• 瀏覽: 898,900
  • 回覆: 475
  • 追帖: 220
+919
由昨天旺角的情況看,乞暴已回來了!
2020 二月時的乞暴是活生生的給疫情打斷的,老美亦在那段時間自顧不暇。這一陣子,種種蹟象,乞錢又回來了。帶頭的還看着一年二豪宅和大量乞 Y 店為洗錢而存在的美景,走出來搏命是必然的。而為 350 元走出來逛逛也必大有人在。乞暴要滅,難!
中央其實已經給了香港制止乞暴的法寶,就係立法權!今天立法局全是建制,針對香港所有問題的緊急立法全部可以在一次會議三讀,這個作為,英殖政府做過多次,但香港建制,聞風不動……
嚴格來說,包括香港在內的所有問題,如土地、司法、基本法更改,現屆立法局也可處理,就是不動,看看某幾位建制後台老板李先生昨天說甚麽就知建制為甚麽不做。
香港,不就是中國一個小區吧!不是說好自治,阿爺不應做的也做了,香港人真的想一國一制嗎?也許,2034 後實行一國一制香港才有真正重生希望!

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-6-13 08:51 AM 發表

上次我個廁所水箱,不停有水漏入馬桶,師傅話連工包料收$500,唔洗一個鐘做好,如果平均一日一單都有$15000個月。
仲有大大小小家居維修,有錢途👍
你傻啦,宜家 D 師傅點止一日一單!
去街市做到熟晒的水電店約師傅,每次都要三、四日後,本 booking 簿寫到爆晒!
好!上網揾,仲吹漲,師傅話夾埋一區一次尼,又係三、四日。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-6-13 10:43 AM 發表

英國投資失利,更堅定佢要係香港攞到"長治"權嘅決心?
長治佢都知無可能,係西方留少許空間俾子孫應該係主要原因。

美伊談判,中國大使話希望美方、全面、干浄、徹底解除對伊制裁!
哈哈!好霸氣!
無法!伊朗好快就由仇美派上位,老美的希望,剩番幾日,阿爺唔宜家串你,幾時串

煌煌中華 文仁武義
忠魂屈子 攫賢修章
回望滄桑 未敢或忘
精誠永駐 壯志未央
仲下端午 神都百姓
敬天地 敬神靈 敬祖先
祈求風調雨順 國泰民安

https://youtu.be/0ud-vMMTZb0

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-6-13 08:38 AM 發表
由昨天旺角的情況看,乞暴已回來了!
2020 二月時的乞暴是活生生的給疫情打斷的,老美亦在那段時間自顧不暇。這一陣子,種種蹟象,乞錢又回來了。帶頭的還看着一年二豪宅和大量乞 Y 店為洗錢而存在的美景,走出來搏命是必然的。而為 350 元走出來逛逛也必大有人在。乞暴要滅,難!
中央其實已經給了香港制止乞暴的法寶,就係立法權!今天立法局全是建制,針對香港所有問題的緊急立法全部可以在一次會議三讀,這個作 ...
說了,阿爺要做的已做,香港人不自己做,無人幫到香港。 CY 完全了解遊戲規則!

https://m.weibo.cn/2708476577/4647760996075525

陳師兄今期寫香港的脫胎換骨,他自己也真的在香港問題上脫胎換骨了。社會由人組成,人就是問題,陳師兄就將香港的問題清楚寫出來,香港人是甚麽,陳師兄咁寫:

《按港人心態,他們是不願回歸。但當然也不願與內地為敵。他們樂於作英國的中國人,佔兩家便宜,或加上移民歐美,佔「三家便宜」。》

陳師兄睇香港人的問題好通,要解決了人的問題,香港才能脫胎換骨,能十年解決已經係超高速度了。

坦言集:脫胎換骨
研究所所長 陳文鴻
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210614/00184_001.html

今日小小超的無人信報的社評又大讚阿爺英明!昨天的繼續上路和今天的阿爺英明,這反影城中巨富還是那個二邊討好心態。這不就是陳師兄所寫的香港人嗎!今天,巨富要清楚選擇了,不過,以他過去所作所為,有得選嗎?

