• 瀏覽: 899,503
  • 回覆: 118
  • 追帖: 220
+919
引用:
原帖由 TWSK73 於 2021-6-14 20:41 發表

大台專門報道歐美日台的好人好事
更專門美化香港反對派及暴徒。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2021-6-14 23:06 發表
有人問起,咁就簡單舉個例,都係唔明嘅話,我都無計

我買一百蚊美債,就當係兩年期短債,
息口低都未算攞命,最慘係呢兩年通漲不停向上扯,兩年後收返呢一舊水返來,再加埋丁屎咁多嘅利息,購買力縮哂水。

原本呢一百蚊買到5個橙,兩年後本息兼收,呢一舊水而家只可以買3個橙。咁你話會發生乜嘢事呢?

唔駛講到咁極端,無人買美債,只係少左買家或者買少左⋯息口就被迫推上,都係唔掂嘅話,佢老美必定殺股救債,國債係 ...
大師,得閒就好似今日咁多啲上嚟,不一定分享玄學術數,分享多啲貨幣金融都好吖。

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-6-15 08:08 發表

可能係詐騙電郵😏
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

好采香港一向有政府機構廿四小時監察輻射,老美無咁易製造恐慌。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-6-15 00:47 發表

由夜晚新聞聯播開始睇, 或者會容易啲入手...好似今晚聯播, 我就諗, 香港真係愈嚟愈窮, 窮到連龍舟賽都停辦了好似兩年 (疫情係有影響, 但亦應該同黑暴入侵區議會唔批撥款有關), 今晚就講有啲原本貧困同污染厲害o既地方, 早幾年諗到唔敢諗可以搞比賽或參賽, 要經費呀, 但呢家環境改善喇, 有條件搞呢類慶祝活動...而香港嘛? 搞個"陸地扒下扒下"當龍舟賽, 澳門都有賽事搞喇...以前香港龍舟 ...
唔緊要,家陣有國安法及完善選舉制度,下次都好難再選倒搞事者。

引用:
原帖由 celiacty 於 2021-6-15 10:01 發表

但好多人係標題黨只睇標題呢
已經信晒真係有事
咁又係,未必個個人時時刻刻都咁神心睇內容,又由頭睇到尾

如果成事,各位要好好慶祝!

黎智英再提堂 最高可判終身監禁
https://mp.weixin.qq.com/s/XlRMdu65y_l7UucnO6UwQw

正在香港赤柱監獄服刑的亂港頭目黎智英官司纏身,其中以他被控違反香港國安法的案件最為嚴重,他在該案中被控勾結外國或境外勢力危害國家安全、串謀勾結外國或境外勢力危害國家安全、串謀作出一項或一連串傾向並妨礙司法公正的作為等三罪,一經定罪,最高刑罰為終身監禁。該案將于15日下午在香港西九龍法院再提訊,由香港國安法案件指定法官、總裁判官蘇惠德處理。

據香港東網15日報道,現年73歲的黎智英15日由囚車押解到法庭出庭應訊。其涉嫌的勾結外國或境外勢力危害國家安全罪,是指黎智英于2020年7月1日至12月1日期間,請求外國或境外機構、組織、人員,向中華人民共和國或香港特別行政區實施制裁、封鎖或其他敵對行為。
串謀勾結外國或境外勢力危害國家安全罪是指,黎智英于2020年7月1日至2021年2月15日期間,在香港與陳梓華、馬克·西蒙(Mark Herman Simon)、李宇軒、劉祖廸及其他人一同串謀,請求外國或境外機構、組織、人員實施制裁、封鎖香港特區或內地。
而串謀作出一項或一連串傾向並妨礙司法公正的作為罪是指,黎智英于2020年7月某日至2020年8月23日期間,在香港與李宇軒、陳梓華及其他人串謀意圖妨礙司法公正,即在李宇軒被拘捕后,協助他離開香港。李陳二人的案件將交付香港高院審理,香港國安法指定法官、總裁判官蘇惠德決定再將案件押后,將于7月7日再訊。(海外網 吳倩)

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-6-15 11:26 發表
呢單『台山核電站』新聞,原來背後又係一單『威脅』論嘅操作。 漁村黑霉當然跟老美大隊將重點放在"中方不承認洩漏", 又話"中方放寬了輻射監測的標準"...等等去報導. 總之就係令人連想到背後好似真係有事咁....

