• 瀏覽: 899,214
  • 回覆: 11
  • 追帖: 220
+919
引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-11 10:31 PM 發表

有一點錯了,區系主動離職南油,還有區其實好有技術,區的第一個產品系自己切同組裝的第一台電話程控交換機,完全手工作坊搞出離,就和蘋果喬布斯當初在自家車房生產第一台蘋果電腦一樣

果個年代能自己砌一台交換機的能有幾人?果個年代系在電腦城裝個dos系統,會打幾個中文字已經叫電腦高手的年代,你話區沒技術?這說不過去

正因為他有技術,肯冒險,抓得住機會,才成就華為

好多人不知道,騰訊靠QQ起家, ...
華為第一部真正意義的程控交換機,係機於多方面累積,特別係1991年成立華為半導體研究中心,數字化做出離。

本身就係路線問題。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-11 10:12 PM 發表

我意思系國內好多做大數據,人工智能的企業,舉例,就像做高壓電線檢測的AI技術,華為絕對沒“國網信通”尼家公司專業,例如你問語音識別的AI技術,沒幾個業內會話華為做得比科大訊飛,商湯這些專業,還有oss尼種電信運維系統,本來不是華為專長,區專長系接近底層交換機層面的專業網管

但因為某點政治任務原因,需要硬同區硬件一起招標,甘好多廠家沒區甘強硬件能力,其實國內做交換機,還有新華三,中興。烽火等 ...
話時話,科大訊飛比人話跑馬圈地。

而華三的話係指華為,因為美國班人反對華為全購Huawei3Com, 再而被美國政府要求強制出售股權。

由於美國政府要後出售比HP後,中國無法得到訂單,所以再而引入清華做股東。

有時無辦法,中國要求自主可控平台,就係因為當年呢D美國無理要求係發生過。

美國唔行商業一套,而要數其實係2002年華為想打入美國說起,你點可以怪番人轉頭呢?

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-6-11 11:35 PM 發表

所以招標將硬件同其它服務綑綁呢點係可以用聯營或「結盟」解決?
為何要綑綁招聘,難道只為了滋養華為。而唔係有其他考慮?
硬件同軟件服務合同當然係合一。

因為硬件內核升級同後續維修,係密不可分。

大型系統招標一定包埋服務合同。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-11 10:12 PM 發表

我意思系國內好多做大數據,人工智能的企業,舉例,就像做高壓電線檢測的AI技術,華為絕對沒“國網信通”尼家公司專業,例如你問語音識別的AI技術,沒幾個業內會話華為做得比科大訊飛,商湯這些專業,還有oss尼種電信運維系統,本來不是華為專長,區專長系接近底層交換機層面的專業網管

但因為某點政治任務原因,需要硬同區硬件一起招標,甘好多廠家沒區甘強硬件能力,其實國內做交換機,還有新華三,中興。烽火等 ...
另外,話時話,華為有業務廣泛,好似電力以前唔係國內做,但唔代表國網唔同佢合作。
而相關合作係存續左好內,你引述國網一家子公司本質就意義唔係太大。

而IT來講,重包再外判唔出奇,或者貴司有不可或缺的關鍵技術,自然分判比你。

而最後,內地市場換產一早玩爛。當日華為賣交換機,係成立左一間公司由16省持股利益均佔。但最後唔洗咁做,把電力電氣業務注入再係2001-2年科網危機下出售。相關員工好多自行創業例如據了解成為國內幾間低電壓IGBT的源頭。

最後,事實上華為業務廣泛係遠比一般人所知要多,一般都係可以做到業內前三。而造幾大就好多其他考慮。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-6-12 03:40 PM 發表

師兄你呢篇轉發內容同我係某內地論壇睇過一篇有啲發神經既八卦似似地。個帖主觀點如下:

1. 內地經濟轉差係2022年冬奧之後。屆時內地房地產同娛樂圈會迎來一大波整頓。
2. 疫苗神效論是一個騙局,他不信鍾院士提倡的打疫苗抗美肺言論。
3. 過年既時候佢一直話歐美打再多既疫苗都無用,5月起歐美疫情會再爆上,中國要獨善其身唯有封關。
就第一點,含大地產舊年挾社會利益要回A失敗,今年傳出商業票據無法兌付,銀行唔放貸等,某程度上整治房地產去拱桿,現時已執行到底。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-12 11:42 PM 發表

我以前那家企業也是國企,不存在什么技術捐給國家的說法,國企也有國資委的考核指標,也要接受市場競爭的,也會倒閉的或者面臨其他國企吞併的。
不用下下上升到愛國角度,上綱上線。還是那句話華為是企業,國內技術人員也不是不愛國,好像上門有人話996系騰訊帶起,不過無論點講,帶起這種文化的華為,你話業內對他好尊重?我只能講見仁見智吧,我已經上面有一張回貼稱讚了任正非的創業精神,但不代表我認同華為這家企業 ...
其實唔洗用春秋筆法。

你係唔同意點會只係選擇截呢D圖?

最後,國資不完全等同國企,例如中興實控係民營。

引用:
原帖由 bchan77 於 2021-6-13 01:29 AM 發表

老黃瓜咁講挑機意味濃喎,擺明同阿爺撐到行,冼師傅講得啱,未來呢幾年先險惡,下任特首唔好諗住做太平官!
就咁睇過去十幾年,香港幾大地產來講,除左佢,都食正中國國力上升條水。

而佢就走去買外國垃圾資產。意圖複制當日佢係香港壟斷公共事業及地產玩法。但外國政府更強勢,而且歐洲公共監管更強,佢發唔到咩圍。

而佢其實無咩可以做,個個都知佢作為資本家的玩法,自然會防範。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-6-13 08:22 AM 發表

航天科技丶軍工裝備丶超級電腦丶基建等一大班科研人員/技術員邊個唔係 996 ? 登陸火星天問一號總調度員話佢好多時每日瞓四小時,有時 4-50小時冇瞓覺,佢哋作為國家科技人員,份人工跟大企業 IT 工程師冇得比,但一樣咁搏命工作,依啲就係工作熱誠。網上矯情憤青成日攞996嚟噴,純粹係妒恨交集,佢哋頂哂籠係三流大學畢業,想入 BTAH (百度阿里騰訊華為)做996 都冇資格。 ...
網上最近流行個笑話,台灣一停電,微博百度知乎發帖大跌。

似乎問題本質係1450誇大挑撥矛盾。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-6-13 08:42 AM 發表

今日人人一提華為就諗起手機,其實手機業務根本唔係華為主業。2G 3G 年代,聽都未聽過有華為手機,任正非對手嘅業務冇興趣,當時內部會議上,任正非話 :“華為不做手機業務,早已成為定論,誰再提造手機就給我走人。”
商業決策有時效性,不能一概而論。

維他奶成件事無得救的, 因為一開始就他某些員工的個人行為, 直接升華做企業行為, 變相由企業背書.

本來可以不聞不問非要搞大, 往後意圖上做危險平衡, 呃唔到人的

大公司員工守則一般都會講明不能以公司名義參與政治事件, 反過來即係員工搞政治一般公司都無法干涉
第一份所謂通告, 其實有咩意思? 佢放左工謀殺及自殺, 關公司咩事?

成件事反映維他內部係有問題

成件事變得明確, 相信就係相關公司係去美國上市過程, 把中國用戶相關或加工過的數據向美方披露

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-7-6 06:56 PM 發表

我發現我果啲黃到pk既同事近牌好似收斂左
D黃到PK的人都係follow埋某D group跟group立場, 但D group 搞手應該都唔敢玩野,所以就無聲出