• 瀏覽: 899,307
  • 回覆: 16
  • 追帖: 220
+919
報到。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-11 12:23 PM 發表

睇定點,如果成為國內標準,也只能跟隨,沒法抵抗標準的

我們國內行業其實對華為看法比較中性,畢竟是企業,在商言商,華為在國內是很多企業的競爭對手

很多愛國人士覺得買華為就是愛國,但國內IT,電信行業人士對這很不感冒,你一家企業,憑什么獨占這么多資源,要政府幫你保駕護航?市場是競爭打出來的
班國內IT痴的,華為如果無比金毛用國家力量打壓,手機市場佔有率咁高,歐洲大把人用,使鬼中國政府幫。
班友唔夠人競爭,小氣丫。
但記得大家同坐一條船,打完華為,下個...

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-11 01:23 PM 發表

還是屁股決定腦袋吧,畢竟如果你公司有一張單,因為華為強勢介入,比搶了,肯定有一些意見,現在國內很多這種智慧城市類項目,都是騰訊,華為,阿里搶占,財大氣粗嘛,他們不單是C端,B端發力更狠

而且行內都知道他們其實業務能力一般,技術是強,但人手資源壓根不夠,最后中標后又包回給國內其他公司做二包,三包,利潤就壓縮了,不是證明他們有多厲害,甘你話區憑咩,不就是憑背景憑資金雄厚,國內搞IT,還有誰夠阿 ...
老實講,我唔清楚國內的IT情況,但我知道當華為是因為它是中國公司而且科技引領全球被打壓。
至于師兄講飯碗,令我想起聯想打壓華為,而支持高通,拿下5G標準。亦令我想起與澳洲礦石之爭。一群自私鬼。
做為一個愚港人,跟據這班人的logic,愚港應支持打壓其他中國城市,愚港就可以繼續做賣辦,上等人,以保自己飯碗。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-6-11 08:07 PM 發表

市場就是市場,政府是客,大企業是客,個人消費者也是客。
管它是大數據定特大數據,定係街市賣豬肉,千百年來市場運作原則都一樣:
市場需要,優勝劣敗。
大叔,其實大數據,AI方面,中國政府更加要用華為,扶持中國科硏技術,國家安全嗎!

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-6-14 08:15 AM 發表

佢地仲回味八國聯軍分食中國,以為宜家祗係發咁惡夢!
介文涉係國際直球對決分析此次是睡王的一次不成功,已時不與我了,這些只是嘴炮,應酬而已。

引用:
原帖由 muihin 於 2021-6-15 03:15 PM 發表

何議員...是反對, 同時是更反對要政府支助開.... 當中政府因咩要支助就未有留意....
洗D💲,愚港大把,滿足下D白左(尤其係0萌),不給中央製造麻煩才是最最最重中之重。又可以宣傳愚港好自由。
唔覺林太何錯之有。

支持議員儘自己的責任,儘快立法,幫政府有法可依地施政,而非制造更多矛盾和敵人。

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2021-6-15 03:37 PM 發表

你講果d全是民間,但用政府名義意義大不同........

更何況平機會是超黃,佢地的確想推動同性戀合法化,成為亞洲繼台灣後第二個承認同性戀的地區。

佢地e家做嘅就係要增加市民對同性戀的認受性,好讓將來進一步推動同性戀合法化,到時港府想制止就已為時已晚,而且又可再次比西方在香港發動另一埸顏色革命機會.........
師兄,根據你的劇本,要用一場運動會改變愚港。
1.但愚港70、80年代打后出世的人好多都已經黃C色,何需這場運動會來改變丫?

2.要改變剩下的藍人,但後生的藍人不多,會因為一場運動的影響而改變顏色的更少。

3.但這場運動會即時可對全球白左宣傳愚港自由開放,有何壞處?

更何況對愚港曱甴來說,💲更重要。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-6-15 03:59 PM 發表

佢地咁驚,咁可以叫班YC跳海逃生啦!又或坐艇偷渡去呆灣都得!
班白C曱甴蠢到咁,無語。金毛話西媒係fake news。
當年切爾諾貝利一出事,歐洲即刻有數據,而家幾十年過去,科技進步丫,南韓日本呆灣還不即時抗議嗎?

