• 瀏覽: 13,400
  • 回覆: 436
+18
引用:
原帖由 robin09 於 2021-6-3 11:30 AM 發表

中央當然會包容,
因為這事根本用不著強制,
我說了,簡體字根本優勝之處是簡便易學易看易寫,所以簡體字取代繁體字是自然選擇,是歷史潮流,不可阻擋。
好,順其自然呀!
不過,現實是大陸人也喜歡用繁體字,特別是標題或品牌名稱。
順其自然呀!

引用:
原帖由 小稀 於 2021-6-3 10:20 AM 發表

甲骨文先至原汁原味
本人從來都無說過要打倒簡體字。
但反對我們香港政府使用簡體字。
就算要反對,我都反對茶餐廳的簡體字:
克召朱扒反

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-6-3 09:04 AM 發表
合情合理, 要經濟融合,唔同一語言文字又點搞呢
唔好話要寫啦, 起碼要識睇
睇其實唔會有問題的,我從未學過簡體字,但我100%識睇,寫就真係未必寫得出。

引用:
原帖由 lam4451 於 2021-6-3 11:42 AM 發表

睇其實唔會有問題的,我從未學過簡體字,但我100%識睇,寫就真係未必寫得出。
完全同意。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2021-6-3 08:50 AM 發表
【on.cc東網專訊】國務院教育部周三(2日)首次發布《粵港澳大灣區語言生活狀況報告(2021)》,其中提及香港「兩文三語」現狀,建議香港法律列明普通話與簡體字的地位、將普通話教育適度融入考評體系、與廣東合作推進普通話教學等。

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/jqSsE0fnpd_yleq9ghl9_Q--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtoPTY4NS41Mzg0NjE1Mzg0NjE1O2NmPXdlYnA-/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/SMO_D0Ug8gVtMhO5VXuZ3w--~B/aD01NTc7dz03ODA7YXBwaWQ9eXRhY2h5b24-/https://media.zenfs.com/ko/onccinstantnews.com/39a8f303903e77c3ade3af086dbe9c75 ...
估計香港一定要用簡體字!
而家唔系問香港人意見

人地都無叫你學,叫你班港燦承認普通話同簡體字的法律地位咋。

建議香港人要普通話合格先可以返大陸 廣東話已經不合時宜啦

引用:
原帖由 chilawytk 於 2021-6-3 08:52 AM 發表

用繁體字統一中國,用繁體字收服台灣。
咁咪全中國十四億人大部份變文盲?哈哈哈、咁都講得出口!哈哈哈。

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-6-3 11:31 AM 發表

我唔道其他人,不過我身邊d人都成人寫簡體字,雖然係一個半個字,但真係快左

以上係一個小小電燈佬睇法
其實完全無問題。
人與人之間,用甚麼文字或符號來溝通,是他們自己的事。
不過,在面向公眾的情況下,請用正確和標準的中文文字。

一個連克召朱扒反都無人理會的社會!!
香港,你還想被人尊重?

引用:
原帖由 人若流水 於 2021-6-3 11:48 AM 發表

咁咪全中國十四億人大部份變文盲?哈哈哈、咁都講得出口!哈哈哈。
錯! 14億人絕對可以一夜之間適應。

係好嘅自然有人學,毋須行政立法,咪由得香港人繼續繁體字香港話,唔好嘅自然會淘汰

支持

D人懶閪先至寫簡體字

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]