• 瀏覽: 704,669
  • 回覆: 216
  • 追帖: 137
+745
今次短評,說說愚港的教育界。先說重點:2014年佔中及2019年黑暴,教畜協會作為推手之一,毫無疑問,罪不可恕!

咁多年來,大叔斷斷續續都和教育界有接觸。大叔家人及朋友中,也都有當老師的,尚幸的,他們都是正常的教師,他們未必係藍或紅,但至少不是黃,未有蠱惑蠱動未成年人出去破壞社會,而且會盡量導正學生的價值觀。但他們只是極少數中的極少數,在他們身處在大環境中,要抗衡庸師廢師壞師的力量,他們也是極艱難的。

整體而言,大叔印象中的教師,極大量都是其身不正,甚至是由心腐敗,言行都教壞下一代。從大叔咁多年親身體會,及從家人朋友口中所聞,教師中不乏好賭、咸濕之輩,也有大搞婚外情、師生戀之輩。教學工作上,卸責及hea教已是極之正常,更甚者是不求甚解,常用網絡資料資訊去教導學生,資料有錯觀念有錯而不自知!當然,還有許多心懷歪念者,鼓吹炆煮豉油,鼓動心智未成熟者去反中亂港,其行可恥可惡至極!

沒有教畜協會的包庇護短,教師的亂象不會嚴重至此。尤其回歸後的教畜協會,路線作風越走越歪,至佔中及黑暴兩大暴亂,甚至擔當了反中亂港策動者的角色。至此,都係果句,出嚟行,始終要還,而大叔亦相信教畜協會要找數之期不遠了。

在短評002,大叔說過媒體會在中短期內被整頓。而教育界,則是下一個排住隊要被大整頓的範疇。大叔預測,在新一屆立法會任期(即4-5年)內,教畜協會這個藏污納垢的機構會被大力壓制,甚至有被替代(取締)的可能。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-5-29 11:20 AM 發表
四十年前既教師好少畢業後直入學校,宜家新入職大部份都係,尤其係小學。

所以離地係正常現象黎。不過最弊就係佢地唔認為自己離地,而係以為自己企係道德高地。
另外最錯嘅係,就係呢班人只係當教師係「一份工」!什麼「授業解惑」,完全沒有了。

引用:
原帖由 paulaalan 於 2021-5-29 11:49 AM 發表
難得前排!我在廣州,一切如常!
師姐及國內平安,正常生活,就是最好!

引用:
原帖由 子時外圍的天才 於 2021-5-29 11:32 AM 發表

大叔,想請教下,鄭蟲太在黑暴期間有份帶隊破壞立法會,電視都直播埋,為何至今仍未被拉及抽後算脹?
蟲太有帶路比曱甴入去破壞?有無證據被捉到?佢有無被人見到非法集結?煽動暴動?
議事廳舉牌支持黑暴,國安法前唔算犯法。
佢倒插國旗,已經罰款5000。
你搞清楚當時嘅事實先,唔好撈到亂哂。

星島所說的灰色地帶,其實就是我在上面所說的,蟲太當時的行為,確實就是灰色地帶,他是立法會議員,他當時在立法會內,是天經地義的事,如沒有確實證據,誰能控告他當時有犯法行為?

蟲太是反對派,我們厭惡他是一件事,但要檢控蟲太,凡事都要證據,而且是要非常確實的證據,否則就只可以看成是灰色地帶處理。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-5-31 08:32 PM 發表

我以前都是教師,非常同意你所講的。
婚外情,我當年做的那一間學校就有一單啦,最難為情嘅係三個教師都係喺同一間學校教。莫說教師都知道,連學生都知道就真係丟臉丟到學生之中,當然,那兩個搞婚外情的,都不會明目張膽的在學生面前出雙入對,只是一眾學生亦並不是儍瓜,而且學生的居住範圍太廣了,要防止被學生察覺亦不是易事。至於師生戀,當初我進入這所中學時,同我同期入去任教的其中一位教師,就和他教的其中一個學 ...
多謝師兄嘅分享,並認同師兄所說的!
經過佔中及黑暴,大叔對呢個行業更加無咩好感了,所以就算我呢半年搵工,見到有學校聘請HR,我都唔會申請.......…

引用:
原帖由 friendchanli 於 2021-6-1 01:14 PM 發表

教協又出手讚傷港電台,出問卷比會員以下標題

“香港電台近日移除在網上頻道播放逾12個月的港台節目。不少教師反映,港台節目是其中一個重要的教學資源,突然下架令教師難以找到近似題材及質素的教學資源替代,影響教學成效。有見及此,教協向中小學教師進行調查,了解前線教師使用港台節目作為教學資源的情況。”
唔要愚港賤台節目,教育局可以搵中央電視台過去12年嘅節目比班黃師做替代教材呀!

引用:
原帖由 子時外圍的天才 於 2021-6-1 02:30 PM 發表

大叔幾時last day?
我有朋友公司揾HR,但不在香港工作,你有冇興趣?
多謝師兄/師姐幫忙,我會pm你了解多一點。

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-6-1 03:04 PM 發表
[頭條日報] 電話卡實名制明年3月起實施 每電訊商個人最多擁10張卡

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2087841/
政府呢個做法正確,我手上用緊三部手機6張卡都一樣歡迎!

引用:
原帖由 dustin 於 2021-6-1 05:30 PM 發表

但我做開呢行,要轉行唔係咁易,苦惱中。
我序文提過做老師嘅友人,都頂唔順個大環境,越來越多庸師廢師黃師同事,都打算明年辭職了......佢都知道唔易搵工,可能要提早退休了...

引用:
原帖由 dustin 於 2021-6-2 12:53 AM 發表

我用華為手機android系統的,已可記錄針卡
Me too,已用華為手機安裝「安心出行2.0」

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-6-1 11:52 PM 發表

嚟輪打疫苗攻勢好勁呀,繼續去唔好停
可能遲啲唔打疫苗嘅黑記,唔比入政府機構參加政府嘅記者會,咁就perfect啦!

引用:
原帖由 美麗美麗 於 2021-6-1 11:45 PM 發表

我有個黃同事又好奇怪,話一定唔會掃安心出行,如果一定要掃,就情願去其他地方度食,因為唔會俾政府得逞

我遲啲得閒會繼續問下佢會點繼續生存落去
YC咪去黃店偷雞搵食囉!現在仲有好多黃店放個安心出行二維碼係個唔起眼嘅地方,但又提供紙仔比人寫,甚至自創自己嘅二維碼........
我相信呢個情況,政府一兩個月內都會開始嚴格執法,大家等睇戲好了........

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-6-1 11:27 PM 發表

我有黃同事resign移民日落國
佢哋好現實,識打咗疫苗先走🤑
我相信佢哋去到日落國,未係公民,未必有資格打疫苗(有錯請指正)........
不過又咁,日落國主要打AZ,真係你打埋我果份........

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-1 11:23 PM 發表

無....完全無呢個功能.......
可以係政府網頁自行下載安裝「安心出行2.0」本
https://www.leavehomesafe.gov.hk/sc/

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]