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-6-15 04:54 PM 發表

老實講, 我都唔想香港攪呢個運動會, 因為的確係佢地既宣傳工具.
不過政府就唔可能主動反對一個基本上合法既活動.
至多係不積極配合啦.
師兄,愚港現在主要傳媒的立場係懟懟懟,愚港黃老師多到成災,這些才是佢地的宣傳工具丫。
這場運動會幫佢地的宣傳效果比起傳媒和黃師的威力差好遠丫,打蛇打七寸,係要糾正,都打主力了,一步一步來吧!

更何況中國被針對,做任何事都被人用放大鏡檢視。所以愚港最最最重要的是不製造麻煩給中央。

穩定是中國繼續發展的根基,佢地要亂,我們要穩,穩住愚港。
正如師兄講此運動會合法,那佢地現在所有動作都是擦邊球,挑引中國,令中國沉不住氣,為愚港一個運動會而落人口實,不值。

尤其係半噸大師都話愚港要沉輪到2034。置之死地而後生。早死早超生。

引用:
原帖由 skymachine 於 2021-6-18 12:23 PM 發表

我懷疑法國佬想向匈牙利及塞爾維亞施壓(大部分打科興),哩兩個親中的國家嘅人大多去歐洲其他國家打工。
應該係兔子小心使得萬年船,而家0萌日日幾萬人確診,緊係疫區了,要對由0萌來的人,跟足防疫規範,做足防疫措施了。就算打了疫苗也要跟足防疫措施,尤其係佢地Delta多,好可怕者。

咁0萌自認安全,要求兔子確認0萌的疫苗,免疫。才對兔子確認。

除了占豪這些理由,加多條,還想話比各主權基金,金融大鱷聽,現在唔好做我,我隨時可以找🐰,到時情況隨時反轉。你們會損失慘重的。

即係有人好危,剛各加了0.05%息,還要出口術撐住。拖得幾耐得幾耐,到時再想辦法。

引用:
原帖由 4300dtns 於 2021-6-24 10:52 AM 發表

妖!睇見成班黃L跌落地拿番揸沙,眼火爆到呢!佢今日印一百萬份報紙可以代表咩?堅持到最后一刻又代表咩?只係代表今天佢地既末日。歷史只會寫上今日有一份邪惡漢奸傳煤倒下了,是廣大民衆的喜訊。
又吾諗下點解自己會參與一份邪惡既報紙? 點解自己會走到末路?係漢奸既,做咩都吾可以蓋過漢奸既身份,我真想阿爺來一個大清洗,所有黃人移去呆灣吧,建一個全島監獄,和呆蛙黃L抱住過一世吧!
堅決反對,台灣島係中國的

呆蛙同黃C當然要送去西方,享受皿煮鼓油了,得閒又可以同黑人玩鼓油擊。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-6-24 05:17 PM 發表

先多謝資料,我都明白唔同地區價格可能有少少出入,但相信差距唔會好大,比如一打雞蛋 (唔好講有機蛋同普通蛋的差別),估計紐約超市售價同威斯康辛州超市差唔得幾遠,我哋唔係當地生活,唔知道日常食用品價格有無受狂印銀紙影響,師兄你喺當地生活,自然有第一手資料,感謝你跟我哋分享。
至於雲吞麵,一來我好少食,二來咁複雜的經濟問題我唔熟悉,就唔參加討論喇。
大橋兄,環宇蔡永康話他親戚年頭60萬買一間屋,現升到90萬了。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-6-25 10:03 AM 發表

70歲啦,呢家換佢,唔知俾咩位佢呢?如果真係有重任,咁佢就唔使咁急澄清自己健康無問題,自己點勤力,少說話忍咗佢,遲啲大家咪知佢另有任務囉。我都係吹下水,我自問唔識睇呢啲嘢。
之前任何事都不沾身,到法援改革上,終于發言?只是應酬了事,可能怕被制裁。

O佬好唔得閒,大媽和大毛眉來眼去,大帝昨天才投書,要成大O一體。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]