• 瀏覽: 899,510
  • 回覆: 25
  • 追帖: 220
+919
引用:
原帖由 maxmax2014 於 2021-6-27 02:46 PM 發表

個人覺得光頭中是自己走人的,原因如下
1. 林鄭說有說換人可以是主動,也可以是被動
2. 時間是毒果頭七,在中國傳統頭七是回魂夜。選這天,可能想影射自己也是祭品之一
3. 為同路人提醒小心。因為七一真有黃黑曱甴出沒,在小弟眼中就是送頭,所以中央沒需要殺雞給猴子看。國安法出台,就清楚表明,中央對香港曱甴零容忍了

純粹亂估
用保安局長升去政務司長,就唔可以用以往睇光去睇了。
情況可能:北京要睇報告,前司長阻頭阻勢,什麼行政架構。 唔就揾個唔會阻住的人,但係無人可換,不如打破慣例,直接升局長上來。
~~~~~~~~~~~~

前行政長官董建華於2002年7月1日實行問責制之前,所有決策局均只向政務司司長或財政司司長負責;實行問責制後,改為直接向行政長官負責。2005年10月12日新任行政長官曾蔭權在他首份施政報告中又改為決策局先向政務司司長和財政司司長匯報,二人才再向行政長官匯報。

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-6-28 10:42 AM 發表
轉載自fb

以下一篇係我睇咁多政治文章最精彩嘅一篇,竟然來自一個馬來西亞人,是的,中國不是崛起,是在復興,睇流向外國的多數古董珍寶,就知過去幾富足。文章少少長,但很精彩。

Subject: 馬來西亞人 認識的中國

你可以討厭中國,討厭共產黨!
但是請你先認識他,跟了解他,下面這篇是一個馬來西亞人的見解.

在網上引起轟動,馬來西亞人在FB上寫給中國人的一封信.(中英對照版)3天前,來自專欄 ...
呢段改用經濟角度講,更有啟法性
~~~~~~~~~~

當新疆發生恐怖襲擊時,中國有兩個選擇:
1.在極端分子成為恐怖分子之前,對他們進行再教育.

2.讓極端分子在發動恐怖襲擊和殺害無辜民眾之後,轟炸他們;

中國選擇1, 原因:從美國的阿富汗反恐廿年,使費萬億美元而無果! 中國試行另類方案應對。 

有朝一日,美國方案成功,相信中國會積極仿效!

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-7-5 11:50 AM 發表

我好少睇佢哋,唔識又無從評論。
不過我個人感覺係話自己中立者,起碼係唔會親中,唔會完全認同內地決策。
舉例講,問你支唔支持立國安法,再立 23條 ? 你話自己中立,咁即係唔支持 (又唔反對)。。。如果問你點睇黑暴曱甴的行為, 你會唔會話我中立?
唉!「和理非」是堅持和理非的。 

「遊行人士」和遊行後的「部份人」做破壞,是沒有關聯的。 「和理非」不接受暴力,但歡迎「暴力人士」參加他們的「和平遊行」。

「和理非」反對政府打壓遊行表達意見的自由。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-7-5 06:30 PM 發表
吓即係點?
assume失蹤d人死哂連條屍都唔駛搵
冧哂算?!😱😱
#迷惑行為大賞
https://m.weibo.cn/status/4655664968239026
可能美式操作,就係在原地起紀念館。

想起早排在馬兄帖內介紹的「原住民」國家和「遊牧」國家的分別。 

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-7-6 08:42 AM 發表

白鬼就係做門面野囉,我地中國人死都要見屍所以有什麼天災,中國人地方都盡量找回每個人就算係屍都讓死者葬有所處,,嚟班白鬼就算啦但還有這麽多白癡賴鬼西享往
遊牧文化有他們的處理方式!

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-7-6 11:54 AM 發表

借個位,講起文化,可以一睇條片,文化洗腦真係好恐怖,睇完片令我諗起妖濤!😖

美國文化入侵:揭露東亞“娘炮文化”的起源與陰謀!(上集)  https://v.douyin.com/ebv9sqs/
怪不得那些YC家長,全部在追那些 error, mirror..... 過去幾個月,很奇怪地,有人取用這些名字為自己的隊名。 

以前,用 power, major.... 可能太誇張,收一收,叫winner, 太極,藍戰士.... 或者更中性的隊名。 uTV搞呢啲樂隊上去,error, mirror, minor.. 就係要弱化呢班人,一世人也是在錯中成長。  

引用:
原帖由 樹上螞蟻 於 2021-7-6 01:58 PM 發表

馬頂盛一樣咁賤,
昨日主持講東講西, 佢話"內地既疫情受控, d 數字你信咩?"
呢個馬生要拉!
我地呢代,在資訊缺乏年代,大部份是給他老點!

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-7-6 03:07 PM 發表

當年老尾打E拉克,馬頂X還說可以抵抗,結果……好快打完。

後來才知道佢係紅X女個仔。
那些年,聽他說紅軍四渡赤水,被騙了十幾年。他說是臥底通水,紅軍才能脫離包圍。 幾萬人,行遠路而不散,沒有共同意志,那能成事。

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2021-7-6 05:58 PM 發表

呵呵
個陣太祖3萬對國軍50萬包圍
你同我講靠內鬼通水走甩
果粉恨國黨輸左瀨地硬
人唔笑狗都吠

實際上四渡赤水當時已經係紅軍生死存亡關口,之前湘江一役李德博古領導下令到紅軍被國軍重創,由出發10萬人減員至3萬可謂傷亡慘重。之後去到貴州遵義會議正式確立以太祖為決策核心領導中央紅軍,跟住就四渡赤水了,如果冇太祖指揮四渡赤水走出國軍包圍圈共產黨已經byebye 了。

整個 ...
看到一段文字,似是描述太祖初出的經歷,不知是否小說,請問知否出處?

附件

Screenshot_20210706_182145.jpg(182.83 KB)

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-7-6 10:14 PM 發表

你咁樣講好易令人誤會係馬兄遊說人去打科興,
而事實上馬兄只係分享咗佢個人意願同背後原因。
每個人作出決定前後都應該自己對自己行為負責任,
疫苗如是,其他方面例如馬兄個人對人民幣同黃金嘅態度亦如是。
樓內版友作出以上相關領域抉擇時,及一切後果,都要自己負責任。
切勿因個人誤解或因誤解而誤導咗別人,將責任推咗俾樓主。
小弟留意師兄/姐多次誤解樓主嘅言論,實在令人擔心
馬兄給取沈大師的教訓,側身閃避,長玩長有!

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-7-6 11:59 PM 發表

我覺得我同師兄你好有緣
唔知點解對你印象特別深,雖然你係最近出現,但就好似遇到故知
我細路仔係西面開新,係船面玩到16歲才上岸。 可能我們做近岸,對你們說那些船上的事,很多也不清楚,也覺得很有趣。 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]