• 瀏覽: 15,711
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
+4
我習慣用 Google Phone 備份相片,如果鴻蒙用唔到就煩啲,華為自己嘅雲端相簿功能太基本,連分享畀人都唔得。

引用:
原帖由 chaolininin 於 26/5/2021 14:19 發表

你繼續用你的爛果囉
我係用緊 P30 Pro,從來未用過 iPhone。

我所 concern 嘅嘢其實都係國外用戶(尤其是歐洲)concern 嘅嘢,如果鴻蒙可以無縫整合到 GMS 的話,就可以吸引到大量用戶升級,否則相信歐洲用戶暫時都唔敢升級到鴻蒙。

如果搶得到 P50 Pro 的話我都會買,用鴻蒙為主,真係要用返 GMS 的話就用返 P30 Pro。

引用:
原帖由 阿聞 於 26/5/2021 14:59 發表

唔用google或華為的相片備份,都仲有好多其他先選擇嘅。
我用過多個雲端硬碟/相簿,包括 Google Photos、Dropbox、OneDrive、Mega、百度雲(Dubox)、Box.com、115 等,亦有畀錢買華為雲端儲存空間。

相簿功能上,Google Photo 確實完勝,包括相簿分類、認面、分享、速度、執相功能等,其他都唔掂:OneDrive 就算 set 到 WhatsApp 咁唔 kill app,都可能備份唔到,要開返個 app 先識備份,Windows 版本速度極慢,分享功能陽春;Dropbox 整體好好,只係相簿功能仲係差過 Google Photo;華為 Cloud 就只能穩妥地備份手機相片,但桌面版無乜功能,想整條 link share 相簿畀人都唔得。

華為固然值得支持,但始終起步遲,總會有唔少改進空間,短時間內用戶要搵方法克服兼容問題。

引用:
原帖由 montejo 於 26/5/2021 17:33 發表

google photo下月起要收錢
無錯,我由 2001 年開始用佢,亦分享過唔少相簿,所以會硬食。

之前已畀錢 upgrade 咗華為 Cloud,不過相片備份仍需要以 Google 為主。

引用:
原帖由 百厭超人 於 26/5/2021 18:38 發表

我係你就喺屋企set套NAS私有雲好過,初期投資成本可能貴少少,但一則容量可以更大更自主,二則保安更安全,唔怕公家雲有機會俾人hack,三則基本上不受系統限制,除非你個系統係獨家村,否則現時不論Mac,Windows, ios以及Android平台都支援,鴻蒙系統支援android平台apps,所以都直接使用.
我而家自己都用緊,手機影完嘅相及片直接上傳返屋企部NAS做backup同分享俾朋友都 ...
玩過 Synology NAS,一來相簿功能都無 Google 咁啱自己,二來我唔太鍾意用 NAS,一來貴,二來唔會做到真正 BACKUP:萬一屋企有咩事,例如火災或者 NAS 嚴重燒毀導致 N 個 HDD 一齊壞咗,就會無晒啲嘢。

本人傾向異地 backup,所以自己會用一個 external 4TB HDD,然後備份上 Dropbox/Google Photo。

引用:
原帖由 冼拿 於 26/5/2021 18:38 發表
我比較著重係銀行app會否支援,因為暫時華為的app store無得download匯豐銀行app(我有匯豐銀行戶口),而無Google對我影響不大
滙豐可以喺百度 app store download,只係 PayMe 用唔到。

引用:
原帖由 阿聞 於 26/5/2021 18:42 發表

CHING似乎呢方面用得多,難怪較為重視。如果可以的話,不妨把你的建議寫給華為。我以前也試過因應佢的網站問題回饋過建議,一段時間後再睇返,佢真係改左。唔係話佢一定係聽哂我話,但只要越多用家回饋,佢能夠改善的機會越大!
一直有做呀,不過唔多,但用咗鴻蒙之後一定會經常提建議。

例如 Calendar 咁,華為嗰個已做得幾好,不過啲 font size 太細,所以仍舊要用返 Google Calendar,已提出建議,希望遲些會有改善。

引用:
原帖由 乳露君瞻 於 26/5/2021 19:29 發表

點解要用雲端相簿來分享?我都係直接從手機相簿分享
你點分享?經藍牙畀人?

