• 瀏覽: 6,401
  • 回覆: 104
+10
去年9月6日九龍大遊行期間,一名新巴司機涉嫌在當值駕駛巴士期間,在彌敦道上無故響號,駛近警員並向他們舉中指,以及在薄扶林

轉載~

去年9月6日九龍大遊行期間,一名新巴司機涉嫌在當值駕駛巴士期間,在彌敦道上無故響號,駛近警員並向他們舉中指,以及在薄扶林道駕駛時雙手離開駕駛盤。該名司機原被控危險駕駛及不小心駕駛,但經審訊後被裁定2項不小心駕駛罪罪成。他今天(8日)在九龍城法院被判罰100小時社會服務令。庭上透露連同本案在內,被告曾後3次犯不小心駕駛罪,運輸署足以根據記分制度申請將被告罰停牌。

36歲被告張浩然,被裁定於2020年9月6日,在油麻地彌敦道、及在薄扶林道近何東夫人紀念堂,兩度不小心駕駛一輛巴士。據案情顯示,被告駕駛的巴士在彌敦道切線時,駛近馬路中央的警員及清潔工,期間無故響號,又不減低車速,惟其駕駛不當的程度未至於危險駕駛,因此裁判官改判他不小心駕駛罪成立。至於另一項不小心駕駛罪,就指被告當日在薄扶林道駕駛時,僅用前臂壓着軚盤,然後脫下手套去整理身後背囊。裁判官指被告心存僥倖,不顧及其他道路使用者安全,幸好路面上無突發事故,才不致釀成意外,因此亦判他罪名成立。

呢個司機一定有啲問題啊!否則點解前後俾人告兩單交通案件,一單危險駕駛,一單不小心駕駛哩。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0608_00822_001.html

幾好呀
又有案底

庭上透露連同本案在內,被告曾後3次犯不小心駕駛罪,運輸署足以根據記分制度申請將被告罰停牌。

睇黎呢位大哥不適合呢行, 快轉行吧 !

駕駛態度差劣, 牠根本不適宜再駕駛車輛... 今次獲得輕判, 牠要感謝法狗判狗放生輕判了...

判太輕

之前3次,加埋呢2次
真係多CD

早日抄左隻曱甴,免得危害乘客!!!!

吊, 之前班76巴士狗代表又話睇過d記錄, 正常行車既

根本唔係現場既9upper柒晒啦

呢個巴士佬一定有啲嘢。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 dtw 於 2021-6-8 16:21 發表
幾好呀
又有案底
罪有應得。

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-6-8 16:24 發表
庭上透露連同本案在內,被告曾後3次犯不小心駕駛罪,運輸署足以根據記分制度申請將被告罰停牌。

睇黎呢位大哥不適合呢行, 快轉行吧 !
本來就噉睇報章,都只係知道佢有一單。原來之前薄扶林道亦有一單,今次仲講到曾先後有三次,噉呢個人駕駛態度一定有問題。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-8 16:26 發表
成單嘢根本是望之過~😌
揸車示中指根本日日都在路面發生幾萬次
當日你喺現場呀?可唔可以講多啲嚟聽下?

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-6-8 16:32 發表
駕駛態度差劣, 牠根本不適宜再駕駛車輛... 今次獲得輕判, 牠要感謝法狗判狗放生輕判了...
前後三次告不小心駕駛,呢個司機態度一定有問題。不適宜喺道路上駕駛,否則又多一個馬路炸彈。

主題標籤 #運輸署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]