• 瀏覽: 16,551
  • 回覆: 215
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-11 07:13 AM 發表

咁牙?求求你將我歸入五毛一類。
好啦,順你意,智商問題,救唔番

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-11 19:31 發表

好啦,順你意,智商問題,救唔番
你明就得啦!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 01:41 PM 發表

模式幾好,都要人去執行。
香港困難在“難以執行”。
以後吾會了
中央已經改變左
機會比左香港好多次
阿爺的耐性已經被磨走曬
直接明面管理

邊個何國柱?我只係知香港有個大咀炮何柱國.......

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-6-10 12:55 PM 發表
港府的政務官(AO)制度,正正就是一個培訓管理人材的制度,貪曾、葉劉、林鄭及近期的聶德權、李百全都是這個制度培訓出來。每年大學畢業,部份年青精英會被吸納人這制度內。

習近平、李克強都不是跟老爹學藝,而係從政務小官一步步爬上來。出身有如香港的政務官登上特首之位。香港回歸之後,只要將政務官的培訓稍作調整,配合新時代所需,港府的政務官體制會繼續成為培養港府管治人材的溫床。

長遠的目標,香港的 ...
其實呢種制度國家都有參考,依家內地有"國家行政學院"就係由香港政務體系度參考出黎去培圳公務員.....

引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-6-12 01:19 發表

以後吾會了
中央已經改變左
機會比左香港好多次
阿爺的耐性已經被磨走曬
直接明面管理
十分認同!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-12 05:26 發表
邊個何國柱?我只係知香港有個大咀炮何柱國.......
謝謝指正!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-12 05:31 發表

其實呢種制度國家都有參考,依家內地有"國家行政學院"就係由香港政務體系度參考出黎去培圳公務員.....
此後香港聘用公務員必須有該處畢業文憑。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-12 08:03 發表

十分認同!
但係中央如果真的有決心的話
國安法就不會立得如此不知所謂

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-12 06:52 PM 發表

但係中央如果真的有決心的話
國安法就不會立得如此不知所謂
禁中央又吾可以引起恐慌

引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-6-12 19:04 發表

禁中央又吾可以引起恐慌
有乜野恐慌唔恐慌
國安法在於要令人產生恐懼,嚇怕想搞事的人
冇人驚,即是條法律冇效果

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-12 07:20 PM 發表

有乜野恐慌唔恐慌
國安法在於要令人產生恐懼,嚇怕想搞事的人
冇人驚,即是條法律冇效果
國安法系令香港法律上對分裂國家呢方面無空白的地方,而不是要令香港人恐懼

引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-6-12 19:41 發表

國安法系令香港法律上對分裂國家呢方面無空白的地方,而不是要令香港人恐懼
不令香港人恐懼的話,即是無力阻止香港人繼續參與危害國家安全活動

即是繼續鼓勵香港人繼續搞分裂國家等活動

今日小規模堵路又再次發生,已經表示國安法的阻嚇效力已經開始消失

試試當初立法係大陸捉人大陸審的話,今日仲會唔會有人堵路?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-12 03:52 PM 發表

此後香港聘用公務員必須有該處畢業文憑。
林太都話將會成立"香港公務員學院",選址觀塘前展亮技能訓練學校......

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-12 07:46 PM 發表

不令香港人恐懼的話,即是無力阻止香港人繼續參與危害國家安全活動

即是繼續鼓勵香港人繼續搞分裂國家等活動

今日小規模堵路又再次發生,已經表示國安法的阻嚇效力已經開始消失

試試當初立法係大陸捉人大陸審的話,今日仲會唔會有人堵路?
擺明係一兩個古惑仔響度搞事嗟,咁緊張做乜?

自國安法+犯暴47友被拉後,有無汽水油多彈治出現過??

一兩個樓羅就將成條國安法否定無阻嚇力?放鬆d啦....

拉番上內地審就唔會有人搞事?唔好對國內司法抹黑喎...國內都係文明執法架.....唔好成日以為拉左佢地上去就立刻判監十年八載啦...鹽田12都無咁做啦......

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]