• 瀏覽: 3,767
  • 回覆: 20
政府向合資格巿民發放電子消費券計劃,正與四間營辦商進行系統測試,如果滿意,本月下旬會公布詳情,預計7月內接受登記。 其中一間營運商、八達通卡有限公司營業及市務總監李玉兒在本台節目《千禧年代》表示,市民申請電子消費券時,只需在政府中央平台登記和核實正使用的八達通卡號碼,實體卡及手機八達通同樣可使用消費...

仲有好多商戶唔肯轉型做電子支付, 點解?  
"一電子化咪要交稅, 好蝕呀"

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1594807-20210608.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 sure@win 於 8-6-2021 10:00 發表
政府向合資格巿民發放電子消費券計劃,正與四間營辦商進行系統測試,如果滿意,本月下旬會公布詳情,預計7月內接受登記。 其中一間營運商、八達通卡有限公司營業及市務總監李玉兒在本台節目《千禧年代》表示,市民申請電子消費券時,只需在政府中央平台登記和核實正使用的八達通卡號碼,實體卡及手機八達通同樣可使用消費...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1594807_1_L_20210608095849.jpg
等於買6合彩,10蚊都唔願意比又點可能中獎

喇喇聲囉。

咪係囉,啲白痴以為唔電子化就唔使交稅,仲要屈9人地

一個字........................慢

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-8 10:11 AM 發表
一個字........................慢
啲無能力既仆街做事係咁上下,做單野就神早4維張揚,講足幾個月講到口臭,啲人都費事再提佢先至俾錢.成單野俾馬交搞,兩星期做完啦.Anyway,條仆街除咗呢個項目都好似無咩野做,所以咪要keep住吹囉

有屋村藥房已加了八達通

以前無的

好消息.

普通八達通卡都得?

我非常擔心, 這是否一個漏洞.
會唔會有人資料被盜被登記?
尤其係長者,  仔女會唔會不問自取去登記.  幾個仔女去爭幾千蚊.

有唔少老人
八達通只用黎搭車
買嘢只用現金
相信唔少老人會嘥咗5000文

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-6-8 11:25 AM 發表
有唔少老人
八達通只用黎搭車
買嘢只用現金
有的屋村街市有八達通支付,的屋村的老人家好多都用,因為有積分儲可以換生活用品

引用:
原帖由 乞衣曱甴 於 2021-6-8 11:32 AM 發表

有的屋村街市有八達通支付,的屋村的老人家好多都用,因為有積分儲可以換生活用品
好似我老竇就乜撚都唔識,從來未試過用八達通買嘢,佢嗰5000文我都唔知點搞好。

手機八達通係咪電子錢包,裝左從未用過,要實習下先。

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-6-8 11:25 AM 發表
有唔少老人
八達通只用黎搭車
買嘢只用現金
港英美好年代既精英老咗變到咁廢連入超市嘟下張發達窿買包餅乾都唔識

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]