• 瀏覽: 899,586
  • 回覆: 221
  • 追帖: 220
+919
引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-6-15 11:37 PM 發表

簡單講一下,身邊亦有同性戀的朋友,作為朋友對佢亦會尊重,但個人就不會認同佢的選擇,而佢亦從來不會強加意見予其他朋友身上,這就是重點,和而不同;而Gay Games的背後理念是 同性戀、雙性戀、甚至跨性別的權益,硬生生將性權益包裝落運動會,扭曲埋運動精神,還大義凜然標榜平等權利?

騎劫運動精神已經是對運動競技的不公平;將個人性取向拉埋運動黎講,就是藏頭露尾;仲話自己有勇於表現,有崇高的 ...
哈?乜同性戀是崇高理念啊?
我真的見聞少,食古不化!原來依傢人類自我毀滅是崇高理念?
真的阿彌陀佛啊!🙏

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2021-6-16 10:44 AM 發表

已提交............
X2

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-6-16 11:09 AM 發表

我份保險

陪葬😭😭
你都係多餘錢買,由佢哩,健康快樂無須靠保險啦,這是實話!🙏

引用:
原帖由 Sin+Cos 於 2021-6-16 12:09 PM 發表
點解台山核電站法國公司要向美國匯報事故?
而不是向中國報?
事由台核是中法合資公司,中資是中廣核集團去年被美列入被制裁清單。而現在法資法馬通公司(負責核技術)是向美國申請割免如遇災難性事故可解除技術被制裁項目,是一項衡常性的後備性質方案申請。
但美國cNN愚媒就是利用這個申請,有的放矢挪移乾坤混淆視聽,把一個正常申請割免解除被制裁的申請變成核事故匯報。
因此,美台港新聞同步,信佢2成,日夜失眠!

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-6-16 12:36 PM 發表

thx Ching
上商平過行山,冇貪放便,貪方便貴幾佰!

引用:
原帖由 big3624 於 2021-6-16 01:10 PM 發表

長文睇得好辛苦!!!!要出就出摘要啦!!!
我老花睇到流眼水都睇晒,很精彩!👍但此文很難寫摘要。🤔

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-6-17 12:27 PM 發表

不過如果加息解決 3, 尾元啲息高咗,又會吸引外圍資金調回返尾國,哈哈,咁QE大水之下再加上外邊大水灌入去,就算係水怪都浸屎啦  
咁會唔會係大師所指''四水"之一的"水"?

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-6-18 12:53 PM 發表

咁要請教大師 !
謝謝🙋‍♂️🤝

引用:
原帖由 big3624 於 2021-6-18 12:57 PM 發表

我估4水可能真係水,即係天災
很難估,天災+錢災→人人揹佰磅美紙才食一頓飯仲死得人多。
我估四大水離不開天地人+物質資源(即物價)引起的禍害災難吧?
時候未到很難估!!!衹有防備做好准備積榖防飢而已。

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-6-18 01:36 PM 發表

末日大師講係真水,火亦係真火!
真水係天災
財物係人禍
災禍相容時堪輿學家都難辯

以上是在下小小看法,
不是刻意與馬兄爭辯!
還是要感謝馬兄及各位大大俾我說明大師的原意!🙏🙏🙏
再次感謝大家!🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️

引用:
原帖由 太大星 於 2021-6-17 04:27 PM 發表

幾年前聽香港電台一個中醫會長訪問,佢準備通波仔前,連飲15日白背木耳(煲湯兩小時至起膠),之後再照心血管,原本塞咗嘅血管通晒,之後取消手術。
本人有一條高血壓中醫飲食療法,祇適用普通血壓高人士試用(急症絕對不能用),如試用7一10日不見效,一定要睇醫生!🙏

引用:
原帖由 skymachine 於 2021-6-17 08:02 PM 發表

如果港元早日改同人民幣掛勾,香港就唔怕未來可能出現嘅貨品短缺危機,皆因中國有數以億計實體貨品及其他豐富資源的支持。

當年美蘇冷戰,經濟上是美蘇聯必敗,老美透過美元霸權間接控制著全球大部分人力資源,當中包括經濟改革開放和老美建交的中國,變相就係美元有相當部分同中國掛勾,慢慢變大。

不過爛船都有三斤釘,帝國末日非一夜蹴成,如果我無猜錯末日大師預測,港美同軌仲有約十年,而美聯儲亦開始提高超額存款準 ...
個人看法:按照國家長遠戰略,如非迫不得已港元絕對不會與人民幣掛鉤。
香港作為國際金融中心,港元己成為人民幣與外幣交流緩衝貨幣手段,是人民幣金融機制的保護屏障。
如果港元與美元脫鉤,而且香港國際金融中心地位程度未變情況下,港元很大可能會與歐元掛鉤,這樣既可保持香港國際金融中心地位,也能發揮到港幣原有的人民幣緩衝保護功能。
但要特別注意一點,就是港幣與美元脫鈎(前)時,美元是否與香港國際金融中心地位攬抄???如果香港金融地位攬抄,香港會變成甚麼也不是,那麼港幣被迫與人民幣對價(不是真正掛鉤),可能港幣最少比現在貶值一半,而且是沒有波幅的對價,因為人民幣與港幣己沒有投機炒買功能。

引用:
原帖由 boco2002 於 2021-6-17 08:18 PM 發表

睇見老美真係慘,如馬兄所言,印錢又唔係,加息又唔係,求其搵個羊毛劏又搵唔到。
都係嗰句 老美只有縮和同中國合作( 讓出世界霸權),可能還有啲機會🤭
中國不是要老尾讓出世界霸權!
中國衹是要求老尾不要樣樣打擊中國發展而己!中國衹是想做好自己,良性發揮推動世界經濟!正是
中國好世界好
世界好中國更好

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-6-17 09:48 PM 發表

石油都可以去到負數,咁要舞上舞落,我地啲散戶真係冇符的。
踏到船上就要有沉船的准備,更何況這隻船是強盜的船隻,不是你看得通!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-6-17 10:49 PM 發表

打狗看主人,而家連主人都打埋,叫啲走狗點算呀陰功!
飯兄,叫佢哋即時走佬最實際,夜長夢多呀!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]