• 瀏覽: 705,077
  • 回覆: 38
  • 追帖: 137
+745
引用:
原帖由 dustin 於 2021-7-2 12:55 AM 發表
我見有whatsapp 話曱甴傳緊果個插警狂徒係被警方"私了", 拍晒片都要亂傳做文宣,喪心病狂
咁都得?
可能畀人滅口呀?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-7-3 09:12 AM 發表
呢篇好似唔係羅氏家族「罪証」
如果睇返最頂,嗰度寫住

帝吧宮微
"廢青借維他奶創始人的故事証明︰有可能!"

即係曱甴借一個香港家族嘅故事嚟同自己貼金。

呢篇嘢原文可能嚟自一個叫「港識多史」嘅網站
(羅桂祥家族教我的事 兄弟爬山 各自努力)
睇佢介紹應該係一個2016年成立嘅曱甴文宣網站

嗰啲曱甴話似乎唔係出自羅氏嘅口

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-7-3 01:23 PM 發表

今次事件,各大公司是否要製定contingency plan,以便應對突如其來的員工嚴重違法事故,特別針對國安及恐襲。

始終公司人多,根本唔知班友思想是否有偏差,但一出事可引致全國性問題,特別有內地生意嘅公司。
其實唔只公司
啲學校都應該要諗定
如果今次嗰個係一個學生
咁佢讀嗰間學校要唔要同佢割席?
要唔要出通告畀學生家長
出的話,心情可唔可以沉重/沉痛?
佢嘅死可唔可以用不幸嚟形容?
通告要唔要旗幟鮮明反對暴力?
要唔要喺個通告慰問警察…

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-7-3 02:05 PM 發表

睇返荃灣西灣河暴動開槍就知啦,學校當然死攬啦,如果真係恐怖襲擊仲攬唔攬
所以學校就要諗定
出事先諗就嚟唔切
換言之
教育局都要諗定
我估學校會搵教育局徵詢意見

引用:
原帖由 054D 於 2021-7-4 12:31 PM 發表
成件事唔難解決,唔好做兩頭蛇就得。

成件事本質唔係一紙空文,而係女維他奶有實際行動做過野去慰問。

唔係兩頭蛇,一係企硬退出大陸屈係香港,一係就嚴正處分以佢公司資源支持恐怖活動的人。

唔好一方面賺中國人錢,意圖用信息差當中國人白痴。
慰問死者家屬有問題?
雖然死嗰個係恐怖份子,但係睇下兩個老人家(估計都70+)有冇乜嘢要幫助都有問題?

引用:
原帖由 054D 於 2021-7-4 05:04 PM 發表

原文係"我們懷著沉重的心情通知各位".....

我就講唔出啦

重有,慰問不等同幫助。謀殺後自殺都要慰問家屬?
慰問家屬同講唔講得出原文第一段有乜關係?
唔講第一段都可以慰問死者家屬。

如果個恐怖份子冇死到,唔去慰問個恐怖份子我原全同意,我都慰問唔到。

但依家又唔係個家屬殺人放火,
對於死者家屬嚟講都係死咗個屋企人,點解唔可以安慰?因為屋企出咗個恐怖份子,所以唔配俾人慰問?定係只有某啲人先有資格去慰問?
不過呢樣嘢冇乜好爭論
我尊重你睇法

====

小小題外話,呢排睇緊套日劇,「X修斯之船」
主角個爸爸係「殺人犯」,被認定喺間小學殺咗21人。
佢地一家住到去邊,當啲鄰居知道佢地有個殺人犯老豆,
就成大班人去攪佢地(淋油、圍罵…)
唔知戲劇有幾誇大,不過我估日本社會真係有啲咁嘅做法,不過我唔理解

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-7-10 10:02 AM 發表

陳文毅現在係兼職講師,應該後方給力,
CHING係講陳文敏定陳弘毅?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-7-11 12:08 AM 發表
前港大學生會內閣發聲明 就悼念議案再致歉

早前港大學生會評議會通過有關悼念七一刺警案疑犯的議案,學生會幹事會為此辭職。前學生會幹事會內閣「薪燧」今(10日)發表聲明再次致歉,指評議會上述通過的議案,內容有嚴重不當之處,中央幹事已意識到議案的嚴重性和對大學及社會帶來的負面影響,並對參與悼念及支持議案深感抱歉。

聲明再提及,「薪燧」為表歉意及承擔責任,中央幹事已全數請辭,並指學生會作為學生組織絕對 ...
幹事會摺咗
但係評議會係乜狀態?
特別個主席好似隱咗形

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-7-11 06:54 AM 發表

我有菲賓同事問我d月壤係咪真喎,點解月球都有土喎
㦝住咀同佢講:sry我地唔係科學家既冇資格亦唔識點證明d土係真定假同埋我冇去過月球
既然佢咁鍾意每事問,咁佢地係咪同樣會懷疑美國架太空船係咪真㗎先(唔好又雙重標準喎)
當年老美都話帶咗好多月壤返嚟

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]