• 瀏覽: 899,533
  • 回覆: 193
  • 追帖: 220
+919
國內有報導
所有人都誤會了
華為並非將HarmonyOS上交給國家
其實係將OpenHarmony交畀"開放原子開源基金會" 作為知識產權託管等服務

報導內容:  
https://www.sohu.com/a/471293966_313745

引用:
原帖由 parput 於 2021-6-12 11:23 AM 發表

我記得係黃霑講過男人三大開心事⋯⋯
1  少年得志
2  中年喪偶
3  老來得子

各位師姐師妹唔好打頭呀!
如果(係如果)有錯
就用師兄你啲皮鞋踭打頭喇

引用:
原帖由 parput 於 2021-6-12 03:59 PM 發表

小市民兄仲記得我哋係扮靚仔板交流過。
眨下眼已係七八年前嘅往事了!
我當然記得。

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-6-13 08:51 AM 發表

上次我個廁所水箱,不停有水漏入馬桶,師傅話連工包料收$500,唔洗一個鐘做好,如果平均一日一單都有$15000個月。
仲有大大小小家居維修,有錢途👍
今時今日水電師傅經常生意多到唔願接
所以而家唔難整嘅都盡量自己動手搞掂
例如我試過
廁所水箱換泵
浴室假天花換燈
三路開關電掣壞左更換
全屋窗簾更換路軌

以上唔計金錢
淨係計預約師傅時間都好煩
唯有自己搞掂

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-6-13 10:04 AM 發表

可以搵神六兄哦
請唔起

引用:
原帖由 太大星 於 2021-6-14 09:42 AM 發表
如果美元崩盤大跌,到底老美人會唔會乞食?

以前我諗老美是糧食出口大國,也是最大石油生產國,照計只會沒有現在這富裕,斷唔使乞食啩!

但自印度疫情大爆發,見到唔夠食嘅印度人要出口米量,諗法有變,就好似人破產後,雖然仍有工作,但收入要還債,財仔又唔會借新錢,就算借都要加幾倍利息,債仔當然可以發爛渣唔還,但財政會更死。

老美到時真係好大可能用米糧換生活必須品,啲有能力嘅人就走晒,資本主義、利字當頭嘅 ...
好合理喎!

資本當然會攞最值錢嘢(糧食+石油)先為自己解困喇,你老尾民眾唔關我資本嘅事 !

引用:
原帖由 太大星 於 2021-6-14 09:52 AM 發表

可以頂一頂通漲是加息,如果係惡性通漲,就要加十厘以上。

現在唔考慮加息,係因為一有加息意向,估市就冧,但唔及早加息,過幾個月一加就兩厘起跳,全世界攬炒。

到時好多呢幾年買樓嘅就要跳樓。
兩個場景都算係“頂”

通脹繼續升,先等民眾荷包頂住先,"希望" 捱到通脹回落。 唔回落就死得更慘!

加息頂通脹,股市泡沫即時爆破,一樣係死。

所以“頂”咩都係死。

截至2020年中國制造業佔全球約有3成,但G7七大工業國就偏偏無咗中國 !?

中國何解拒絕加入呢個"富人俱樂部"呢? 后沙講得非常清楚,好值得睇下讓大家更加理解!

后沙月光: 中國當年為什麼拒絕參加G7集團?
https://user.guancha.cn/main/content?id=531133&s=fwzxhfbt

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-6-14 12:27 PM 發表

原來舞蹈者唔係演員,佢以前係花式游泳運動員,依家係運動教練。成個舞蹈要喺水底拍攝,舞者先吸一口氣潛落水底開始舞蹈動作,約 50秒左右要浮上水換氣,咁樣拍攝,一日要上上落落水面拍兩百幾條片段後剪輯而成。

https://youtu.be/XaBIlQB5So4
在水下拍攝咗26個小時,舞蹈員"何灝浩"好專業,佢肚皮上都留有被釣魚線勒出的痕跡,雙眼亦因為長時間在水入面拍攝而眼壓過高而佈滿血絲 !

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-6-14 02:00 PM 發表

真身上陣辛苦了廿多個小時的演員不知酬勞有沒有摳圖咖的百分之一。
八千萬嘅百份一等於八十萬,我就唔相信有咁多。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-6-14 08:40 PM 發表
豬柒戈頭傾唔掂呢邊就搵二五仔插刀。小笨排放幅射水單嘢解決未?如果未,應該叫大台盡責任24小時狂loop啦!
香港天文台24小時不斷監察住,根本探測唔到有任何異常!

以下天文台網頁講得幾清楚:
"為了監測環境輻射水平的長期變化,特別是確保廣東/嶺澳核電站投產後不會對香港造成不良影響,香港天文台在一九八七年展開了環境輻射監測計劃。我們日以繼夜,不斷監測核電站釋放出來的放射性物質可能到達我們的主要途徑。天文台擁有最先進的科技和儀器來進行量度和分析。由於釋放出來的物質都是人為放射性核素,計劃的焦點自然就放在監測這些核素在環境中有無變化。至於天然放射性核素及非電離輻射,雖然有趣,卻並非例行監測的項目。我們的數據顯示,在廣東/嶺澳核電站投產以來,香港境內的人工放射性核素量並沒有增加的趨勢。"

引用:
原帖由 big3624 於 2021-6-14 09:35 PM 發表

馬兄叫買人仔+小柑柑,大師都叫大家祇入一注納指玩吓咋,後果自負
大師邊豎有叫入納指呀

大師係咁講:『嗱...千奇唔好學,後果自負!』

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-6-14 09:44 PM 發表

澄清:個人並沒有建議任何人投資人民幣或黃金産品;個人亦沒有建議任何人不投資人民幣或黃金産品。個人在香討所有關於人民幣和黃金産品的貼文,都是個人理財分享,並不構成任何投資建議。
絕對認同!

個人嘅事 個人嘅投資決定 每個人都應該為自己承擔責任!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-6-14 09:53 PM 發表
今日半噸大師話炒賣紙金必死, 今晚就黎一場大屠殺。

小金金俾大戶一野由1865質落去穿左1845, 之後即刻彈返上1865, 所有1845-1865之間嘅止蝕/賺盤全部斬晒
短炒投機不嬲都要小心,分分鐘可以變大鱷點心 !

引用:
原帖由 hanE 於 2021-6-14 10:42 PM 發表

LED燈壞眼屋企唔適宜用,我係國內行商場要戴黑超,唔戴對眼好赤好攰。
好似話係較早期嘅LED係偏藍光 唔太適宜作屋企長用
不過近幾年嘅LED已經改良好多了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]