• 瀏覽: 12,732
  • 回覆: 55

中澳關係持續緊張,中國對進口澳洲大麥徵收關稅。澳洲上周五(28日)向世界貿易組織提出申訴,鄰國新西蘭周日(30日)在澳洲總理莫里森到訪前夕表態支持,並將以「第三方」(third party)身份介入這宗申訴案

莫里森周日飛抵新西蘭昆斯敦,獲得新西蘭總理阿德恩親自迎接,並以新西蘭毛利族傳統的歡迎儀式「碰鼻禮」問好。他們周一(31日)將出席峰會,討論應對新冠肺炎疫情、支援太平洋島國抗疫、就中國問題組成聯合陣線等議題。

新西蘭外交部在莫里森到訪前夕,宣布將以「第三方」介入澳洲針對中國的貿易申訴案,目的是維護以規則為基礎的貿易體系,並在公平貿易規則上支持澳洲。外交部透露今次決定並非應任何國家的要求,而是自行選擇介入申訴案

================================================================================================================================================

之前新西蘭都表現出中立態度,想左右逢源。今次事件,睇嚟都已經揀定企邊一面。

美、英、歐盟、日、澳、紐、南韓(?),加埋33個國家。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210530/bkn-20210530193023178-0530_00992_001.html

口講支持澳洲 但中國單照出貨

新西蘭是被澳洲脅迫嗎?

咁強調無其他國家要求
即係被其他國家脅迫啦

我都以為澳洲出兵先,唔做生意都有意見,甘華為,港口條數點計?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-5-30 09:21 PM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210530/photo/bkn-20210530193023178-0530_00992_001_01b.jpg?20210530194654源

中澳關係持續緊張,中國對進口澳洲大麥徵收關稅。澳洲上周五(28日)向世界貿易組織提出申訴,鄰國新西蘭周日(30日)在澳洲總理莫里森到訪前夕表態支持,並將以「第三方」(th ...
樓主真是林野簡單幼稚,國家大事如果禁容易就取得一致就唔洗之前搞多矛盾啦,利益至上明白嗎?

老尾徵收關稅又唔告
狗狗永遠護著主人

引用:
原帖由 酒店永恆的隊長 於 2021-5-30 11:00 PM 發表

樓主真是林野簡單幼稚,國家大事如果禁容易就取得一致就唔洗之前搞多矛盾啦,利益至上明白嗎?
乜我有講過一切已經傾好哂,塵埃落定咩?

二戰時就算美蘇同一陣營,到後期都各懷鬼胎啦!

Winston Churchill 嘅 "The Second World War" 巨著我都有涉獵吓。

小國為了自身利益無可奈何的選擇!!!小國的「西爪效應」!!!倒戈是正常不過的!!!

我都支持呆灣加入聯合國,so what?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-5-30 09:21 PM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210530/photo/bkn-20210530193023178-0530_00992_001_01b.jpg?20210530194654源

中澳關係持續緊張,中國對進口澳洲大麥徵收關稅。澳洲上周五(28日)向世界貿易組織提出申訴,鄰國新西蘭周日(30日)在澳洲總理莫里森到訪前夕表態支持,並將以「第三方」(th ...
澳洲實行強買強賣,成個潑皮咁款,人哋唔同你做生意,你潑婦罵街都無用㗎,不如撞牆死咗算了。

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-5-30 11:32 PM 發表

澳洲實行強買強賣,成個潑皮咁款,人哋唔同你做生意,你潑婦罵街都無用㗎,不如撞牆死咗算了。
「人哋唔同你做生意,你潑婦罵街都無用㗎,不如撞牆死咗算了。」

呢句嘢好似講緊華為咁嘅?

引用:

第3方身份……即係花生友

西人永遠多係口爽荷包薄,
叫佢哋出吓聲表吓態ok no problem,
不過叫佢哋落手落腳做嘢?
呵呵~

上世貿兜一轉要玩5年10年,
到時澳洲啲農民怕扯都死得7788了。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-5-30 11:50 PM 發表
西人永遠多係口爽荷包薄,
叫佢哋出吓聲表吓態ok no problem,
不過叫佢哋落手落腳做嘢?
呵呵~

上世貿兜一轉要玩5年10年,
到時澳洲啲農民怕扯都死得7788了。
吓! 「上世貿兜一轉要玩5年10年,」?

咁香港去世貿投訴美國唔俾產品標示 "Made in Hong Kong" 咪盞得個吉?

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]