• 瀏覽: 899,267
  • 回覆: 7,507
  • 追帖: 220
+919
引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-6-7 09:07 PM 發表
大國應有大國的樣子
https://youtu.be/5QSHfkDVAJY
這世界還是需要有多點正能量,是吧,人類要保留光明的火種

no, we are not weird, stephxn, YOU are!

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-6-7 09:25 PM 發表

可能重審,因為係法律原則上訴!
如果由唔駛坐變到要坐,佢地咪抵死,另國安法001好似修改控罪,各位師兄有沒有留意,唔係好明點解修改控罪但又用國安法庭

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-6-7 08:38 PM 發表

當年,警察就係壞人!
七十年代ICAC成立之前嗰陣,仲係集團式收規,世伯揸貨車搵食,每個月都要派片,鐵馬當街收片肆無忌憚,交咗就將竹掃把倒插喺鐵通為記,三哥最cheap,捉到違規三五雞都殺。

先報到,支持馬兄
再慢慢追post

老美白皮內部應該已有共識,就是一口咬定病毒是中國的。先是福奇改口,今日賴斯也改口,這已開始變成洗衣粉了。這場惡戰無法不打,可以不打嗎?金毛都話十萬億,即係話俾晒中國幾十年的錢俾佢地,變回赤貧,再幫佢地做奴隸,都應該唔會放過我地,咁!你打唔打!個人尼講,算係第一次講,為個女,條老命可以唔要了!

https://m.weibo.cn/1647486362/4645563498763206

今日我地新增一宗確疹,講緊要唔要收緊😑😑
佢地印度新增十二萬...竟然可以放寬?!😱😱
平行時空啊.....

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-6-7 09:30 PM 發表
坐標深圳,細個窮,每晚母親同外婆飯後6點幾就去附近市場買籮底菜,有時會買到一兩蚊一斤嘅碎蟹,執到小販趕住收檔掉出嚟尚且青綠嘅青菜,就有莫名嘅成功感。
讀小一嘅時候,跟過外婆去東門執“角仔”(汽水罐),唉,執到嗰啲全部都喺楊協成嘅鐵罐,唔收,掉曬。
由於窮,就喺屋企後面嘅荒地開墾一分菜地,種上生菜,雖然窮起碼衣食無憂。
感謝勤勞的父母。
70年代末生,坐標江門,90年代,碰巧朱鎔基改革,阿媽下崗(姐系失業,不過每個月政府比反1.200補貼你),我高中,大學的學費都系區養豬湊的,暑假曾經在我媽的豬欄喂豬食,洗豬糞,不過我媽更辛苦,烈日下開着三輪車運豬食回來,夜晚大風要系豬棚睇住點豬一整晚,曾經我不敢和我同學們提起我媽系做咩工作

不過現在住系過千尺大屋,都叫有樓有車,感覺尼20年就是國家發展帶離的,沒國家的發展,就沒我個人小事業,不知道系咪小時候窮慣,現在對飲食,衣物和居住有了更多要求,我老婆成日話我系花花公子,少爺脾氣,小小不如意就發脾氣,我沒和她解釋,只是一笑而已,哈哈,掃豬糞的花花公子

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-6-7 09:45 PM 發表

七十年代ICAC成立之前嗰陣,仲係集團式收規,世伯揸貨車搵食,每個月都要派片,鐵馬當街收片肆無忌憚,交咗就將竹掃把倒插喺鐵通為記,三哥最cheap,捉到違規三五雞都殺。
醫院阿嬸,2 元利是,記住,係六十年代,當年天星小輪加五仙,引發暴動。先父考車牌要俾錢某警司!乞暴靚仔話殖民地好,我算佢無知;果班黎賊頭集團話殖民地好,就真心惡毒!

支持!

支持馬兄

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-6-7 09:47 PM 發表
老美白皮內部應該已有共識,就是一口咬定病毒是中國的。先是福奇改口,今日賴斯也改口,這已開始變成洗衣粉了。這場惡戰無法不打,可以不打嗎?金毛都話十萬億,即係話俾晒中國幾十年的錢俾佢地,變回赤貧,再幫佢地做奴隸,都應該唔會放過我地,咁!你打唔打!個人尼講,算係第一次講,為個女,條老命可以唔要了!

https://m.weibo.cn/1647486362/4645563498763206
只是重複100多年前鴉片戰爭而已

之前是借口林則徐燒煙(我禁鴉片何罪之有??)

現在就借口新冠病毒

100年前,給中國的絲綢和茶葉完成英國的大量白銀逆差,這次是美國給中國的廉價勞動力造成巨大逆差

一個叼樣,點鬼佬,100幾年來都沒改變過強盜性格,都系果班白皮豬,果班強盜,毛澤東之所以是偉人,是他能堅定的認清一些真理,例如鬼子的虛偽,堅持以我為主,不依賴蘇聯也不投靠美國,靠的是自己

沒咩,1840年鴉片戰爭,1900八國聯軍,差不多100幾年了,這筆賬都系時候清理下

好多人覺得幾十年,100年很長,其實南宋在金國威脅下,也生存了150幾年
(1127-1279),還有鴉片戰爭系1842年,八國聯軍是1900年,清朝在列強欺負下,也窩囊了將近60年,經過太平天國等一系列大事,所以這世界很多事情,很多故事,一說起來就是幾十年上百年的事

好吧,為了幾千年后的中華史學家,我們後代有一些談資。也該把100多年前的歷史賬本翻一下,寫完這兩個世紀中華從衰落到重新崛起這段歷史的下半部了,就叫20世紀中華帝國之崛起

報到!支持馬兄

支持馬兄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]