好可惜,本地無乜詳盡分析整件事究竟係什麼來龍去脈,連大公/文匯都只係強調"香港環境輻射水平一直維持正常",就再無其他進一步資料。  所以 真係要睇番國內啲詳細報導先知得清清楚楚。
...
跟某年長江三峽大霸事件一樣,做假企圖引起混亂。

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-6-15 12:24 發表

佢哋不停唱衰三峽大霸同想製造恐慌,尤其係呆蛙真係成日都咒大霸,不過心腸歹毒往往報應係佢呆蛙自己身上
今日香討各版好多關於台山核電厰新聞的炒作,連財經、地產及其他版都有人作負面談論,不似單一個別人仕炒作,頗有組織。

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-6-15 16:29 發表

送回內地監獄, 這個才是最大的震懾
我唔理,總之哩條害人精死喎監獄就大快人心。

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-6-15 16:43 發表

71前一定多的是,今日又一嚇人翻炒:中國強擇人體器官

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210615/bkn-20210615061708802-0615_00952_001.html
6月頭老美話明攞一千萬美元資助所謂香港民主,之後就越嚟越多事情發生。

https://sputniknews.cn/science/202011281032619241/
中國科學家稱新冠病毒源于2019年夏天印度

中國科學院的一個研究小組認為,病毒很可能是在2019年夏天起源于印度,經由被污染的水從動物傳染給人類,然后在沒人注意的情況下傳到武漢,在武漢發現第一起病例。

報告中說,病毒和所有細胞一樣都會在復制時發生突變,也就是說,病毒每次自我復制時,去氧核糖核酸(DNA)都會發生微小的變化。科學家認為,只要找到突變最少的樣本,就應該有可能追溯到病毒的起源。
他們說,採用這種方法,可以排除在武漢發現的病毒是“原始”病毒,線索反而指向其他八個國家:孟加拉國、美國、希臘、澳大利亞、印度、意大利、捷克共和國、俄羅斯或塞爾維亞。研究人員接着辯稱,由于印度和孟加拉國都記錄到了突變小的樣本,且又是鄰國,因此第一次傳染很可能發生在那裡。

研究人員闡述道:“從2019年5月到2019年6月,印度中北部和巴基斯坦發生有記錄以來史上第二長的熱浪,造成水資源嚴重匱乏的危機。水源匱乏使得諸如猴子之類的野生動物陷入了爭奪水源的致命戰鬥,勢必增加了人與野生動物接觸的機會。我們推測SARS-CoV-2病毒的人畜共通傳染可能與這一異常的熱浪有關。
他們總結說,由此看來,COVID-19大流行在2020年是不可避免的,武漢大流行只是其中的一部分。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-15 21:29 發表

會有一輪沖頂,不會突然出手
出貨後出手

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-6-16 07:43 發表

我問過喺尾國嘅親戚,點解傻侵喺咁打壓中國,煽動種族歧視,佢都要投俾傻侵,佢就話,佢反對民主黨嗰啲支持同性戀,毒品合法化等呢啲理念
其實呢(諗起都會心微笑),傻侵某啲打壓中國的政策係神助攻,又搞亂老美同盟國關係,我都想佢再做老美總統。

引用:
原帖由 yaomn 於 2021-6-16 08:52 發表
呆灣的去中化真令人噁心
火都嚟,唔愛中共,可以理解,但抹去中華民族的精神,絕不可忍,哩班綠猴祖先是日本人嗎?
將來統一活捉他們後,我也想把他們毒打一頓。

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-6-16 17:30 發表

係呆灣各大政府機關掛住果幅孫中山大頭相,應該都好快會扔埋落垃圾桶,改掛日皇幅相上去啦
若國民黨當政相信未必會,綠蛙黨,遲早啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]