• 瀏覽: 16,703
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
我同大家睇法唔同
何國柱適唔適合係另一回事
佢政協常委身分,同CY有政協副主委一樣
佢地會出黎想要挑戰特首呢個位置
多少收到風,阿爺要唔要換人
如果連咁簡單政治智慧都冇,就出黎批評得咁重手
政協白做? 點同中央打交道?
我推論,林鄭一定會走
只是誰去接,或者已經內定,中央未係時候表態
又或者真係未定,手上有幾個人選參考
現在係人人有機會,個個冇把握
出黎爭總好過坐係度等運到

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-6-9 10:18 AM 發表
何國柱唔會覺得自己會當選,佢玩特首選舉呢場遊戲係當面去"質問"林鄭(呢點係佢自己講的),估計用意係阻擊林鄭當選,當然,如果林鄭唔去參選,佢亦唔去參選.
冇錯 佢言論有啲激進,下下針對林鄭
似乎林鄭有放出風想要連任
有人希望佢知難而退,自己搵個下台階
因為如果佢出黎選連任,其他參選者中有阿爺屬意的
阿爺多少有啲尷尬,點解唔支持現任者連任?
佢做得唔好咩? 咁點解之前冇表示?
中共同西方政府不同,佢地人事任命從來不會敲鑼打鼓
過去接班梯次真係要等到最後一刻企出黎至係真
唔只CY同何國柱
仲有支聯會結束一黨專政的問題
林鄭仲想唔做醜人,大家都唔得罪,唔敢正面回答
內地學者田飛龍教授,譚耀宗..等人出黎直接講話係唔OK
睇下人地澳門點做?
面對呢類顛覆政府口號,答案應該係絕不含糊
林鄭仲想打閃避球,光係呢種態度,就難以再做落去

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-6-10 08:34 AM 發表

何生得把口,間中有道理.
強硬得嚟,有d over. (過火).

做領袖, 是管控分歧.
太過一言堂.無補於事.

就新加坡總理們,基本是一言堂.
但表面仍然很謙虛,親民.
香港並沒有一套培養政治人物或高層官員的制度
只能在一堆公務員揀黎揀去,點楝最後都係爛生果
共產黨有挑選同訓練接班梯次的制度
地方官員也納入學者專家的培養,成為未來官員
師兄舉李顯龍,佢係老豆李光耀身邊學左野好耐至接班
接班後李光耀仲活著一段長時間,如同鄧小平
李顯龍最重要一役,多前年佢想為新加坡增加財源
要開賭場,除左民間反對最大的是李光耀,畢意老人家還有保守思想
認為民風純樸新加坡不宜開賭,甚至講得好絕
開賭,over my dead body
可知李顯龍承受多大壓力,最後排除萬難說服老人家同意
而不是反對聲如此巨大就打退堂鼓放棄
呢啲就係身為leader的魄力

所以在高位者個個都要戰戰兢兢做事
除此之外
我認為香港是否需要設副特首制度
呢個人除左學習從旁輔助特首,再睇表現能否接班
中國上有中央下至地方政府,全都有副手

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-6-10 11:30 AM 發表

香港大學是有政治行政學.
但師資,都是一些偏西方, 又視野短淺的.
又算是台灣好一些高級政客(也有些是英美出名大學的博士).
水平仍然是不足.
好像,LSE 出名的1.5博士蔡英文.

中國的政治培養有一套.
就管香港事務的韓正,
已是高手中的高手.

所以,我真係奇怪,過去兩年暴亂.
d攪事的, 下場從未預估?
美國總統上任,身邊會有班顧問
不具公務員身分,可以在白宮走動
同幫總統處理好多政治議題
呢類政治任命顧問,總統落台就跟住離開
特首治理香港,不能只靠下面文官司長級官員
佢地官僚體制出身
不會也不敢幫特首出主意處理政治上紛爭
所以要做好呢個位,一定要有養班咁既人黎幫手
中央高層唔會咩野都識,身邊唔知幾多智庫提供意見
黑暴之亂其間,林鄭點講? 佢話成個政府只有警隊撐佢
其他人死晒?
俗語講養兵之日用在一時
特區政府連兵都冇養過,出現亂象就得番紀律部隊可用
原來特首身邊冇半個人可以提供意見?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-12 08:50 PM 發表

