• 瀏覽: 704,951
  • 回覆: 45
  • 追帖: 137
+745
引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-5-31 11:48 AM 發表

x3
識得d兩公婆做老師,諗嘢好唔正常
有個教耶教學校,間學校請人唔請非教徒,擺到明歧視,佢哋又覺得無問題
間學校好黃,立咗國安法之後先無再上堂講曱甴話
但教育局而家建議佢哋d學生要返大陸考察,佢就鬧政府要將d學生送中
我心諗,如果班學生唔返去大陸睇下人哋發展得咁好,佢哋咪繼續做井蛙囉
對自己果套咁無信心
居然連比學生去內地望下都怕

不過,宜家諗返起,做過某間學校真係完全唔會搞內地考察團,暴動時班學生最黑
(校名就唔講,所謂既傳統名校啦)

香港班打得又唔打針既茂利根本唔識驚

印度有隻變種,致命率好高,仲要係針對年輕人,有唔少病例,朝早乜事都無,夜晚等位火化
的確呢隻變種只係印度呢個大蠱場先容易養到出黎,亦好難傳去第二度,但係,本身呢樣野就係睇運

新冠要發展到人傳人,一般都唔可能咁快手,中間會有過渡期, 動物傳人,有限度人傳人,下一步再衰都好似當年沙士咁,要病患發燒先有能力傳人,武漢一開始防疫時好可能就係咁諗。結果?結果就係乃野了,病毒係武漢突變左隻可以高速人傳人既新變種出黎,無中間階段,機會細唔代表唔會發生

當我地以為武漢果隻變種已經叫傳得快時,英國再突變一隻出黎,更適應人體,口鼻病毒量比武漢隻變種多十到一百倍,更易傳比人,唔打疫苗既密切接觸者基本中硬,唔好話密切接觸者,餐廳食飯隔兩三枱,都好易中招。如果係香港傳開,限枱令根本就防唔到,全禁堂食先有用,政府點解話有疫苗先有堂食,驚呀,班茂利仲以為政府玩鳩佢地。

明明有幾乎零成本既預防方式,偏偏搏佢無事?痴撚線

到發覺爆先打,打第一劑後,最快都大半個月先有一定保護力,病毒會等佢?感染左都唔知道去接種,對病情完全唔會有幫助,仲會加種免疫系統負擔,起到反效果。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-5-31 10:42 PM 發表

有本書醜陋的xx人,現在終於明白係講呆蛙的
成書前作者一分鐘都無去過共產黨統治既大陸,點可能唔係講台灣人
唔通三四十年前佢有抖音睇咩

O岩O岩睇到,印度自己出果隻滅活疫苗,未有跟足GMP程序,可能會有感染能力...

咁真係好難怪印度人寧願跳河都唔打疫苗...

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-6-1 12:36 AM 發表

19年果陣班曱甴仲要破壞烏蛟騰抗日烈士紀念碑, 仲要夠膽做唔夠膽認
夾硬將wiki改咗, 老屈係假新聞
改返佢
睇下D 黃撚點玩法
wiki 係睇來源

其實當年有睇新聞既人,都會知以下幾個事實

1. 反政府暴徒有武器,有槍,部份靠搶解放軍

2. 暴徒燒車,並且打死燒死解放軍

3. 天安門廣場人群和平撤離

4. 袁本講過有民眾係衝突中受傷同死亡(大約有幾百人死?),但衝突並非係天安門發生

班友話時間會說明一切,結果袁木個死亡人數應該幾準(係咪完全準確?等於問BLM示威死左幾多人一樣,只有大概數字),因為跟住三十年,天安門母親都搵唔到咁多人,而內地起碼有十年八年互聯網都好寬鬆,要聯絡好難搵唔到

另外幾樣後來開始浮面

1. 解放軍同民眾衝突,極可能係有人挑撥,係人群中放冷箭攻擊解放軍

2. 坦克人當時應該無死,事後並不易搵人,當年段片只係認到佢係男人,而中個有六七億個男人

3. 北京以外地方,都有暴徒破壞同放火,主要針對政府機關

4. 有D雜誌話坦克碌人,坦克人本身就係反證。呢種傳聞,應該係參考以前既歷史作故仔,原型?美國1932年鎮壓一戰退伍軍人示威,麥克亞瑟指揮美軍坦克係示威人群中橫衝直撞。果然,只係識得拎自己做過既壞事去屈人地

5. 趙紫陽本人既政策失誤引爆民怨,再加上手尾都執唔掂,仲死不悔改,先係佢下台加軟禁既真正原因。87-89趙紫陽話事果兩年內地通漲爆炸,官倒腐敗(經常上去既香港人都未必知,通漲再勁物價都太低了,當年香港藍領都有三四千,計埋匯率都係內地人十倍以上)

