• 瀏覽: 7,266
  • 回覆: 37
+2
引用:
原帖由 HEYAYA 於 2021-6-8 11:43 AM 發表
暫時不會打的

大陸唯一的弱項在芯片, 到芯片都可以自製了 (即是光刻機, 芯片材了, 芯片設計軟件都搞掂了), 不一定是5納米或以下, 但最少要可以自產一些基本可用晶片的"先進芯片"供應內循環

即使被封鎖都可以內循環, 到時收復了台灣, 全球缺芯, 看誰怕誰了.

恐怕這需要5年10年了. 但是5年10年後, 多幾條航母, 多幾百架5代, 甚至6代戰機. 做到不戰而屈人之兵, 封 ...
唔通人家咩都唔做,企定定等你五年十年追上來咩,呢D咁嘅分析都寫得出,仲要有人叫好,呀Q到呀

引用:
原帖由 農場地獄西瓜 於 2021-6-9 04:01 PM 發表

唔通人家咩都唔做,企定定等你五年十年追上來咩,呢D咁嘅分析都寫得出,仲要有人叫好,呀Q到呀
閱讀理解有問題? 我有話要大陸要追上最新最頂尖技術?

只要到時有技術自製晶片(包括光刻機,材料及設計軟件),到時打了台灣,即使被封鎖都可以內循環呀,低一兩代科技咪低一兩代囉,最少有得用呀。

閱讀智障

引用:
原帖由 農場地獄西瓜 於 2021-6-9 04:01 PM 發表

美國最大敵人並非中國,而係政府無錢。而最大問題係政府只會越借越多。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-6-9 06:18 PM 發表

美國最大敵人並非中國,而係政府無錢。而最大問題係政府只會越借越多。
呢個仲好笑,更五十步笑百步,講通脹誰人能敵人地呀

引用:
原帖由 農場地獄西瓜 於 2021-6-10 02:02 PM 發表

呢個仲好笑,更五十步笑百步,講通脹誰人能敵人地呀

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-7 01:54 PM 發表

但你看最近的台海調動,中國又真係趨於平淡了!

如中國在這時真發動統戰,冬奧可以宣布停止!

上年8月開始咪好囉,錯過了時機!
疫毒已經打垮台灣.
大批台灣人係上海排隊打疫苗.

預計.等多一個月,
台灣高端疫苗:

二期解盲出事.不能使用.
又或是,實行施打疫苗,有事故出現.
高端股價由NT$20. 升至NT$400.
但疫苗出事, 公司破產.市值八百億台幣, 做成多少人跳樓.

民進黨, 作法自斃.

中國大陸e嗰時候,wait & see.

大陸大把牌係手,穩定南海,攞埋東沙、中業島先

一日台灣省唔叫獨立估計都唔會用武力統一

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]