起初我都覺得不知所謂;因為中國“國安法涵蓋香港特區”就得。
香港區國安法是不夠辛辣的。

不過依家又覺得做到嘢喎。

你又點解覺得香港區國安法“不知所謂”呢?
大家都希望定罪容易,有咁重判咁重
但係政治現實就係做唔到
香港始終係法治社會
要幾辛辣,捉一個槍斃一個?
其實只要班帶頭怕就OK
下面啲冇腦傻仔,被人洗晒腦,以為自己搞緊革命
一定有人唔怕死出黎搞事
6月4日最後咪雷聲大雨點小
班友得把口講,真係以為佢地咁夠膽要企出黎
冇人帶隊成不了氣候

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-12 09:08 PM 發表

但系衙差捉人衙門放人又真系有唔少例子喎!
中央幫特政府已經夠多
港區國安法,完善選舉制度
其他事就交給特區政府處理
始終一國兩制,中央有佢地既高度去思考全局
要插手香港事務要到邊個程度?
如果司法都干涉,就好難自圓其說
國安法已經保留左,遇到案情複雜香港無法處理
先至要交由內地審理,擺明係針對肥佬呢類大港奸
冇錯 香港黃官會放水
但係凡事都有比例原則
唔通一個阿貓阿狗喊幾句口號觸犯國安法
就要拉去內地受審判監?
相信阿爺的智慧
我地小老百姓的角度,同中央政府的視野完全唔同層次
有啲野要做到剛剛好,又唔可以太超過
這就是過猶不及的道理

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-13 01:02 PM 發表

一國兩制全名叫“一個國家,兩種制度”

為何係叫一國兩制,不叫兩制一國,明顯地一國在先,兩制在後,兩者係有主次之分

即使一國兩制,中央都有權插手,而香港司法權係中央根據基本法授予。根據一國原則,中央當然有權插手香港司法。司法獨立,只係在香港特區裡面才有效

國安法就係中央對港行使全面管治權的象徵,要完善當然要全部返大陸審,就算不返大陸審,最低限度在港設專門法庭,派大陸法官審理,而非明知香港司法 ...
唔想同你爭論
冇需浪費時間同我解釋一國兩制
你太偏激
我引言回文係同一個會講道理的神兄討論
至於閣下,我完全不想理你
你咁唔滿意可以上書全國人大法委會
或是向港區人大譚SIR反映你意見

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-13 04:17 PM 發表
林鄭多次公開向記者回答;呼喊“結束一黨專政”是不是違法要看當時情形。(即是光叫唔算犯法)
駱惠寧隨即開記招,斬釘截鉄說“叫囂結束一黨專政”就是觸犯國安法。
對於呢個問題,田飛龍教授,譚耀宗都講左,好明確係觸犯國安法
如果話呢兩個人唔夠份量
駱惠寧應該夠晒份量出黎講
中國對呢種事絕不含糊,唔得就係唔得,冇價講
澳門警方都出黎講,結束一黨專政係屬煽動顛覆政權,具有違法性質
林鄭連中央最care咩野事都唔清楚
要勞煩中聯辦主任親身出黎明確指示
林鄭連任? 唔駛諗

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-6-16 09:58 AM 發表
西方民主投票制度必然附送的是負面選舉、互相攻訐、製造議題分裂社會以動員支持者情緒。尤其是有了互聯網跟大數據的科技利器,這些攻訐更是如虎添翼。
我便有興趣觀察中國政府會否容許這種文化在香港殖根。
敵我分明,不同陣營互相攻擊,各憑本事,習慣就好
問題係而家發展出一套新模式
造謠,搵寫手創作假新聞,假民調,無所不用其極
最嚴重一招是,台灣民進黨最擅長的"認知作戰"
1450網軍自己反串扮大陸網民去攻擊台灣官方
前年大選,大量韓粉出現不理性的狂熱份子
見人就咬,不管是綠營人士或是國民黨人
只要對韓國瑜有所批評,就馬上出征一個都不放過
令到韓國瑜個人形象大大受到傷害
連自己支持者都管唔住,點管治台灣?
對此,韓國瑜完全束手無策,最後慘敗
現在可以證實,呢班所謂狂韓粉係1450反串假扮
民主選舉可以玩到咁既地步
沒有是非,比邊個夠無恥,邊個敢有咁大玩咁大,就成為贏家