引用:
原帖由 scottiehong 於 2021-6-14 07:44 AM 發表
2019年講過,超通要兩個基本因素,1 錢要印得夠多,2 物資出現缺乏。

我地做好準備嘅唔駛咁擔心。無準備嘅人巳經救佢地唔到。唔係唔想救,而係過左最佳時機。

老美官方公佈物價指數唔駛睇,最好嘅第一手資料問下北美地區嘅親朋戚友。同一間超級市場,同級同量嘅牛扒,對比2019年中(疫情發生之前)升左超過30%。

佢老美係時候斬腳趾避沙蟲,一定玩自殘頂一頂。大家要有心理準備。
唔使問美國親友,去超市固定買新奇士 4012 橙就會好感受到,惠康最離譜,二個月內由 16.9 三個變 14.9 二個!(Select 19.9 三個)。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-6-14 08:09 AM 發表

依篇文只係一廂情願,事實係 G7 公報就公開點名中國 。

環球網社評:
G7公報公開點名中國,並且提及新疆、香港和台灣問題。公報還提到反對“強迫勞動”,反對在東海和南海“單方面改變現狀”。公報在闡述這些態度時使用的語氣強度不盡相同,有的直接針對中國,有的沒有在上下文裡提中國的名字,但針對的目標同樣很明確。這是西方大國最系統指責中國以及干涉中國事務的一次。
佢地仲回味八國聯軍分食中國,以為宜家祗係發咁惡夢!

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-6-14 08:22 AM 發表

馬兄有沒有印象係佢地兩仔爺喜歡對住幹,即老豆做乜個仔一定反對,可能係見612出錢出力都搞唔起,即刻轉軚掛
其實唔係剩係佢地,某過氣港姐家族由老豆極端反中到阿哥聚個中間徧中議員老婆;灣灣的黃智賢二兄妹,一個民進黨台南市長,一個極端反民進黨……
好多時,宜 D 係大家族部署,無論點變,點都留番 D 血陌!不過,姓李的就有 D 麻煩,自己係大 Y 人,個小小超的傳媒全部 Y 人取向,間中一、二句應該無用。我估佢係希望大仔的低調,係佢身後最好係可繼續係中國生存,如果唔得,最差就去白皮地方食四世都唔擔心。

好了,李巨富二日內出幾招,石九公話:林鄭想偉大 明日大嶼假大空 評歷任特首房策 稱梁振英「玩政治」損經濟城市。
石九公係唔係剩係幫李巨富,個人相信唔係,四大家族都係佢老板,即係石九公代表城中各巨富向中央放話了!
今日陳師兄講香港人想食三家茶禮,不是嗎?睇香港人打拳就知,那個祖兒,爆張掩眼相,跟手話張相係舊時影;莫歌手就穿反華套裝,跟手話團隊蠢;曾副總的名導演兒子出現反修例現場,跟手話唔覺意行過;某女車神就永遠琵琶半掩面……宜班邊個係蠢人,乜都計算過,不就是想食三家茶禮……
今次四大家族揾石九公講嘢,嘛一樣,碗碗飯都想食,阿爺唔俾,咁就搞串你香港……
香港的局面,阿爺話之你,死就死,阿爺大把野做,真係啋你都有味!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-6-14 09:33 AM 發表

支持阿爺繼續將中國建設得繁榮昌盛!

因為新冠疫情,無得返國內旅行,除咗睇阿星探店,最近得閒會睇YT嘅「果凍去旅行」系列,講一個女仔(當然算係靚....)揸車自駕去旅行,食住瞓都係車上,又有國內大西北及西藏嘅風景睇,爽夾正,啱哂大叔口味
:smile ...
大叔醉翁之意不在酒,而在乎……

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-6-14 09:46 AM 發表

而在乎祖國大好山河嘅美景
(我一定係咁回應的....)
無錯!我都係咁諗!為了版內樓內思想正確,一定要咁諗

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-6-14 11:48 AM 發表

單身貴族福利,馬兄羨慕到出口🤫🤫🤫🤫
傻啦!
佢有的,我全部曾經擁有!
我宜家有的,佢又未必會有
何來羨慕呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]