• 瀏覽: 17,207
  • 回覆: 32
+14
現時全球各地均出現醫生荒,惟香港人均醫生比例遠遠落後於其他先進經濟體。目前本港每1,000人有兩名醫生,相比於新加坡(2.5名)、日本(2.5名)、美國(2.6名)、英國(3名)和澳洲(3.8名),表現明顯遜色。而本港1.5萬名醫生當中,45%於公院工作,卻處理九成醫療服務,2020年醫院管理局和衞生署分別欠缺660名和49名專科醫生和準專科醫生,很多醫生因不勝負荷而離職,形成惡性循環。隨着人口老化日趨嚴重,公營醫療系統更接近壓力爆煲邊緣。

轉載~

鑑於醫生人手短缺日益嚴重,政府將於下月2日向立法會提交《2021年醫生註冊(修訂)條例草案》,讓合資格的非本地培訓醫生執業。筆者認為公營醫療人手緊絀早已不是罕見的事,患者由小病等到大病、大病拖至冇命屢見不鮮,單靠增加本地培訓醫生學額未能解決問題,故引入合資格境外醫生不啻是其中一個可行方法。

惟部分醫學界人士的「保護主義」亦再次浮上水面。陳沛然議員表示,港府忙於抗疫仍推此修例,「除了政治外,我想不到其他任何原因」。他又提到,基本上政府未曾就政策游說業界或計劃游說。公共醫療醫生協會會長馬仲儀則稱,曾接觸過部分非本地醫生,雖然他們懂得英語,但只限於書面溝通,認為只有考試才能真正評估醫生水平。

上述評論明顯是故意刁難,港府並非沒有游說,而是過往業界堅持不接受、用各種方法延緩境外醫生在港取得正式執照。其實已有國家(如新加坡、英國及澳洲)設有不同機制引入非本地培訓醫生,滿足條件後便能取得正式註冊,顯然考試並不是唯一取得正式註冊的條件。何況相關人才即使有資歷、屬專科醫生,來港後仍要於公營醫療機構服務5年,醫人無數,相信已有足夠把關。

最重要的是公院專科門診的輪候時間動輒以年計,不少病人含恨而終,箇中痛苦這些醫生是否明白?常把專業掛在口邊,但只顧維護專業霸權和自身利益的醫生正是自我踐踏專業。正所謂醫者父母心,希望醫生們能反思當中意義,盲拒境外醫生,最終受苦的只是全港大眾。

根據政府的「醫療人力推算2020」,醫生人手由目前到長期均會持續短缺,到2030及2040年,分別會短缺1,610名和1,949名醫生,修例或未能完全解決上述問題。港府必須敢於突破現時的思想框框,考慮再增加本地培訓醫生學額,並把引入境外專科醫生之門再打開一點,向全球招聘醫生人才,讓所有合資格的境外醫生均可來港服務,以紓解香港醫生荒的危機。

如果大家去過公立醫院睇醫生,就知道專科係要排好幾個月甚至上年先至有得睇,根本就係醫生唔夠。亦有好多醫院佢開唔足病房,因為醫護唔夠。正正就係噉嘅原因,需要輸入外地醫生,衹要佢達到應有水準,再喺公立醫院工作五年。透過這五年去評核工作水準,我覺得絕對冇問題。

立法會議員 葛珮帆

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210523/00184_005.html

引用:
原帖由 gakoduck 於 2021-5-23 08:31 AM 發表
一個法卵西馬E牲,一個十九會長菜癲………必須清除呢啲E療系統毒瘤
有呢兩個人真係死得。

引用:
原帖由 pompas 於 2021-5-23 08:32 AM 發表
國內醫療素質一早超越香港很多
我認同你所講,上面有好多醫療系統儀器,都比香港不遑多讓。因為上邊地大物博,見多識廣,衹要個醫生本身做得好,經驗比香港唔會少。

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-5-23 08:35 AM 發表

香港垃圾醫生 除左識開止痛藥外, 根本乜差都唔識
冇辦法!香港醫生少,病人多。佢一定係噉樣做。

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 08:45 AM 發表
篇文章唔講埋中國每一千人有幾多位醫生嘅?
如果中國醫生比例比香港高
咁作為同一個國家
中國有責任為香港解決醫生短缺問題
改善香港醫療水平
相反,若中國醫生比例仲差過香港
香港用錢去掠奪中國醫療資源
咁就好唔道德及比較無恥咗
文章冇講到中國,噉點解你要講中國呀?你有冇睇過香港要引入外地醫生,有啲乜嘢條件呀?

引用:
原帖由 krolik 於 2021-5-23 08:50 AM 發表
醫狗禍港,挾專業喺度作威作福
其實香港亦有d好醫生,只係一小撮人搞衰個計畫。早兩年黑醫護事件,大家可見一斑。

引用:
原帖由 denis789 於 2021-5-23 08:56 AM 發表
香港,好醫生同黃6醫生比例  1:99
起碼都有真正嘅好醫生吖!

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-5-23 08:56 AM 發表
黑醫又係為咗個'錢'字.
因為佢哋需要長時間嘅訓練,先至可以成為一個醫生。做咗醫生之後,如果冇犯錯!噉就一世,錢途無可限量。

引用:
原帖由 黃昏進擊的香腸 於 2021-5-23 09:03 AM 發表
所以要打疫苗
每個人最緊要身體健康。

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-5-23 09:10 AM 發表
香港醫生大多數都係傲慢白袍
冇辦法架!佢哋讀咗咁多書,要訓練左咁多年,先至可以做醫生。

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-5-23 09:17 AM 發表
睇醫生都要自己上網對下症狀先搵專科睇.
睇普通科嘅晒鳩氣,而家有呼吸道唔舒服去驗.
驗完之後冇嘢去藥房配藥好過睇醫生.
有朋友鼻竇炎睇醫生成個月唔好都話感冒未清.
因為有啲症狀,需要長時間觀察同檢查。

引用:
原帖由 正美 於 2021-5-23 09:20 AM 發表
就係啲香港醫護界固步自封,搞到啲老人家吓吓要等4,5個鐘先睇到醫生,仲話醫者父母心,馬仲儀,蔡堅有冇父母心?
大家心照!

引用:
原帖由 fiogermi 於 2021-5-23 09:22 AM 發表
香港醫療比班醫畜帶領下,已經變成盤生意。醫生意見就係睇你有冇買保險而提供相對既醫療 plan, 冇錢的話就唔好意思啦,排3年8個月等政府啦,如果到時個病人仲未死的話
你完全識嘢!如果你去專科私家醫生睇,一入門口個登記護士就問你,你睇過未?有冇買醫療保險。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-5-23 09:24 AM 發表
比大陸醫全面取代香港醫生
香港有好多出名嘅醫生,上咗國內培訓緊國內嘅醫生。

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2021-5-23 09:49 AM 發表
香港好多醫生都好缺德,為求令病人覺得佢有料到,就亂開啲有類固醇止痛藥畀人,但其實完全醫唔到個病,仲有副作用添
你正正帶出問題,類固醇的止痛藥,唔可以捶扁食用。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]