• 瀏覽: 705,061
  • 回覆: 7,460
  • 追帖: 137
+745
引用:
原帖由 paulaalan 於 2021-6-11 10:12 PM 發表

我地廣州根本約唔到
師姐聽講醫護人員都在驗核酸和前線工作人手不足,所以廣東省某些地方停打疫苗,,情況是這樣嗎。

大叔兄係馬兄貼都有點戰味哦

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-6-11 10:39 PM 發表

師姐聽講醫護人員都在驗核酸和前線工作人手不足,所以廣東省某些地方停打疫苗,,情況是這樣嗎。
人手現在有增援無咁短缺了,依家系無疫苗,好多人打了第一針都超40日了,居委就叫咗人登記,只能等佢地安排了

引用:
原帖由 paulaalan 於 2021-6-11 10:45 PM 發表

人手現在有增援無咁短缺了,依家系無疫苗,好多人打了第一針都超40日了,居委就叫咗人登記,只能等佢地安排了
希望疫情盡快完結 ,大家都要健康平安

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-6-11 09:01 PM 發表
聖公會李兆強小學工作紙暗煽仇中 家長斥校方包庇「黃師」

據網媒點新聞報道,近日點新聞收到讀者爆料,表示聖公會李兆強小學一份二年級中文工作紙詞語填空部分,有意引導年幼學生對「內地遊客」產生厭惡感,刻意放大內地與香港的矛盾。

該題目寫道,「可惜周圍滿是來自中國內地的遊客,十分擠迫,我們仿佛置身在中國內地一樣。因為人太多,拍照後,我們便回家去。」許多家長曾就此事致電學校,希望與校長溝通並了解學校如 ...
終於有家長發聲了👏

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2021-6-11 10:30 PM 發表

老黃瓜並不是吃素的, 牠的反擊絕對不是講笑, 先來一個人話林鄭累全港, 現在又話林鄭唔下台唔得, 過兩天又到田二五, 狗肉成等假建制出來反林鄭.
牠們誓要林鄭下台, 不過要明白中央的手法是出其不意, CY之前又模稜兩可的不知選不選, 牠們可能怕CY , 所以不停反林鄭, 博中央支持林鄭連任. 但中央如何玩牠們, 我等閒人真的想不到.
唔知葉劉會唔會最後壓軸出場

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-6-11 11:37 PM 發表

唔知葉劉會唔會最後登場
葉太繼續發夢啦....中央唔會揀佢架啦.....

引用:
原帖由 paulaalan 於 2021-6-11 10:45 PM 發表

當日有大量疫苗個個就懶懶行,結果一爆疫就個個爭住打.....

分分鐘今日的廣州,明日的香港......

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-6-11 06:46 PM 發表

群魔亂舞。

讓我們看清誰是人,誰是鬼。
果班蛋頭學者個個曲線撐林太連任去阻止梁生回朝?

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-6-11 07:31 PM 發表

我呢度好多90後嘅,有次同個比較乖嘅講開前途問題。因為呢行喺香港,應該要等彼長一段時間至轉好,於是我問佢會唔會諗去大灣區。佢話唔會考慮,如果等唔到香港,請原移民去第二度。估佢地普遍都係咁計劃😞
是但啦...佢地走去外國搵到食咪恭喜佢囉.....

唔好過多一排又死地地懶返黎.....

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-6-11 09:01 PM 發表
聖公會李兆強小學工作紙暗煽仇中 家長斥校方包庇「黃師」

據網媒點新聞報道,近日點新聞收到讀者爆料,表示聖公會李兆強小學一份二年級中文工作紙詞語填空部分,有意引導年幼學生對「內地遊客」產生厭惡感,刻意放大內地與香港的矛盾。

該題目寫道,「可惜周圍滿是來自中國內地的遊客,十分擠迫,我們仿佛置身在中國內地一樣。因為人太多,拍照後,我們便回家去。」許多家長曾就此事致電學校,希望與校長溝通並了解學校如 ...
拎去俾803啦......

案件編號084.....

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-6-11 08:52 PM 發表

我嚟D幾歲大就上街就無咩親身經歷,都係聽老豆叔伯飲酒時講的有些都幾誇張吓,唔知係唔係飲大左亂吹,,,,,我都要再好好再問下家父漁民辛酸史,老漁民真的買少見少好多習俗都失傳了,,好似生死都會唱嘆歌,有長輩去世守夜出殯都會唱嘆歌,唱去一生的事蹟呀,,但這些也快失傳了的我家族就還有個90歲堂姑媽懂唱。
還有搞笑的,筷子我地會讀成懷子,有時餐廳D姐姐唔知我 ...
政府為了安置漁民,在柴灣某填海地起了屋邨

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-6-11 02:52 PM 發表

批判性思考唔係講緊要批評別人既錯誤, 其實係學邏輯推理

例如:A=B, B=C, 所以A=C
又或者所有A都係B, 所有B都係C, 但唔係所有C都係A
呢個譯名譯得唔好, 成件事根本同批評無關
這就是AL經濟第一堂教的methodlolgy 少數沒有還比中學教習內容之一

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-6-11 01:30 PM 發表
已經有曱甴衝出嚟柒被捕,呢隻曱甴,好似上星期已經拉咗鑊?

[頭條日報] 涉宣傳及公布未經批准集結 賢學思政召集人今早被捕

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2096622/
之前試過喺東涌巴士總站見過呢個垃圾團體擺檔,個個睇落都係十零廿歲嘅「學生」,完完全全鼓吹港獨

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-11 11:50 PM 發表

政府為了安置漁民,在柴灣某填海地起了屋邨
所以叫漁灣邨,我睇住漁灣邨起當時就住係地盤旁的鐵皮屋,起好就搬入去,人生第一次坐電梯仲住廿樓高,最緊要有騎樓有廚房有廁所,真係好似發夢一樣當年7歲幾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]