雲端相簿,你可以畀條 link 對方就可以睇到,甚至可以加佢喺同一場合影嘅相放埋你本 album 都無問題。

引用:
原帖由 bronze18man 於 26/5/2021 19:43 發表

6月1日google改例了,可以放棄google了!
會照畀錢 Google。

有畀開 Dropbox / OneDrive / 華為 Cloud,不過加埋 Google 後應該會取消 OneDrive。

引用:
原帖由 百厭超人 於 26/5/2021 21:12 發表

冇所謂啦,每個人用NAS都有唔同要求及使用體驗,我啱用又未必代表你啱用,我只係多口提供多一個選項啫,不過我個人就一向唔鍾意將D私人相片及短片擺上公共雲端空間度,寧願麻煩D backup去本地硬度,如果講因為意外而冇咗D相及資料都唔係完全冇得救,除非好似師兄你話齋黑仔到火燭燒到連硬碟機都燒了溶埋咁就冇部辦法啦,但係公共雲端空間亦唔係佰份佰安全,好似早輪蘋果雲出事,好多雲端客戶嘅資料就咁一嘢冇晒,想 ...
無錯呀,當然用 NAS 壞晒 2 個(或以上) HDD 嘅機會其實少之又少,但我放得上去雲端嘅都係正常相,旅行、風景、食物之類,就算被洩漏都無大問題。

不過 NAS 亦試過有人被 hacker 入侵,要畀 bitcoin 解鎖,否則會將 NAS 加密/銷毀資料,呢啲就要自己做好保安/勤啲 update NAS 嘅 firmware。

引用:
原帖由 冼拿 於 26/5/2021 22:18 發表

唔該師兄,但這是中國版的匯豐銀行,香港戶口應該登入唔到吧
https://mobile.baidu.com/item?pid=3983921

入面寫咗係 HSBC HK,應該同 Play Store 嗰個一樣,係百度網站,應該可靠的。

有唔少內地人都有喺香港銀行開戶口,所以佢哋都有需要用香港滙豐。

可以唔揀「安全下載」,就可以直接下載 APK,如選安全下載就要先下載百度手機助手,再幫你安裝 HSBC

引用:
原帖由 哪singh 於 3/6/2021 07:51 發表

知唔知WhatsApps?
WhatsApp 不嬲都用到,可以去官網下載 apk。

引用:
原帖由 montejo 於 3/6/2021 19:59 發表

但係 whatsapp雲備份係 google drive
華為雲端儲存可以備份 WhatsApp,不過我就未試過由雲端備份還原。

但應該只有 5GB 免費,多數唔夠位 backup WhatsApp,我畀錢買咗 200GB 所以備份到。

引用:
原帖由 哪singh 於 3/6/2021 16:06 發表

請問Ching 預算3k有冇好介紹?
華為港行未有耐可以升,如果想試就要買國行(網上買或荃灣 11 樓),Nova 系列係幾好,但好似唔係第一批升上 HMOS,都要等等。

如果唔急就可以過兩三個月再睇,傳聞 One Plus、魅族、格力等較細品牌有機會出 Harmony OS 手機。

至於 OPPO/Vivo 同小米就應該短期內都唔會出喇。

引用:
原帖由 montejo 於 3/6/2021 20:12 發表

似唔似drive 咁,換手機可以自動restore對話紀錄和圖片?
換手機可以用華為手機內置嘅 Phone Clone app,直接由舊手機過資料,即使出問題都可以由備份還原,再驚無咗 WhatsApp 資料嘅,可以用返舊方法,restart 舊手機,駁去電腦,將成個 WhatsApp 資料夾 copy 去電腦,然後 copy 返去新手機入面,然後再用同一號碼登入返 WhatsApp,就會搵到 WhatsApp 個資料夾,然後問你要唔要還原。

如果想搵人幫手,可以去荃灣 11 樓(fb 華為群組之一),Andy 哥會幫你過資料,裝埋 GMS 都無問題(國行機)。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]