• 瀏覽: 1,049
  • 回覆: 10
立法會鐵路事宜小組委員會會議今日(4日)討論屯馬綫通車安排,多名議員關注有部分路線車費出現「短貴長平」,議員謝偉銓表示,該綫由紅磡站前往顯徑站車費為9.6元,但前往大圍只隔一個站,車費卻為6.2元,相差3.4元,要求港鐵交代及理順有關問題。議員鄭松泰則稱,在屯馬綫開通前,當局已經預視車費結構有問題,不明白為何容忍並批准開通,而議員陳恒鑌亦批評政府沒有履行監管責任。

港鐵回應指,訂票價時除了車程距離,亦會考慮方便問題,出現「短貴長平」情況,涉及歷史因素,港鐵需要一定時間透過票價調整機制,逐年調整不同路綫的票價,理順有關問題。政府則表示,因應經濟環境變動,港鐵每年的實際票價調整都不同,難以預計須要多少時間才可以解決「短貴長平」的問題,貿然講出年期,恐怕會誤導市民。另外,政府指有意見指政府可以少收港鐵租金,從而令港鐵降低車費,但有關做法等同以公帑補貼港鐵,認為直接幫助支付較貴交通費的市民,減輕交通開支較為合適。

紅磡去大圍 正常人係搭東鐵線

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210604/bkn-20210604095258467-0604_00822_001.html

紅磡搭東鐵去大圍轉屯馬線去顯徑呢,收幾錢,是否都係$9.6

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-6-4 12:02 PM 發表
紅磡搭東鐵去大圍轉屯馬線去顯徑呢,收幾錢,是否都係$9.6
紅磡去大圍搭屯馬線 紅磡去顯徑坐東鐵線

正呀.....以後好方便了

港鐵真係多藉口,一D人性化都無
我知大機構要跟程序做事,但好似呢D短貴長平,都唔可以用人手執執佢嗎?要時間理順?如果我係港鐵高層,一定炒左班定票價既人!

有時候睇到呢D新聞真係好慶!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-6-4 12:22 PM 發表
港鐵真係多藉口,一D人性化都無
我知大機構要跟程序做事,但好似呢D短貴長平,都唔可以用人手執執佢嗎?要時間理順?如果我係港鐵高層,一定炒左班定票價既人!

有時候睇到呢D新聞真係好慶!
最on9係$6.2去大圍擺明for你搭東鐵 成班港鐵高層可以俾議員牽着鼻子走

引用:
原帖由 siuroy123 於 2021-6-4 12:27 PM 發表

最on9係$6.2去大圍擺明for你搭東鐵 成班港鐵高層可以俾議員牽着鼻子走
其實張車票唔會知你搭乜鐵,你可以搭屯馬去大圍,但從地理距離來說,顯徑真係近過大圍 (以紅磡作起點),點解定票價時唔諗下?

正如如果你金鐘去旺角,可以行荃灣線,你亦可以行東隧,但車票唔會知你點行,所以唔會因為你行東隧,用多左時間和港鐵資源而收貴你的嘛!

如果港鐵話下次加/減價時可以理順,咁點解而家通車前唔理順左佢?係咪真係想搞到港鐵響港人心目中既形象又插水?

紅磡站前往顯徑站車費為9.6元 離晒罩!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-6-4 12:37 PM 發表

其實張車票唔會知你搭乜鐵,你可以搭屯馬去大圍,但從地理距離來說,顯徑真係近過大圍 (以紅磡作起點),點解定票價時唔諗下?

正如如果你金鐘去旺角,可以行荃灣線,你亦可以行東隧,但車票唔會知你點行,所以唔會因為你行東隧,用多左時間和港鐵資源而收貴你的嘛!

如果港鐵話下次加/減價時可以理順,咁點解而家通車前唔理順左佢?係咪真係想搞到港鐵響港人心目中既形象又插水?
港鐵車資一向都係計最短車程 輕鐵重鐵一直都係呢種玩法 唔係計你專登兜大圈
金鐘去旺角 出閘就係計你搭一程荃灣線

引用:
原帖由 siuroy123 於 2021-6-4 12:42 PM 發表

港鐵車資一向都係計最短車程 輕鐵重鐵一直都係呢種玩法 唔係計你專登兜大圈
金鐘去旺角 出閘就係計你搭一程荃灣線
咁點解港鐵班白痴,會將紅磡至顯徑,與,紅磡至大圍,票價差咁遠?無論點講都講唔通!一個站差3個幾?除左過海,或入錦上路呢D超長途,有邊兩個站會差3個幾?點講都係班港鐵職員求9期做!

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]