• 瀏覽: 704,948
  • 回覆: 35
  • 追帖: 137
+745
第一版,留個言給大叔點讚!
教育界的確是爛到入心,接觸到一些教師甚至乎校長輩,他們只希望繼續做獨立王國,不受任何規管、我行我素的繼續下去。
部份教師自大學畢業便直接執教,反過來說就是缺乏社會經驗。而且,他們缺乏作為教師的風骨,就是這樣,一代教出不如一代的份子,令真正用心教學旳好老師被受其累...

當現今老師只視教育為工作,而不是事業時,教育界又怎會好呢.....

提示: 違規內容已被屏蔽
先說聲抱歉,上個post寫寫下,坐的巴士急煞,手指公又碰巧撞上貼出按鍵,刪除了現在重新寫過

我眼中教育界相對其他界別易處理。可以使用不同的行政手段。
比方說,削減一些非恒常性撥款(某校重建被拒是一個好開始),或推行減班削職等陰乾某些學校,新落成的學校交予合規辦學團體,再盡一些,可辦學團體使用政府土地辦學時,要每固定年期(例如10年)通過計分制才可續用土地繼續辦學,否則要重新開放給各大團體招標續辦。收回辦學權是教育局原有的權力,如何執行可以再思考了。
要令辦學團體不再有「不會被取締」的思想,他們才有機會會醒醒定定辦事。
不過說起來就容易,執行就困難了

引用:
原帖由 big3624 於 2021-6-2 08:01 PM 發表

支持川建國同志回歸
大師兄,我們一起玩擴寫句子,我先來。
支持川建國同志「凱旋」回歸!

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-6-3 11:05 AM 發表
噚日喺荃灣某商場廁所聽到個世紀謬誤
有位中年女士話科興即係國藥
只係一個北京一個上海
仲話佢女婿係公務員所以要打國藥
我入去聽到佢咁講都打個突
竟究嗰位女士喺邊度聽返嚟科興 = 國藥
又邊個話佢知公務員要打國藥
都聽唔少詆譭科興/國藥的滅活式新冠疫苗的事,佢地潛台詞是,打老外製的mRNA的疫苗就是高尚的。而師姐所講在廁所高談濶論國藥科興的謠傳,在19年間,好多人扮傾計,有心大聲的播毒,其他人道聽途說信以為真就會中招了.....

突然之間,我想起20年前買DVD機。那時國貨造出了全區碼(即所有碟都讀到),而老外老日仍只是做分區碼(買碟要睇區碼來買)的DVD時,人人都會選全區碼。
竟然到現在打疫苗,有全區碼(全個疫苗細胞)的信號不用,只信技術未成熟分區碼(小段片段)的疫苗信號,我不敢妄言mRNA必定會出事,但現時有得揀,當然用滅活技術更好了。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-6-3 05:29 PM 發表

手機界:
Meizu已嘗試係智能手錶支援HarmonyOS,而Meizu背後大股東,就係阿里!而我相信,剛剛分離出嚟嘅Honor,亦會稍後支援HarmonyOS,現在係等小米/Oppo/Vivo三家品牌嘅表態。

其他產品:
由於HarmonyOS係跨界嘅應用,我相信其他電子產品、電器及影音產品、甚至電動車等會逐漸更多應用HarmonyOS,會比手機更快普及!

因為不只係手機系統,咁多產品應用 ...
OPPO 小道消息早幾日有個公關對鴻蒙「有些看法」,結果那個公關好似要道歉辭職.
曾經是魅粉的我,可能在Realme部機壞左後,重回魅族的懷抱!不過OPPO Realme部機都好耐用,唔知幾時先壞

鴻蒙面世,可以打破Android的壟斷局面。作業系統(OS)未必賺錢,但作業系統提供的大數據和支付系統卻十分有戰略價值。寄望有更多的廠商推出鴻蒙OS的手機

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-6-3 08:47 PM 發表

新聞有冇話聽日班人想去邊度搞事??
我估佢地都係打擦邊球,比方說租間酒樓餐廳坐滿四人一台圍爐.

佢地都識成本效益,一日有限聚令就不會聚到一班未係最癲的人做掩護,不過明天qq妹妹也要早些回家哦~

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-6-4 06:58 PM 發表

呢單又怪怪哋,仲要印度變種
香港果單似係流行於南非的N501Y.
而流行於印度的是B.1.617 (廣州今次就是被B.1.617,所以防控工作十分緊張)

香港呢排D假陽性都好值得探討一下。特別是所謂疫苗感染樣品的解說,我真想看看後續調查是有心污染還是無心污染....

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-6-4 09:23 PM 發表

今天老虎晨早6點9已視頻交帶,而侄仔下就打嚟話一家來吃飯,,所以今晚發唔到老脾只能煮飯飲啤
阿嫂驚腰兄去打曱甴

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-6-4 09:24 PM 發表

我都希望我多心,但真係怕有人玩野
廣州果單我都覺鬼鬼地,咁短時間傳播速度已咁快。
香港就難搞D,唔計有心將病毒株散播,光是香港買咁多呆灣土產,病毒經貨物入境也是有有可能發生的。

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-6-5 08:37 PM 發表

不遠矣!

領士館演習
我都覺,同埋突然要為戴妃翻案,可能女皇都就黎要見維多利亞了。

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-6 09:26 PM 發表

記得小學校務處有一部中文電腦,是綠色mon,可能行倚天/國喬
https://youtu.be/9AvF7xsFq4g
彗星一號!!
呃,說得出這個倚天套件程式,暴露了年齡了

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-6-7 08:58 AM 發表

排序同醫療要比錢。
直接死亡唔使洗好多錢
公海說台灣死亡率2.4%個帖, 講緊老呆都等緊死亡人數造假,隨時繼續滾動式回歸校正,甚至乎滾都唔滾.
老呆的駝鳥政策,真係以為可以掩住耳仔偷鈴噹..

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-6-7 02:14 PM 發表

係呀, 超過三日嗰啲都唔再計, 而家話雙北火化人數比偽政府報o既少咗成百人
呆蛙話今日開始連校正回歸數也不公佈了... 其實,不公佈是否等於不存在?在傳染病追宗上,每個病人都會有個編號,不公佈的人會否有編號?如果沒在編號,呆蛙是咪可以隱瞞病人繼續造數?
過幾天呆蛙可能會再次公佈滾動式校正回歸時,已經可以造細好多數,因為他們可以推說有些數字原先定在6月7日公佈,但當天沒有公佈,所以不會再提及了....

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-6-9 07:12 PM 發表
班死曱甴612兩周年又想出來銅鑼灣及旺角搞事

6.12兩周年|網民號召銅鑼灣街頭再聚‎ 警部署1500警力候命

https://www.hk01.com/article/636107?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
天馬行空胡亂猜測咁估:
如果現在攪得起,可能反映了呆灣果邊爆疫爆得真的好大件事.老呆急着找對家的負面新聞轉移注意力

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]