• 瀏覽: 899,317
  • 回覆: 7
  • 追帖: 220
+919
支持馬兄

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-6-18 11:07 AM 發表
毒果俾人雪藏現金,但又無凍結資産喎!所以毒果又作,甚麽印五十萬份……
阿爺點解又係做 D 唔做 D 呢?

今早找我教育界的老朋友坐坐,吹了二句,佢話好忙,因為走了好幾位資深老師,也難請人,從前教大初畢業的絕對不可能直入 Estsblishment,今年可以。走了甚麽人,就是老師,不一定 Y,就是人走佢又走,主要去腐國。他說,有一家走了八個各級老師!

某個程度,個人覺得這是喜訊,香港這幾年真是缺 ...
識得一些學校職員,基本上今年好多學校都有幾個老師走,有人退休,有人提早退休,有人移民,自不然有人去第二間學校升職。今年老師流動性好高,好多學校仲請緊人9月入職。

學生走嘅都唔少,一間學校走10幾20個好平常,有d私立學校嘅有錢yc家長直頭拉大隊,70,80個學生退學。

走曬咪好

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-6-19 09:19 AM 發表
尾國:今時今日瞓街=新常態嗎?😏😏
https://m.weibo.cn/status/4649589691387638
播住國歌夠曬過癮

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-6-21 11:07 AM 發表

是的,現時中國共同議政制,其運作方式在國內很多成功的企業亦有使用,即所有領導層在開會時必須提出二個的方案,一個方案是自身負責範圍的方案,另一個是可以協助全體改善的方案。。。
而相關議案方式着重執行力,及執行中若發現問題並需即時作出調節。。。
這樣的方式用於國事或企業亦會事半功倍。。。
師兄可唔可以分享多少少內地企業做法?

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-6-27 11:50 PM 發表
95搭8一下
想睇會展月壤展覽果d
所有名額已經額滿了😭😭😭
https://change5lunarsoil.hk
好彩我早少少登記左去睇月球土壤,有免費導賞

引用:
原帖由 tsui123 於 2021-7-2 10:59 PM 發表

有 d 人今時今日仲用“只係政治立場不同姐”,但yc嘅政治立場係獨,係分裂,係認賊作父叛國,內地對依樣野好清晰,係香港人成日搬“人情社會”,感情動不動就凌駕於邏輯上。
敵我矛盾,所以點解yc見到警察受傷會拍手稱快,但對黑暴行為視而不見,因為係佢地心目中黑暴是正義的。

可惜嘅係好多藍人認為只係立場不同,屬內部矛盾,透過調解係可以去番2019年前。。。但你唔當人地係敵人,人地當你係敵人呢。。。

可能最後香港都係行新彊模式,但阿爺可能要2034年先去到呢一步,暫時阿爺主要任務依然係建設內循環。香港,等下先啦。

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-7-3 12:02 PM 發表

維他奶第三份聲明

終於同黃絲切割了
維記第三份聲明話之前嘅聲明係臨時工所為,而且冇公司蓋印。問題係:

1. 第一份聲明有存檔編號
2. 第三份聲明同樣冇公司蓋印
3. 引用內地網友話,呢間野臨時工做公關,正式工去砍人,都係摺埋佢啦

我用另一個account由2017年追你同k兄到宜家,多謝你係呢段日子陪伴我地。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]