• 瀏覽: 1,028
  • 回覆: 1
[隱藏]
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20210609/bkn-20210609000348678-0609_00832_001.html


呢個世界,有啲國家就係鍾意亂咁嚟,好似日本政府不久前宣布要將福島核廢水排入海,呢項咁滅絕人性嘅惡行,據悉背後有美國力挺與首肯,日本就不理國際各界嘩然,一意孤行!中國外交部發言人就話:海洋不是日本人嘅垃圾桶,太平洋唔係日本嘅下水道!說得好,小日本太不該了!將總量達到500萬噸核廢水倒入太平洋,不僅破壞海洋生態,更損害魚資源,這「人禍」影響巨大,可謂人神共憤!



現實香港,有啲人生活不如意,一樣會失控亂咁嚟!呢,上周六即6月5日傍晚6點幾,一輛的士沿中環龍和道駛至近添華道時,突然撞向解放軍軍營門口一道車閘,事件中冇人受傷。涉事姓袁司機一度被帶入軍營助查,其後交由警方處理。阿哥,唔通解放軍軍營道車閘,又被佢視為「出氣袋」,可以紓壓解憂成為「下氣道」?

嗱!呢位司機駕駛的士逾10年,事後通過酒測,惟佢早前同老婆離異,身邊朋友據悉近日均察覺有人不時答非所問,語無倫次,出事後,又話被多輛汽車追隨,迫於形勢才直衝軍營求救云云!又會咁啱得咁蹺,飛機撞紙鷂!呢位司機大佬,卻咁啱得咁蹺,一車撞埋軍營門口車閘,又話「畀車追」,但警方根據車Cam紀錄顯示,事發時並冇車輛對佢構成威脅,喂,依家距離農曆7月15日「鬼節」仲有一大段日子喎,唔係咁快就撞鬼啩?

事後的士司機被控「刑事毀壞」及「無許可證進入禁區」兩項罪名,案件周一喺東區法院提堂,押後至本月21日再訊,不准保釋。裁判官等待為被告索取兩份精神科報告,再考慮被告是否適宜答辯及受審,期間被告須還押小欖精神病治療中心看管。的士撞軍營,成件事充滿奇異詭秘,案件進展中暫且不表。

本報記者尋日到過肇事現場視察,發現被撞毀車閘已修好並加裝一道貼着地面嘅防撞膠,閘內解放軍明顯加強巡邏。之不過,啲人是否「咁啱得咁蹺」撞到解放軍軍營就有咁大堆「古仔」?計功夫茶認為,只要啲人撞到呢啲中央駐港機構,好似外交部駐港特派員公署、中聯辦、國安公署等,一律當係內地禁區,理應拉上內地受審,一來免受外來干擾、說三道四;二來有以儆效尤作用,千祈咪以為鳳姐叫牛郎,雞同鴨講又可以過骨,當乜事都冇發生!

仲有吖,駐港機構官員啲官邸都應當列作禁區,睇吓「國安法官」經常接恐嚇電話,動輒要「炸死人全家」!政府要立法,如有人斗膽擅闖官邸禁區,犯者必遣返內地受審,睇吓佢哋仲會唔會郁吓橫衝亂撞!

---
絕對應該

解放軍營係中國範圍



2021東京奧運年 歐亞大升年
抵制99妖視反中宣淫 殘民自肥
支持TVB愛國愛港起跑線!
抵制特屍拉虛幣!
支持豐田氫氣動力迎奧運!
熱賣及精選
係咪香港腳發作呀


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]