• 瀏覽: 705,092
  • 回覆: 133
  • 追帖: 137
+745
引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-6-27 08:23 AM 發表
天主教和平委員會辦新聞自由祈禱會 夏志誠籲「成為敢於講真相的人」 (21:41)

《蘋果日報》周四(24日)正式停刊,香港天主教正義和平委員會今晚(26日)於將軍澳聖安德肋堂舉行「絕望中的希望—為香港新聞自由祈禱」活動,吸引約200人出席。天主教香港教區輔理主教夏志誠在台上分享時提到,《蘋果》結業令愈來愈多人覺得新聞自由受威脅,有人或會問教會為何辦新聞自由祈禱會,他認為教會是為人而存在,「關注的 ...
嗰件副教授所講好似犯人個父母接受訪問嘅言論,我個仔平時好孝順,好乖呀,可能佢被人教壞咗先至去姦殺咋

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-6-27 08:39 AM 發表

如在私人公司,學成需要服務公司至少一年,加長辭職通知期,淨係賠學費咁簡單。
好似話陪訓前有簽要返黎服務最少幾多年,可能當時嘅條文無寫得好辣,但聽聞日本大使館嘅人工係超超高同個 post 亦好吸引,即使掟錢走人都值得

引用:
原帖由 dustin 於 2021-6-27 09:02 AM 發表

謝師兄指教,我意思唔係話自然科學無用,只係想講香港有啲象牙塔內嘅,其實除咗理論,基本上無咩實則工作經驗。傳媒係要落手落腳去做採訪搵資料寫稿等等,但一批不斷搞理論嘅又有幾多個有出嚟做過下記者跑新聞呢?或者咁講,讀經濟教經濟嘅係咪掌握到經濟周期變化呢?所以現今係象牙塔嘅係咪就係"精英"呢?定係靠人脈黨派呢?當然,自然科學都有人脈,但科研成果實驗結果係相對比較能驗證。我無意貶低人民科學類。 ...
咁要分開係人定係制度問題,人係自私咁爭取個人利益最大化(呢個係經濟學最基本假定),制度係想保護大多數正常人,所以當人同制度有衝突就有而家所講嘅情況,祇可以話制度要不斷完善,但一定不會完美,例子係大學嘅數學系,班教授如果做研究數學model即使成功,但你同個教授一樣都唔知有乜用,而我哋好多日常生活嘅事就用番幾十年前嘅研究成果,例子係手機訊息加密/數碼簽注嘅理論係幾十年前啲乜乜研究成果

引用你話經濟學教授嘅問題,我係BBA讀finance出身,當時老師已經講唔係教炒股票,如果想學炒股票你就揀錯科

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-6-27 09:29 AM 發表

如果去到飛行服務隊拒絕執行命令,已經算叛變,駐港部隊陸航已經可以幫上一把
講回歸前呀,而家就有解放軍做後盾啦

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-6-27 11:49 AM 發表

數學/統計學有好多意想不到既應用方式
例如用嚟賭馬🙄

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20160227/mobile/odn-20160227-0227_00174_001.html
有人話數學係科學嘅基礎,班教授研究埋啲數學 model ,但佢哋有好多時點應用係日常生活都未知,可能要等後人發現有新問題而四處揾解決方法,咁樣就應用到

為免離題再講多句,阿爺做嘢就好似數學教授做研究咁,我哋而家唔明,唔等於將來無用

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-6-27 12:52 PM 發表

黃人同你玩制度同指引,只講無指引唔可以列出有開書藉。
如果係公務員玩制度同指引即係找死,熟讀 CSR 同五花八門嘅指引就一定有例去鋤佢

引用:
原帖由 cap07 於 2021-6-28 12:11 PM 發表

BIG ching,想問吓係咪就咁行埋去就做得?所有人都可以免費檢測?
係呀,行埋去用身份證+電話登記就得,跟住上檢測車了鼻+喉嚨,轉頭就收到SMS通知確認做咗檢測,第二日就SMS通知陰性,仲可以上安心出行登記埋個檢測結果

ps 出咗九龍酒店右轉個街口就見到檢測站,呢個位

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-6-29 07:39 AM 發表

通知比卡超局長,立23條時放埋落去

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-6-29 10:21 AM 發表

陰國係無得選擇。
脫離咗歐盟,就得自食其力,否則三幾年內好快經濟出現問題。再加上如果抗疫措施長期實行,陰國經濟就更加快仆街,所以短期陰國一定會自我解封。
仲有班曱甴去幫手擴疫,諗起都開心

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-6-29 01:14 PM 發表

陰國嚟緊經濟好差,班BNO乞兒呢幾年被揸乾後應該會被踢走,唔會比佢哋留低搶飯碗搶福利。

所以一定要快堵塞班乞兒嘅回頭路,唔好比佢哋返嚟拗政府。
曱甴最緊要去咗唔好畀佢返香港

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-6-29 01:27 PM 發表

講起機票,今朝又聽到一個退休後返閹嘅同事跟白皮上司吹水,話一張單程去英國機票要$22000,咩世界呀... 佢地兩個嘅吹水內容又係話共產黨衰,令到愚港只係剩返一種聲音,電台原本有英文發表意見嘅節目都無左啦,佢地呢d老野唔緊要呀,係擔心d三十歲左右後生嗰d點算喎
話佢知機票唔算貴啦,遲啲有錢都無機位去英國呀

引用:
原帖由 深邃的肚臍 於 2021-6-29 01:41 PM 發表

如果我隔離屋貼成咁要我日日對住,我怕我會忍唔住放火消佢個閘...
幫佢拍片報國安啦

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-6-29 05:53 PM 發表

沙士時期是有的,而今次新冠應該也有,但可能衹是老一輩的資深醫護

能夠為工作而作出自我犧牲的,對工作決少一份使命感都做不到。

當有醫護疫情初起時參加罷工救港,就已經認定呢班人衹當醫護喺一份高收入工作,而沒有使命感
沙士時期你一講話係醫護,大家心裡都蕭然起敬

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-7-1 05:31 PM 發表

廖長江同施榮懷.....

自從佢話沈祖堯都有份競逐開始就覺得篇野信一半算啦.....
係信佢一成,雙目失明

引用:
原帖由 lilily97 於 2021-7-2 09:05 AM 發表

今朝送小朋友返學坐的士,電臺居然引導式話香港人怨氣大,都繫關政府派大多警力,唔職著重重點解決民生,聽完,火都繫..幾時清埋香港電臺呢種垃圾
去廣播事務管理局投訴

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]