反對派成日話人地變臉,其實佢知唔知當年香港最多人想學生和平撤離,早日收檔?
反對軍隊鎮壓既人,基本都係反對將北京變成戰場,因為子彈無眼,不支持學生,不等於想佢地死。
反對派的確成功翻炒學生既幼稚思想洗香港人腦,咁又點?種瓜得瓜,種豆得豆,行唔通就係行唔通。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-6-5 02:24 PM 發表

台灣今日死38個
睇多幾日。
仲係三十幾甚至爆上,台灣之前肯定大規模走漏。

台灣由政府到人民都好,根本唔知變種病毒有幾難搞。可能得少數醫護清醒D。
香港有班傻西都未知。
打左疫苗都要防疫,唔打點防疫都仆街。傳染力非常之恐怖。

關注下隻噴鼻疫苗啦,做加強劑都唔錯

https://www.hk01.com/即時中國/633743/陳薇-霧化吸入式新冠疫苗申請緊急使用-僅注射式兩成劑量便生效

噴鼻疫苗集中保護上呼吸道,更有效阻截傳播,但係,對深入體內既病毒效果肯定無打針好(新冠病毒係腸道最活躍)

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-6-5 11:11 PM 發表

連我部mate 9都有呀.
呢部機用左四年,
跌落地都幾十次,
我自己去淘寶買電池換過一次電.
現在仲系好好用.
屏幕夠大, 適合的呢d老人用.

講返疫情.
呆蛙就是靠騙.

台灣省的防疫真比印度還無解
https://user.guancha.cn/main/content?id=526363&s=fwzxhfbt
這不是最可怕的,上星期台灣節目國際直球對決里雷倩爆 ...
用CT30 呢個標準,香港舊年確診數字分分鐘少過台灣。

台灣同確診者打完車輪既人都無事,唔係無原因。

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-6-6 11:03 AM 發表

係咪打了2劑疫苗針都可以再噴吓個鼻孔增強保護力?
同其他疫苗加強劑一樣,噴鼻疫苗作為加強劑,都可以喚醒免疫記憶,等於同免疫系統做多次演習,提升保護效力。

噴鼻式疫苗特有既好處係針對上呼吸道。
上呼吸道係傳播同感染角色好關鍵。無幾多人係因為糞口傳播中招,基本都係飛沫傳播。
針劑打落入去,刺激免疫唔夠勁,上呼吸道有D地方係鞭長莫及,刺激得勁,副作用就會更加勁。

但係防重症,一定係針劑好。病毒係肺部最致命,係腸道最活躍,噴鼻疫苗對呢兩個地方,效果比較差。
兩種都用過,咪唔洗諗邊隻好。

至於話溝埋其他疫苗一齊用得唔得,要睇疫苗種類,滅活實得,重組蛋白都十拿九穩 ,其他試過就知得唔得。
反正都要加強劑,D人吹到復必泰天下無敵,咪又係咁。

引用:
原帖由 4300dtns 於 2021-6-6 07:43 PM 發表

好有可疑囉,幾日點可以去咁多地方,E家仲三母女添😡
班黃人把口叫封關,話政府抗疫差,心入面係唔信有機會感染病毒。

要等台灣咁,先發覺明明自己做得既都做晒,都係會死人,先發覺唔打疫苗好很大鑊。

但係,遲了。

引用:
原帖由 ing.baring 於 2021-6-8 05:53 PM 發表

手上有美元計價的保單,無可避免會面對這個風險,所以就更必須用非美貨幣及黃金做對沖(絕對唔包括嗰啲虛擬貨幣,因為這些垃圾是一文不值的)
用借貸對沖就得。

所以點解香港D 樓死都唔跌 ...

其實,瘦肉精含量超標單野,係唔多關台灣比萊豬合法入境事。

因為香港個標準同台灣一樣。一舊豬肉變左肉燥,瘦肉精含量唔會無啦啦高左幾倍,瘦肉精亦唔會係調味料度出現...

真正既問題?台灣本身有幾多黑心食品,大家都明,話島內自己養唔加得,實際上...
將台灣野當係上菜,咪玩啦。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-6-9 07:04 PM 發表
呢個問題要快解決,不止通關問題,港人在內地打完2劑疫苗,點樣放入安心出行,方便享有較少社交限制

[頭條日報] 議員要求港府主動與內地商討疫苗接種紀錄互通安排

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2094858/
安心出行已有疫苗記錄

引用:
原帖由 nldw 於 2021-6-10 12:09 AM 發表

請教一下大叔
點解咁有d人叫HarmonyOS2 有人叫HarmonyOS
係唔係有2代
宜家公開既係第二代

第一代用左係華為自己部份智能家電上面

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]