• 瀏覽: 15,656
  • 回覆: 203
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 anson6228 於 2021-5-26 02:17 PM 發表
所有中國人應立即使用,否則就不愛國,其心必有異…
黃人在港只可飲 法國泉水? 不能用大陸水?

引用:
原帖由 乳露君瞻 於 26/5/2021 19:29 發表

點解要用雲端相簿來分享?我都係直接從手機相簿分享
你點分享?經藍牙畀人?

雲端相簿,你可以畀條 link 對方就可以睇到,甚至可以加佢喺同一場合影嘅相放埋你本 album 都無問題。

引用:
原帖由 bronze18man 於 26/5/2021 19:43 發表

6月1日google改例了,可以放棄google了!
會照畀錢 Google。

有畀開 Dropbox / OneDrive / 華為 Cloud,不過加埋 Google 後應該會取消 OneDrive。

引用:
原帖由 百厭超人 於 26/5/2021 21:12 發表

冇所謂啦,每個人用NAS都有唔同要求及使用體驗,我啱用又未必代表你啱用,我只係多口提供多一個選項啫,不過我個人就一向唔鍾意將D私人相片及短片擺上公共雲端空間度,寧願麻煩D backup去本地硬度,如果講因為意外而冇咗D相及資料都唔係完全冇得救,除非好似師兄你話齋黑仔到火燭燒到連硬碟機都燒了溶埋咁就冇部辦法啦,但係公共雲端空間亦唔係佰份佰安全,好似早輪蘋果雲出事,好多雲端客戶嘅資料就咁一嘢冇晒,想 ...
無錯呀,當然用 NAS 壞晒 2 個(或以上) HDD 嘅機會其實少之又少,但我放得上去雲端嘅都係正常相,旅行、風景、食物之類,就算被洩漏都無大問題。

不過 NAS 亦試過有人被 hacker 入侵,要畀 bitcoin 解鎖,否則會將 NAS 加密/銷毀資料,呢啲就要自己做好保安/勤啲 update NAS 嘅 firmware。

冇興趣

若果到某日完全封殺谷歌, 咁我都會買部入門機淨係返大陸用

引用:
原帖由 x747x 於 2021-5-26 09:47 PM 發表

你點分享?經藍牙畀人?

雲端相簿,你可以畀條 link 對方就可以睇到,甚至可以加佢喺同一場合影嘅相放埋你本 album 都無問題。
直接用社交APP例如whatsAPP WeChat將D相send俾對方。不過我好少影相所以無乜研究

引用:
原帖由 x747x 於 2021-5-26 19:17 發表

滙豐可以喺百度 app store download,只係 PayMe 用唔到。
唔該師兄,但這是中國版的匯豐銀行,香港戶口應該登入唔到吧

引用:
原帖由 加燦 於 2021-5-26 18:51 發表

HSBC app可直接從HSBC 下載.
唔該師兄,因為是銀行app,我比較相信經app store download的app(我都明白經銀行本身download app都應該安全,但覺得更新方面會比較麻煩)

引用:
原帖由 x747x 於 26-5-2021 19:16 發表

玩過 Synology NAS,一來相簿功能都無 Google 咁啱自己,二來我唔太鍾意用 NAS,一來貴,二來唔會做到真正 BACKUP:萬一屋企有咩事,例如火災或者 NAS 嚴重燒毀導致 N 個 HDD 一齊壞咗,就會無晒啲嘢。

本人傾向異地 backup,所以自己會用一個 external 4TB HDD,然後備份上 Dropbox/Google Photo。
識玩一定放自己度,我有4套backup

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-5-26 03:00 PM 發表

你呢d扮愛國L真系好無聊。
台灣剛剛踢爆咗民退黨反串統派,香港就有人扮愛國。

Good News

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]