• 瀏覽: 5,125
  • 回覆: 17
+2
正所謂兵者詭道也,軍事中最隱藏的其實就是最厲害的。當大家一直被公開的武器吸引著眼球的時候,又飛機又航母又太空……眼都花埋以為就是這些,其實最恐怖致命的,可能就是埋在深海的無人潛艇,只要一發射核導彈,所有戰艦都死晒,甚至炸埋敵國都可以。

正是未來的發展方向啊,
深水無人戰略核潛艇+ 量子通信。
潛艇長期隱藏在大洋深處,量子通信可以穿透海水和潛艇保持通訊並且絕對保密。
另一個方向就是太空戰略轟炸機,裝備核炸彈的軌道飛行器在太空中巡航,美國的X-37B 就可以在太空飛行2年。未來必然可以飛行更長時間

魚雷咪就係無人潛艇

你肯整個天網出泥就得,遙控係冇意義

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-5-26 03:13 PM 發表
魚雷咪就係無人潛艇

魚雷機會大點
核彈太誇張了吧

不過俄國好似正在發展
無人核潛艇

忽發奇想: [ 各國都宣稱核彈核動力潛艇, 用作第二次核彈報復(意即本土受敵國核彈打擊後). ]

我意思:核潛核彈, 兼用作對敵國第一次核打擊. 點解我會咁想, 因為核潛游戈五大洋, 從海洋發射核導彈後, 受襲國從彈導軌跡, 無可能判別誰是發射國(相比陸基發射或空射核彈的轟炸機, 從彈導軌跡, 可判別發射國, 從而開啟反導系統和核報復)

樓主有2戰思維

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-5-26 04:17 PM 發表
忽發奇想: [ 各國都宣稱核彈核動力潛艇, 用作第二次核彈報復(意即本土受敵國核彈打擊後). ]

我意思:核潛核彈, 兼用作對敵國第一次核打擊. 點解我會咁想, 因為核潛游戈五大洋, 從海洋發射核導彈後, 受襲國從彈導軌跡, 無可能判別誰是發射國(相比陸基發射或空射核彈的轟炸機, 從彈導軌跡, 可判別發射國, 從而開啟反導系統和核報復)
無可能判別聲納同聲紋,一起Q就俾人鎖定了要等人家核反擊了

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-5-26 03:13 PM 發表
魚雷咪就係無人潛艇

俄羅斯就整了「波塞冬」(Poseidon)核子動力魚雷出來, 巡航速度至少有70節(112km/h),航程至少10000km,再加上巡航潛深至少1000m,這個性能已經超越了目前已知的任何反潛偵察技術,以及攻潛武器所能企及的範圍,換言之,根本沒有防禦手段。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-27 07:29 AM 發表

俄羅斯就整了「波塞冬」(Poseidon)核子動力魚雷出來, 巡航速度至少有70節(112km/h),航程至少10000km,再加上巡航潛深至少1000m,這個性能已經超越了目前已知的任何反潛偵察技術,以及攻潛武器所能企及的範圍,換言之,根本沒有防禦手段。
70節巡航....
了解一下水下噪音先講
30節潛艇已經係水下明燈

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-5-26 04:17 PM 發表

美蘇(俄)都冇呢個技術難題
火箭紅外尾焰係佢嘅特徵
天基紅外預驚 好多十年,發射過嘅火箭都有記錄
歐洲就試過射支火箭,因為似 三叉戟 驚動 葉利欽 standby

中國起步遲數據庫唔夠,不過就係得印度洋一帶係高危,其他方向都有人認頭,太平洋有其他國核潛射導彈,叫美軍全體齊齊切J啦,北面一樣

更重要係,有幾多個國家養得起戰略核潛?
英國都已經改用美國叉戟,俄仔集中北極洋,中國就南海

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-5-27 11:09 AM 發表

美蘇(俄)都冇呢個技術難題
火箭紅外尾焰係佢嘅特徵
天基紅外預驚 好多十年,發射過嘅火箭都有記錄
歐洲就試過射支火箭,因為似 三叉戟 驚動 葉利欽 standby

中國起步遲數據庫唔夠,不過就係得印度洋一帶係高危,其他方向都有人認頭,太平洋有其他國核潛射導彈,叫美軍全體齊齊切J啦,北面一樣

更重要係,有幾多個國家養得起戰略核潛?
英國都已經改用美國叉戟,俄仔集中北極洋,中國就南海
謝, 長知識了. 年多前, 老美決定其中一艘戰略核潛, 將其導彈井改裝為發射巡航導彈, 射程有1-2千公里, 除常規彈頭, 可帶核彈, 兼近地飛行, 被攻擊國雷達發現該巡航導彈時, 己冇時間反應.....

數月前, 猶太國用F-35炸毀波斯國拾多處核研究所和核設施, 因為隱形, 來去無蹤, 波斯國捉唔到是猶太國做的證據, 無藉口報復, 取不到輿論同情. 啞口食黃蓮. 新聞報導只以:核電廠和核設施發生拾多處起火.

我想指出:老美唔單止可一劍封喉, 仲要敵人都唔知兇手是誰

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-5-28 10:52 PM 發表

謝, 長知識了. 年多前, 老美決定其中一艘戰略核潛, 將其導彈井改裝為發射巡航導彈, 射程有1-2千公里, 除常規彈頭, 可帶核彈, 兼近地飛行, 被攻擊國雷達發現該巡航導彈時, 己冇時間反應.....

數月前, 猶太國用F-35炸毀波斯國拾多處核研究所和核設施, 因為隱形, 來去無蹤, 波斯國捉唔到是猶太國做的證據, 無藉口報復, 取不到輿論同情. 啞口食黃蓮. 新聞報導只以:核電廠和核設 ...
核潛改裝戰斧 係冷戰後已經開始
因為當時冇諗過再有對手,唔改隨時比國會 cut budget 退役
而戰斧 原本就係裝核彈頭,美蘇攪 裁軍先改晒常規,呢個雙方都未退,退嘅只係中導條約

美國有大把空射核巡航導彈,根本唔洗再花時間攪潛射型
亦唔會用梳潛巡彈打中國,巡航得2500公理射程,要發揮低空地型隱身 只有千鬆距離,打大國只可以打邊界同沿海目標,太近係自殺,特別係中國,中國沿海都係淺水區為主,印度洋距離又太遠

美國要嘅係復活中程彈道導彈,目標係沿第一島錬部署,配合高超音速彈頭,15分鐘就可以打中大部分目標,就係你所講嘅 一劍封喉

不過呢,封中國喉係一劍做唔倒,只有哈馬斯咁 一次幾百上千支齊射
見倒呢個陣仗, 都唔洗點證實,10分鐘內下令送晒所有東風巨浪比美國就係唯一可以做嘅事

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-5-29 01:29 AM 發表

核潛改裝戰斧 係冷戰後已經開始
因為當時冇諗過再有對手,唔改隨時比國會 cut budget 退役
而戰斧 原本就係裝核彈頭,美蘇攪 裁軍先改晒常規,呢個雙方都未退,退嘅只係中導條約

美國有大把空射核巡航導彈,根本唔洗再花時間攪潛射型
亦唔會用梳潛巡彈打中國,巡航得2500公理射程,要發揮低空地型隱身 只有千鬆距離,打大國只可以打邊界同沿海目標,太近係自殺,特別係中國,中國沿海都係淺水區為主, ...
長知識了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]