• 瀏覽: 12,688
  • 回覆: 203
  • 追帖: 2
華為對外公布,計劃在6月2日正式舉辦鴻蒙產品發布會,預計此前只用於智慧屏、可穿戴設備等產品的鴻蒙(harmonyOS)操作系統將在更多產品品類上使用

很期待!真的要來了!

長氣講多次。鴻蒙一早講左兼容android,所以早期大部分app只系進行了適配的android app。但慢慢會越來越多專為鴻蒙寫的app,到時會有android app同iOS app做唔到的功能,就會睇得出分別。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時中國/629260/華為鴻蒙harmony手機系統下周正式發布-網民-迫不及待想用

熱賣及精選
鴻蒙可以與大量電器直接聯系的

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

我習慣用 Google Phone 備份相片,如果鴻蒙用唔到就煩啲,華為自己嘅雲端相簿功能太基本,連分享畀人都唔得。

所有中國人應立即使用,否則就不愛國,其心必有異…

引用:
原帖由 x747x 於 26/5/2021 13:52 發表

我習慣用 Google Phone 備份相片,如果鴻蒙用唔到就煩啲,華為自己嘅雲端相簿功能太基本,連分享畀人都唔得。
你繼續用你的爛果囉

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

忘記咗戶口密碼,升級後重新登入點算?

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-5-26 01:51 PM 發表

鴻蒙可以與大量電器直接聯系的
冇錯。記得睇過美的電器已開始用鴻蒙。

引用:
原帖由 x747x 於 2021-5-26 01:52 PM 發表

唔用google或華為的相片備份,都仲有好多其他先選擇嘅。

引用:
原帖由 anson6228 於 2021-5-26 02:17 PM 發表

所有中國人應立即使用,否則就不愛國,其心必有異…
你呢d扮愛國L真系好無聊。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-5-26 02:21 PM 發表

忘記咗戶口密碼,升級後重新登入點算?
你第一日用電話?用一般的找回密碼的方法吧。如果系年紀太細或太老真系唔識,就叫爸爸媽媽或仔女幫你吧!

引用:
原帖由 chaolininin 於 26/5/2021 14:19 發表

你繼續用你的爛果囉
我係用緊 P30 Pro,從來未用過 iPhone。

我所 concern 嘅嘢其實都係國外用戶(尤其是歐洲)concern 嘅嘢,如果鴻蒙可以無縫整合到 GMS 的話,就可以吸引到大量用戶升級,否則相信歐洲用戶暫時都唔敢升級到鴻蒙。

如果搶得到 P50 Pro 的話我都會買,用鴻蒙為主,真係要用返 GMS 的話就用返 P30 Pro。

引用:
原帖由 x747x 於 2021-5-26 01:52 PM 發表

用任何 google 服務, 即是自動送美. 備份相片即是全部俾晒美國正苦睇, 和google睇.

引用:

google photo下月起要收錢

引用:
原帖由 阿聞 於 26/5/2021 14:59 發表

唔用google或華為的相片備份,都仲有好多其他先選擇嘅。
我用過多個雲端硬碟/相簿,包括 Google Photos、Dropbox、OneDrive、Mega、百度雲(Dubox)、Box.com、115 等,亦有畀錢買華為雲端儲存空間。

相簿功能上,Google Photo 確實完勝,包括相簿分類、認面、分享、速度、執相功能等,其他都唔掂:OneDrive 就算 set 到 WhatsApp 咁唔 kill app,都可能備份唔到,要開返個 app 先識備份,Windows 版本速度極慢,分享功能陽春;Dropbox 整體好好,只係相簿功能仲係差過 Google Photo;華為 Cloud 就只能穩妥地備份手機相片,但桌面版無乜功能,想整條 link share 相簿畀人都唔得。

華為固然值得支持,但始終起步遲,總會有唔少改進空間,短時間內用戶要搵方法克服兼容問題。

引用:
原帖由 x747x 於 2021-5-26 05:15 PM 發表

我係用緊 P30 Pro,從來未用過 iPhone。

我所 concern 嘅嘢其實都係國外用戶(尤其是歐洲)concern 嘅嘢,如果鴻蒙可以無縫整合到 GMS 的話,就可以吸引到大量用戶升級,否則相信歐洲用戶暫時都唔敢升級到鴻蒙。

如果搶得到 P50 Pro 的話我都會買,用鴻蒙為主,真係要用返 GMS 的話就用返 P30 Pro。
冇google系少少唔方便,但大部份google app都有代替品。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]