別,就係無咗唔湯唔水港式自由

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-9 03:37 PM 發表

香港都好多人做北漂同海漂。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-6-9 03:52 PM 發表

香港都好多人做北漂同海漂。
近期移民海外的算唔算海漂~一唔覺意又漂返香港

會俾黃人私了,如果我係內地人才,我都即走啦。

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-9 03:06 PM 發表

也是原因之一.
咪係囉,啲仆街成日搞能搞震,無中生有,小題大做,老作老屈,唔撤又撤,扮跌扮跛手,返工時間叫雞,收工爆同事樽,不能盡錄.Anyway,呀耶都concluded忠誠既廢物嘛

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-9 03:57 PM 發表

近期移民海外的算唔算海漂~一唔覺意又漂返香港
海漂係去上海。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-6-9 04:15 PM 發表

海漂係去上海。
哦,
港漂~香港
北漂~北京
海漂~上海

多數7年後走佬,點解?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]