• 瀏覽: 22,545
  • 回覆: 306
  • 追帖: 1
+31
公立醫院醫生組織「前線醫生聯盟」由於未有接班人,有機會解散。另一醫生工會「公共醫療醫生協會」會長馬仲儀在一個電台節目表示,醫管局資方沒有給予任何壓力要工會解散,但社會氣氛令很多員工都擔心,繼續下去是否安全,包括會否違反「香港國安法」。她指,工會發聲後,往往惹來很多抨擊,質疑醫管局對工會回應又是否殷切...

唔係話記者有第四權咩?咁做有冇打壓新聞自由?

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1592689-20210526.htm

"新聞需要" ?  妳都幾識得 輕描淡寫 喎 .......   係  重大公眾利益  呀家陣

公眾有知情權喎馬仲雞

曱甴閪成日講嘅大眾知情權去左邊?

"醫生不會因新聞需要公開病人醫療報告予媒體"

肺炎疫情都日日開記者會啦, 講埋 年齡 性別 病情  住邊  去過邊  咩國藉 咩職業  出入境記錄   A病人同B病人乜關系  添 .....

咁究竟  會公開 定 不會公開 呀 ? 貫徹 d 好喎

不過會用病人病歷去搞政治行動

記協 ,  有人踩你個場  當你"第四權"冇到喎,   出句聲啦

假如 HA 選擇公開, 關你班醫生撚事咩 

點解唔問記協第4權包唔包此事?

引用:
原帖由 都沒有 於 2021-5-26 11:36 發表
公立醫院醫生組織「前線醫生聯盟」由於未有接班人,有機會解散。另一醫生工會「公共醫療醫生協會」會長馬仲儀在一個電台節目表示,醫管局資方沒有給予任何壓力要工會解散,但社會氣氛令很多員工都擔心,繼續下去是否安全,包括會否違反「香港國安法」。她指,工會發聲後,往往惹來很多抨擊,質疑醫管局對工會回應又是否殷切...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1592689_1_L_20210526112024.jpg
但市民唔係有知情權咩? 而家又冇左啦?

咪9玩啦........咁邊個通知黑記有名人入院係門口捕???

期待拉鳩呢條仆街

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-5-26 11:42 AM 發表
記協 ,  有人踩你個場  當你"第四權"冇到喎,   出句聲啦
試下買西瓜🍉掉落海

引用:
原帖由 都沒有 於 2021-5-26 11:36 AM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1592689_1_L_20210526112024.jpg
但係成班醫生走去罷工,玩遮眼喎.
HA見住成班醫生基於不實資訊走去玩野, 唔使做野?

所以車,樓...資料, 都唔應該因都新聞需要比記者去查...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]