• 瀏覽: 7,257
  • 回覆: 37
+2
蘇聯係1980莫斯科奧運前出兵攻打阿富汗,結果被西方有晒藉口聯合幾十個國家一齊杯葛,國際形象好難挽回的。

若果大陸宜家趁台灣病就攞佢命攻台,形象分會大減囉。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-7 12:52 PM 發表
所以在中國時訊裡,先來一鋪中國因美國介入,會未能成功收回台灣

現在又出一貼,現在是台灣挑釁,叫中國夠膽就攻過來!

https://youtu.be/Be9pXVMvOWY

統台大業不知何年能遂心願!
其實吾駛心急,講武器,中國確實未準備好,055,075數量未夠,戰機發動機技術才剛突破,很多武器如直20,運20服役不久,要多練習。

講時機,現在是做生意好機會,印度、東南亞訂單轉回了中國,出口急增。美元過去一年兌歐元跌了十多%。

說不定過幾年,美國會因財政不足而大縮軍費,到時好多事情就好辦,其實不用急。

2019年我們期望內地協助平亂,但中央政府有它的時間表,到大家不抱希望,卻忽然來個國安法,一野KO哂。

如何在中美博奕中勝出,遠比其他事情重要。

引用:
原帖由 Iri 於 2021-6-7 01:44 PM 發表
大家都看穿了中國志在一帶一路
上合組織炸平阿富汗恐怖分子
穆斯林解放巴勒斯坦
美帝崩潰一帶一路成真
臺灣自動乖乖地回歸
一帶一路才是中國發展重心,我覺得武統暫時可以忍一忍,不過亦不宜拖太耐,5-10年內吧

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-6-7 07:48 PM 發表

其實吾駛心急,講武器,中國確實未準備好,055,075數量未夠,戰機發動機技術才剛突破,很多武器如直20,運20服役不久,要多練習。

講時機,現在是做生意好機會,印度、東南亞訂單轉回了中國,出口急增。美元過去一年兌歐元跌了十多%。

說不定過幾年,美國會因財政不足而大縮軍費,到時好多事情就好辦,其實不用急。

2019年我們期望內地協助平亂,但中央政府有它的時間表,到大家不抱希望,卻忽然來個國 ...
講得啱,其實敵人只得美國一個,收到佢皮,點止臺灣,不但南海同釣魚島都自動歸順,就連英日都即時死狗。不過先要有一帶一路同歐洲呢兩個籌碼

現在收台的標準是要印太聯盟永遠不敢來台海搞局,比前規模大很多

收回台灣唔一定要武攻,讀吓孫子兵法

暫時不會打的

大陸唯一的弱項在芯片, 到芯片都可以自製了 (即是光刻機, 芯片材了, 芯片設計軟件都搞掂了), 不一定是5納米或以下, 但最少要可以自產一些基本可用晶片的"先進芯片"供應內循環

即使被封鎖都可以內循環, 到時收復了台灣, 全球缺芯, 看誰怕誰了.

恐怕這需要5年10年了. 但是5年10年後, 多幾條航母, 多幾百架5代, 甚至6代戰機. 做到不戰而屈人之兵, 封鎖台灣迫降才是上策.

時間在中國一方, 美國在衰弱而中國日益強, 不要被一些小動作搞到自亂陣腳, 打亂自己的節奏.

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-7 12:52 PM 發表
所以在中國時訊裡,先來一鋪中國因美國介入,會未能成功收回台灣

現在又出一貼,現在是台灣挑釁,叫中國夠膽就攻過來!

https://youtu.be/Be9pXVMvOWY

統台大業不知何年能遂心願!
呢類視頻可以代表官方立場嗎?

文統又唔得, 武統又放棄, 中國共產黨會放棄台灣這塊國土嗎?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-7 01:54 PM 發表

但你看最近的台海調動,中國又真係趨於平淡了!

如中國在這時真發動統戰,冬奧可以宣布停止!

上年8月開始咪好囉,錯過了時機!
其實解放軍和中央領導所知道嘅情報和台美及我國狀況比我等平民知道的多很多很多太多 何時是統一最好時機理應信任中央領導

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-6-7 07:48 PM 發表

2019年我們期望內地協助平亂,但中央政府有它的時間表,到大家不抱希望,卻忽然來個國 ...
分析得很好 台灣還未到非打不可嘅情況 時間站在中國這邊

中國基本上冇得輸. 因為選擇權在於中國. 中國會揀選必勝時機, 或對自己最有利嘅時間攻台. 台灣唔存在咁樣嘅選擇. 即使存在最有利時刻, 都唔會打大陸. 所以, 只有大陸會選擇最佳時刻打台灣, 唔存在台灣選擇最佳時刻打大陸. 只有大陸會主動打台灣, 唔會有台灣主動打大陸. 兵家大忌係打無把握之仗. 所以大陸只會揀有把握嘅時間攻台. 相反, 台灣任何時間都唔會主動攻打大陸. 所以, 大陸基本上係冇得輸.

現時冇可能打台灣, 係因為國際形勢不允許. 美國希望台海不穩, 拖中國入以內戰為主嘅局部戰爭, 從而拖慢甚至拖死大陸嘅經濟發展. 簡單講, 美國唔怕你對台開戰, 你對台開戰, 主動權在於美國. 佢可以用軍事加輿論壓制中國. 逹到從經濟上擊敗中國嘅目的. 所以美國最驚嘅反而係中國全力發展經濟, 咁美國就冇乜符fit. 好大機會會畀中國跑贏大市. 至少無法打低中國. 相反如果中國攻台, 就會畀出好多對美國有利嘅變數.

美國希望中國被扯入局部戰爭係因為現時中國缺乏打擊美國本土嘅能力, 或者講缺乏威懾美國本土嘅常規力量. 要等足夠嘅航母戰鬥群互相配合作戰, 先可對美國本土構成威脅. 所以中國只會等, 一等國際大環境給出適當時機, 二等海上力量嘅成熟同壯大. 欲速反而會不逹. 要慢先可以掌握住"尋找最佳戰機"嘅主動權. 相反, 操之過急就可能會由冇得輸變成有得輸, 中咗美國嘅計, 失去尋找最佳戰機嘅主動權.

等了又等

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]