• 瀏覽: 5,586
  • 回覆: 33

港府今日(2日)公布,明日(3日)起收緊若干抵港人士的檢測要求,曾逗留內地及澳門的抵港人士,無論按「回港易」計劃抵港,或已完成接種新冠疫苗,均由現時抵港後接受2次檢測,增至須在到達香港的第3天、第5天及第12天,接受合共3次檢測。至於未完成接種疫苗人士,由現時接受2次檢測,增至須在到達香港的第3天、第7天、第12天、第16天及第19天,接受合共5次檢測。

至於曾逗留台灣及新加坡抵港人士,港府指鑑於當地疫情發展及確診個案涉及新變種病毒,早前已收緊曾逗留台灣及新加坡抵港人士的登機、檢疫及檢測要求,強制檢疫期由原先的7天(已完成接種疫苗人士)或14天(未完成接種疫苗人士)分別調整為14天或21天。

為進一步降低輸入個案風險,政府額外要求於收緊台灣及新加坡檢疫措施前已經抵港的相關人士,須在完成強制檢疫後,接受第12天或第16天和第19天強制檢測,並在強制檢測獲確認為無染疫結果前,留在其居住地點、私人處所或在檢疫令上指明的檢疫地點。至於收緊措施後的抵港人士,強制檢疫及強制檢測安排將與曾逗留其他高風險地區的抵港人士一致。

暗黃AO on fire!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210602/bkn-20210602213101258-0602_00822_001.html

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-6-2 11:37 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210602/photo/bkn-20210602213101258-0602_00822_001_01b.jpg?20210602232347

港府今日(2日)公布,明日(3日)起收緊若干抵港人士的檢測要求,曾逗留內地及澳門的抵港人士,無論按「回港易」計劃抵港,或已完成接種新冠疫苗,均由現時抵港後接受2次檢測,增至須在到 ...
哩個濕9政府,內地小小反彈,馬上收緊!
人地非常嚴格執行檢測和打疫苗㗎!龍崗區幾例咋,馬上全區執行全民檢測!人地緊張過你啦!你咁搞法,唔好叫人地開關咯!仲有年幾俾你玩,落台睇路呀
去片!一聲令下,睇下人地啲醫護人員點做嘢啦!https://mp.weixin.qq.com/s/T4xbObPZ1Dkp3aNffZAYLw

雖然我都覺得林鄭廢,但都要理性啲既!

件事重點係香港政府有無同大陸政府傾過,如果傾左大家都同意尼個係一個可接受又加強到雙方保障既方法,做都無問題!
但無傾過單方面決定既話,咁大家要等到22年7月1林鄭落台先過到關啦!

成個廣東省成憶人, 得個幾10宗, 真係唔知咩叫嚴重。

林鄭咁玩法, 你玩人, 人玩你。 

20年內唔洗通關了

唔敢封整個廣東省回港易,好快搞出第五波疫情爆發

黃絲唔洗移民了, 而家同毒立無咩分別

深圳都半封城狀態
https://www.youtube.com/watch?v=N3aFUBEDaVA

淨係增加檢測,唔使隔離,有咩問題?澳門直情由廣州返澳要隔離14日噃,咁澳門同內地又係咪一世唔使通關呀?樓上一班廢柴五毛閪一日到黑淨係識衝出來柒

快速檢測工具有很大空間發展,比疫苗又具價值。

引用:
原帖由 good103 於 2021-6-3 12:13 AM 發表
深圳都半封城狀態
深圳半封城?你聽邊度講?定係你作出嚟?
我日日喺深圳行來行去,今日啱啱先番到龍崗,驗埋核酸,跟手仲去埋食飯行商場飲喜茶。除咗多人戴番口罩之外市面一切正常!

引用:
原帖由 L010986 於 2021-6-3 12:54 AM 發表
淨係增加檢測,唔使隔離,有咩問題?澳門直情由廣州返澳要隔離14日噃,咁澳門同內地又係咪一世唔使通關呀?樓上一班廢柴五毛閪一日到黑淨係識衝出來柒
你都識講啦!人地澳門係針對性高風險區嘛,咁廣州返澳門要隔離好啱數喎!哩啲咪叫合理囉!你香港唔識跟,自己諗條死路一刀切咪唔合理囉!舉個例,有個香港人一直住東莞想用回港易番香港,佢咪覺得香港政府唔合理啦!明唔明?用下腦、咪一黃就跳制

正當做法。

引用:
原帖由 叫我馬神 於 3-6-2021 01:08 發表

你都識講啦!人地澳門係針對性高風險區嘛,咁廣州返澳門要隔離好啱數喎!哩啲咪叫合理囉!你香港唔識跟,自己諗條死路一刀切咪唔合理囉!舉個例,有個香港人一直住東莞想用回港易番香港,佢咪覺得香港政府唔合理啦!明唔明?用下腦、咪一黃就跳制
你就真係用下腦啦,淨係檢測,唔使隔離,可以自由活動,有幾唔合理?用下腦、咪一藍就盲撐

完成打疫苗抵港仲要檢測,又話係保護屏障,點解咁既?

引用:
原帖由 L010986 於 2021-6-3 01:16 AM 發表

你就真係用下腦啦,淨係檢測,唔使隔離,可以自由活動,有幾唔合理?用下腦、咪一藍就盲撐
咁我想問你,而家東莞一單都無,即係同之前無變過!點解唔係一樣維持之前嘅規定呢?人地澳門咪正確囉!廣州過來隔離14日!我完全支持!但是,東莞、珠海過來無須隔離咪啱晒啦!明唔明?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]