• 瀏覽: 704,658
  • 回覆: 7,460
  • 追帖: 137
+745
取締校協沒用的,取締黃L老師才有用,小的建議每間學校派個政委指導員之類,吾驚死班怕死膽小黃L都煩L死佢地,哈!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-5-29 11:24 AM 發表

另外最錯嘅係,就係呢班人只係當教師係「一份工」!什麼「授業解惑」,完全沒有了。
呢樣無法,理想同職業道德無試考。

就算知道本書係錯,只要考試唔扣分,教師照教唔會有後果。唔通校長日日落場睇堂咩。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-5-29 11:24 AM 發表

另外最錯嘅係,就係呢班人只係當教師係「一份工」!什麼「授業解惑」,完全沒有了。
大叔,想請教下,鄭蟲太在黑暴期間有份帶隊破壞立法會,電視都直播埋,為何至今仍未被拉及抽後算脹?

支持大叔

希望成大叔貴言,希望不久將來黃畜教協會消失

我嚟啦! 支持處理壞份子!💪

支持大叔

入來簽到

教師,無論係好又好,衰又好,係好難去改變。
本身黑唔黑難以考核,捉到一次半次又係鐵飯碗,極難炒,除非好似女拔果條戇鳩仔親自落場暴動比人拉到啦。
比如話有黑師煽動班學生遮一隻眼,大把方法扮到好似學生自發,黑師仲可以臨尾假惺惺咁勸班學生唔好搞,咁就必然甩到身。呢d基本操作我都識。
唔好以為宜家七左會認衰,班黑師十成唔認錯,會繼續同學生講歪理。

政府容易把握既係教材同考試。只能從呢兩方面入手。
教協嘛,手伸得太長就斬。

難得前排!我在廣州,一切如常!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-5-29 11:20 AM 發表
四十年前既教師好少畢業後直入學校,宜家新入職大部份都係,尤其係小學。

所以離地係正常現象黎。不過最弊就係佢地唔認為自己離地,而係以為自己企係道德高地。
為何你認為四十年以前的教師畢業後不會直入學校教書?
當年教小學的基本是師範畢業,早期是一年制,畢業後絶大部分都立即入職學校。
七十年代大學畢業生如任教津小是不受鼓勵的,更要隔年才增一薪點。

支持大叔

引用:
原帖由 40342 於 2021-5-29 11:50 AM 發表

為何你認為四十年以前的教師畢業後不會直入學校教書?
當年教小學的基本是師範畢業,早期是一年制,畢業後絶大部分都立即入職學校。
七十年代大學畢業生如任教津小是不受鼓勵的,更要隔年才增一薪點。
因為佢地係師範之前已經出黎做野
中學唔一定會直上師範

引用:

廿年前飯焦鼓勵失業中產去教書,教書門檻愈來愈低

只是係大學畢業就可以申請當准用教員再補回教育文憑即教書牌,就可以轉為檢定教員,我的中學年代不少教習尸位素餐

報到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]