• 瀏覽: 14,943
  • 回覆: 125
+6
引用:
原帖由 richardli008 於 2021-5-28 12:25 PM 發表

呢個唔洗同我擔心,外國居留權我唔稀罕因為係跟父母移民時攞,為咗尊重佢地當年決定所以佢地在生唔會放棄為免刺激老人家。等佢哋百年歸老我立即就去取消佢重新入中國籍!鬼佬白人既地方永遠黃皮膚都係二等人!
你係咁孝順而家應該喺外國服侍老人家
唔係自己回流返黎
等乜野扮咩孝順啊
咁撚多藉口

引用:
原帖由 S.Boo 於 2021-5-28 11:45 發表

咁愛國咁你撕撚左本外國passport啦
想食兩家茶禮咪你e d人囉
發生大事咪又係拍拍囉柚走去外國
兩手準備

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-5-27 07:18 PM 發表
差唔多家家戶戶都派出先頭部隊往外部暑 
係就好,終於解決到人口問題

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2021-5-28 13:28 發表

係就好,終於解決到人口問題
香港不嬲太多人 走咁d都好

引用:
原帖由 豆腐魚腩 於 2021-5-27 09:32 PM 發表

呢個叫移民潮
如果有5500內地單程來港佢地已經瓜瓜叫

引用:
原帖由 skirt333 於 2021-5-28 14:03 發表

如果有5500內地單程來港佢地已經瓜瓜叫
5500 經LOTR 應該叫走難 唔係移民

引用:
原帖由 S.Boo 於 2021-5-28 12:36 PM 發表

你係咁孝順而家應該喺外國服侍老人家
唔係自己回流返黎
等乜野扮咩孝順啊
咁撚多藉口
兩老覺得當年移民決定返轉頭好無面,佢哋肯返香港住我隨時可以俾間屋佢地再加工人同司機俾佢哋都仲得,如果留係外國我唸我仲係打一世工無出頭嗰隻!

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-5-28 08:03 PM 發表

兩老覺得當年移民決定返轉頭好無面,佢哋肯返香港住我隨時可以俾間屋佢地再加工人同司機俾佢哋都仲得,如果留係外國我唸我仲係打一世工無出頭嗰隻!
有本事既去到邊都可以重新黎過打天下
永遠活喺自己既舒適圈
但又要眼紅人地移民
其實最後果句已經證明左你先係loser

引用:
原帖由 S.Boo 於 2021-5-28 08:25 PM 發表

有本事既去到邊都可以重新黎過打天下
永遠活喺自己既舒適圈
但又要眼紅人地移民
其實最後果句已經證明左你先係loser
證明各下無係外國生活,係外國除非你係老板,打工升級幾時輪到黃皮膚?就算係土生土長既埋到堆都唔會升你,只有一世做最勤力嗰個但升職就未必輪到你,CEO走埋你到拍吓你膊頭well done但升就升隔離嗰阿差都未輪到中國人啦!睇吓呢家矽谷有幾多高科技公司CEO係黃皮膚?阿差就大把!做金融做地產經紀老細俾吓面你都係因為招呼到大陸客大Account咋!同美國公司CEO去打Golf?做執波仔孭波袋都無資格啦!

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-5-28 08:45 PM 發表

證明各下無係外國生活,係外國除非你係老板,打工升級幾時輪到黃皮膚?就算係土生土長既埋到堆都唔會升你,只有一世做最勤力嗰個但升職就未必輪到你,CEO走埋你到拍吓你膊頭well done但升就升隔離嗰阿差都未輪到中國人啦!睇吓呢家矽谷有幾多高科技公司CEO係黃皮膚?阿差就大把!做金融做地產經紀老細俾吓面你都係因為招呼到大陸客大Account咋!同美國公司CEO去打Golf?做執波仔孭波袋都無資格啦 ...
每個人去移民既目的都唔同,有d人唔係話要搵好多錢大富大貴做高層,唔係個個都係好似香港奴性咁重,想去果邊享受work-life balance,接觸多d大自然唔得?你點解assume全部人同你係同一樣諗法?仲有你係個孝子就唔應該要你兩老返黎,香港空氣咁差你想佢地早死分身家?我係好睇唔起你d人,人地移民你就話人loser,一尾踩低人抬高自己又鐘意show off,贈你一句啊孝子,驕兵必敗

其實個200幻死晒去邊
超渴望香港少人, 唔需要迫的日子

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-5-27 07:18 PM 發表
差唔多家家戶戶都派出先頭部隊往外部暑 
又係你個戇鳩仔出嚟製造笑料

引用:
原帖由 S.Boo 於 2021-5-28 08:58 PM 發表

每個人去移民既目的都唔同,有d人唔係話要搵好多錢大富大貴做高層,唔係個個都係好似香港奴性咁重,想去果邊享受work-life balance,接觸多d大自然唔得?你點解assume全部人同你係同一樣諗法?仲有你係個孝子就唔應該要你兩老返黎,香港空氣咁差你想佢地早死分身家?我係好睇唔起你d人,人地移民你就話人loser,一尾踩低人抬高自己又鐘意show off,贈你一句啊孝子,驕兵必敗
係囉,咁你仲唔移民享受你既大自然生活

引用:
原帖由 MBLN 於 2021-5-27 07:15 PM 發表
近月本港爆發移民潮,不少港人選擇申請BNO簽證移居英國,英國內政部今日(27日)公布最新的入境數據,指今年首季共錄得34,300宗BNO簽證申請,其中2

唔係有2百萬嘅咩🥺10份一都冇喎又呃人🙄

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/630606?
如果呢的申請批左, 呢班人永遠唔返來就好, 不過呢的黃畜死都死返來, 唔走

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]