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-16 02:14 PM 發表

污穢選戰只系上半部,仲有下半部,就系管治;民主政體約有一半人是反對派,他們拖着執政黨的後腿,自然寸步難行。
鄧公名言“穩定壓倒一切”,只有一黨專政才辦得到。
西方的民主體制,其實只係兩黨政治體制
美國民主黨同共和黨多年來輪流執政
其實冇所謂扯唔扯後腿
大家政治觀念不同
前者主張大有為政府,後者主張小而美政府
舉例呢次拜登大規基建及紓困方案
而且財源要加富人稅
共和黨冇可能同意,連民主黨都有雜音
意見分歧,最後當然靠比人頭
香港係最奇怪的制度
反對派扯後腿並不是為了要上位執政
佢地幾乎都係漢奸,奉大老闆之命倒亂香港
我成日強調,反對派幾時對香港民生議題有過貢獻
逢中必反,逢政府要推大project必反
上街抗爭有邊次係為民生議題?
全部政治掛帥
香港回到真正五十年不變,回歸到九七年前政治權力架構
特首的權力回到跟港督一樣
大權在握,立法會做返橡皮圖章又如何?
到時施政成敗,特首責無旁貸,要一力承擔
就算而家有所謂完善選舉制度
即使冇左班倒亂份子入閘
將來選出的立法會議員,會否同心合力協助特首推動政策
我是存疑

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-16 04:06 PM 發表

完全同意你講。不過;
如果美國恢復“幕後一黨專政”,幕前兩黨四年一台大戲,一如以往;美國就有機會復興。

香港以往就系冇一黨專政,變成中美戰場。
香港區國安法蒞港之後,“一黨”漸見端倪,近日似有起色。

成敗看將來
鍾馗作港魁
洋奴盆上饌
天網竟恢恢
冇辧法回到過去
民主制度出現問題屬結構性
完全冇法好似現任國務卿布林肯講
民主制度有缺點會犯錯,但係有自動修正能力
簡單講,BLM存在係事實,美國幾時能修正過?
仲有槍枝管制,每次死人都話要管制,大家聽到無感
點解? 因為背後金主勢力太大,利益重於人命
再來,資本主義走到今日,貧窮差距拉大,中產階級不斷萎縮
極端主義的政治人物趁機崛起
民主共和兩黨都有,前者有極左的社會主義,後者有茶黨之類的極右
當傳統政黨為了勝選吸納一啲違反政黨傳統價值的政客
反過黎俾呢啲嘩眾取寵政客牽著鼻子走
共和黨已經不能稱為共和黨,有評論話應該改名叫特朗普黨
侵侵本來就不屬於共和黨,係後來要選總統至加入
政黨引狼入室,俾佢坐大左,其他人為左選票只能俯首稱臣
本來民主黨總統黨內初選,一個老頭桑德斯政治魅力遠高於拜登
佢比拜登更受年輕人喜愛
問題係桑德斯太左,民主黨擔心會嚇走中間選民
大家妥協下至會俾拜登出線
兩黨都有自己隱憂
相信下屆美國大選會更加混亂
大家等睇好戲

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-18 05:00 PM 發表

佢被外國制裁緊,點可能去到英國?
你無需偷換概念,所謂外國就只有美國制裁林鄭
英國到而家都係得把口講
國會建議制裁林鄭,行政部門到而家都未宣布列入名單
理由好簡單
英國係香港有很大經濟利益
英國政商不少人仍在香港有生意
敢制裁林鄭,唔怕香港反制裁
誰怕誰?
你大可放心
林鄭如果選擇退休,可以大搖大擺去英國過退休生活
英國只是跟在美國背後會吠的狗,根本不敢咬人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]