• 瀏覽: 704,909
  • 回覆: 7,460
  • 追帖: 137
+745
引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-6-12 12:12 PM 發表

只要殺雞警猴,高調釘幾隻教畜牌,嚴重嘅就掟佢入去坐3幾個月,當中最好包括一兩個校長添,班教畜就會聽話架喇。

冇左牌,佢地要出黎揾工,人工揾得返之前一半都算佢贏呀?
經過咁耐到而家,發覺其實黃師的最大問題係有校長包庇 ,要真係發生教育局煮咗件校長,先至起到殺雞儆猴作用。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-6-12 12:56 PM 發表

經過咁耐到而家,發覺其實黃師的最大問題係有校長包庇 ,要真係發生教育局煮咗件校長,先至起到殺雞儆猴作用。
炒校長要過校董會,呢關太難.....

炒教師只需政府釘佢牌就得.......

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-6-12 10:24 AM 發表

當年一家五口住百幾呎,全屋衹有2張碌架床,今天十零廿歲就話要有自己私人空間,而不知道,改善生活環境,喺要靠一家人努力,刁民就是這樣練成
社會富裕反而讓人的初心變得更兇險,以前3餐1宿一家齊齊整整就開心了,現在所謂追求什麼無邊無際的豉油民屎讓個個腦懷了,什麼禮義廉恥忠孝仁義什麼也無了

引用:
原帖由 一個局外人 於 2021-6-12 08:01 AM 發表

菜陰蚊政府的“政治抗疫”遺禍民衆。不普篩就沒有疫情,通過“控制檢測數據”逹到“控制疫情”嘅做法遲早會全民染疫,最後就是“全民免疫”。可憐之人必有可恨之處,灣灣繼續搞落去,遲早起義!
點會起義,台蛙只會覺得佢地咁嚴重,大陸肯定更加嚴重只不過係瞞報,唔似佢地咁開明報公,台蛙繼續numberrrrrrr one!

引用:
原帖由 geometric 於 2021-6-12 10:39 AM 發表

回憶啊.....

當年亞視有套片叫8號巴士站站情, 我就跟人說,如果是港島架巴士站站停都很要命!那時架8號是行軒尼詩道英皇道,由灣仔慢慢搖到去柴灣。那有現在行東廊咁爽.小時候有親戚住北角和柴灣。新年拜年時,由北角糖廠街搖8號巴士到柴灣都近45分鐘。中巴勝利二型濃烈的柴油味。一世難忘。

近年多了和水上人打交道,水上人人情味濃郁,很多也有情義,他們有些做水上的士,也有些掌年駕蝦艇、斑艇 ...
中巴勝利二型8號仔真係油味勁濃但當年我地好少機會離開柴灣的,就過年和中秋後才鄉下仔出城的因要去青衣避風塘和阿婆過節,去一次簡直係去湖南差不多,,,師兄講得啱70年代如8號仔係柴灣停就慘了如這樣只有十四座仲一定坐地起價,當年8號仔成日爆滿班次少我老豆都係提到半粒鐘出門行去筲箕灣坐車的,,,講返點解當年去青衣避風塘好似回湖南,我地先坐8號仔到筲箕灣再轉2號到中環,跟住轉船去荃灣然後再轉街渡去青衣,最後係舅父搖生板仔嚟接我地,如果每處都趕唔到車船分分鐘4,5粒鐘才到
講返水面人都係比較愛國的,睇返我先輩和老豆都係柴灣生活,追溯返我太太爺都在柴灣的之前的就不知了,,,雖則無親戚係內地但我家父叔伯都是比較愛國的,我有時想為什麼文盲都有這中國人的心但有學有識的人反而樂意甘心做漢奸走狗

美國逼阿聯酋棄用華為設備 否則拒售F35

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210612/mobile/bkn-20210612080053535-0612_00992_001.html

呢個味係莫里森講嘅經濟脅迫行為

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-6-12 11:34 AM 發表

呢班攞左腥港身份証家長,咪一樣日日鬧共產黨。
嚟到香港原來落差這樣大,再睇返近10年鄉下親朋有車有樓再睇返自己係愚港,好多諗歪左就成家變蟑螂,,,當然好多來到香港勤勤力力相夫教子公一份婆一份的,好多工作愚港所謂本地人唔做都是新移民做的 ,,,

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-12 10:45 AM 發表

其實有好多內地基層落黎香港都係因為響內地搵唔到食才落黎......所以佢地會對內地好憎恨.....

