• 瀏覽: 37,975
  • 回覆: 409
  • 追帖: 1
+13
引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-6-7 03:15 PM 發表
最近台灣疫情嚴峻,疫苗數量不足成為討論焦點,就有人選擇去美國施打,不過根據出境資料顯示,去大陸的人比美國還多,學者分析,多數是台商,去接種疫苗的比例很高,而台商會長也證實,確實身邊很多朋友都去大陸打疫苗了。
一群人排著長長的隊伍,他們不是在等買甚麼限量商品,而是在排疫苗,等待的人還都是台灣人,隊伍最前方就寫著綠色通道,這也是大陸禮遇台灣人接種疫苗專門設立的窗口。

台商會長徐正文:「因為大陸 ...
中國真心為台胞著想都低調禮遇任打疫苗,何需大龍鳳搵三個小丑送個少量疫苗

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-7 03:20 PM 發表
蔡省長情何以堪
蔡省長又話係大陸網民造謠

謹防臺灣肺炎傳入。

獨菜點解唔禁飛去中國?

真係好羞辱, 老尾俾75萬劑, 多謝前多謝後
中國可俾更多卻吾要
市民生命賤過政治
重點係自己搞吾掂

呆蛙已經用腳投票了

縱使菜省長千般阻攔,都擋唔住呆灣人搶打大陸疫苗

雖然省長唔比疫苗入口   但係阿爺都係關心國民

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-6-7 03:21 PM 發表
台商大多親大陸
錯了
台商 六七成都是 綠的

就跟香港也是六七成黃的一樣
即使在內地
照樣 支持各種毒

台商識貨
如果推廈門機場俾識貨既台灣人即日來回打疫苗僅好

蔡陰魂大發雷霆:
媽的,別信共匪鬼話,「上海可打兩劑享當地人待遇」,他們的當地人待遇只是賞你一顆茶葉蛋

引用:
原帖由 71833 於 2021-6-7 03:24 PM 發表
台灣都不是個個政治上腦,都有正常人的。中國幫得就幫,俾個贊。
睇番香港,有疫苗多唔夠人打,實在係奇景。
香港人搞政治也就是近20來年
大多都是政治白癡
被香港泛民 政治毒藥毒壞了

台灣比較政治鬥爭七八十年

港人就是 本性良好
可惜被毒壞了

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-6-7 03:15 PM 發表
最近台灣疫情嚴峻,疫苗數量不足成為討論焦點,就有人選擇去美國施打,不過根據出境資料顯示,去大陸的人比美國還多,學者分析,多數是台商,去接種疫苗的比例很高,而台商會長也證實,確實身邊很多朋友都去大陸打疫苗了。
一群人排著長長的隊伍,他們不是在等買甚麼限量商品,而是在排疫苗,等待的人還都是台灣人,隊伍最前方就寫著綠色通道,這也是大陸禮遇台灣人接種疫苗專門設立的窗口。

台商會長徐正文:「因為大陸 ...
菜腫桶可以去老尾打疫苗外膠順便買哮喘朱同過期飛機大炮

香港唔打疫苗嘅人情何以堪呢

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-6-7 03:21 PM 發表
台商大多親大陸
返過內地, 親身體驗過在內地生活/工作就唔會盲反。唔係話大陸乜都好, 但當你見到大陸嘅進步, 同時了解實際國情, 就會包容。

盲返崇洋但欠缺思考, 只會對住個鍵盤, 足不出門, 睇洋人就只睇好方面, 睇中國就只睇壞方面。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]