果班所謂"笨土派",十個有七個其實響內地出生.......
其實呢個係一個好大既心理學課題。當一個人移居去到一個新嘅地方,喺當地遇到歧視,有部分人會歸咎係佢舊族群身份拖累,就會做好多嘢去同舊身份切割,最極端係極度憎恨舊身份,甚至大力打擊及消滅舊族群以求取得認同,並希望藉此淹沒舊有身份。

傳說希特拉有猶太血統,有分析話佢咁憎猶太人就係基於上述既想法。如果有睇過哈利波特,入面嘅大反派佛地魔係人類同巫師混血兒,但佢先係最強調純種巫師血統及滅絕人類嗰個。有傳話呢個角色既原型就係希特拉。

引用:
原帖由 054D 於 2021-6-12 11:41 AM 發表
先唔好講通識。
以理科,例如化學,會考化學科知識基礎,可能在當日高中課程就被推翻。因為真正模式太複雜,不而宜會考教,所以用經典模式簡單學左先。

物理一樣,唔係一開始就學相對論,都係經典力學,係現實還境下可以解釋的模型。

理科都尚且如此,要就番學生年齡段先用簡單方式切入,通識科點可能要學生,係年紀有限智識累積不夠下,可以自主無課綱唔審教材下分析世界大事?

根本連教師都 ...
班學生根本無基本基礎知識,點可能叫佢視野思維提高一點去考慮其他可能性,所以通識科個設計已經有問題,老師同學生咪一齊亂咁黎教同學

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-6-10 08:35 AM 發表

我已經有Matebook及Matepad,現在就等鴻蒙更新,就來一個聯乘!
小弟部M6都報咗名做內測,係唔知抽唔抽得中

引用:
原帖由 ckm 於 2021-6-12 02:02 PM 發表

其實呢個係一個好大既心理學課題。當一個人移居去到一個新嘅地方,喺當地遇到歧視,有部分人會歸咎係佢舊族群身份拖累,就會做好多嘢去同舊身份切割,最極端係極度憎恨舊身份,甚至大力打擊及消滅舊族群以求取得認同,並希望藉此淹沒舊有身份。

傳說希特拉有猶太血統,有分析話佢咁憎猶太人就係基於上述既想法。如果有睇過哈利波特,入面嘅大反派佛地魔係人類同巫師混血兒,但佢先係最強調純種巫師血統及滅絕人類嗰個。有傳話 ...
我有個親戚就係咁,成家都變咗種,我好可憐佢,我知問題係邊到好想將佢從痛苦怨恨中拉出嚟,好可惜!她知我是愛國的就小和我聯絡,呢啲人逃避自己的錯誤將問題轉嫁於社會結果害咗兒女。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 12-6-2021 13:40 發表

嚟到香港原來落差這樣大,再睇返近10年鄉下親朋有車有樓再睇返自己係愚港,好多諗歪左就成家變蟑螂,,,當然好多來到香港勤勤力力相夫教子公一份婆一份的,好多工作愚港所謂本地人唔做都是新移民做的 ,,,
清潔工,酒樓侍應傳菜,地盤什工,屋邨大廈保安,你睇下愚港有為杰青,有邊個願意做,唔喺新移民做,垃圾無人倒,大廈門口無人睇

微博已刪咗,唔知會唔會出通告解釋

瘋狂宣傳MV,然后把造型換成微博頭像

台灣就係太多激進反中台獨, 所以民進黨只要反中就點都唔會輸。 而有好多藍人覺得佢搞完香港又可以連任, 所以相當生氣。 不過另一個角度來睇, 就係民進黨管治下, 台灣先至會死得更快, 係近一年台灣有咩野發生大家都心中有數, 好難可以見到一個仲差過蔡英文的人去管治, 至少之前的台灣同香港無一個人可以廢到好似蔡英文咁。

支亂會唉咗三十二年嘅口號,無理由唔知點應對架,早排仲好英喎,話不怕打壓㗎,仲咩今日駱主任一出聲定性,即刻嚇到標尿,要內部開會分析,先有正式立場交待?

[頭條日報] 駱惠寧批評「結束一黨專政口號 蔡耀昌指支聯會需商議應對

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2097438/

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]