• 瀏覽: 17,225
  • 回覆: 209
+14
引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-5-23 09:24 AM 發表
比大陸醫全面取代香港醫生
香港有好多出名嘅醫生,上咗國內培訓緊國內嘅醫生。

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2021-5-23 09:49 AM 發表
香港好多醫生都好缺德,為求令病人覺得佢有料到,就亂開啲有類固醇止痛藥畀人,但其實完全醫唔到個病,仲有副作用添
你正正帶出問題,類固醇的止痛藥,唔可以捶扁食用。

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 09:56 AM 發表

唔可以講中國咩?
你又立咗新例?
當然可以講中國啦!但係文章裏面無提及吖嘛。佢都冇講到醫生同病人嘅比例。又冇話特登引入國內嘅醫生來港工作。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 10:00 AM 發表

因為有啲症狀,需要長時間觀察同檢查。
傷風感冒十日八日自己好返啦.使唔使觀察成個月呀.
過咗十日八日是咪應該朝其它方向諗呀.
咪又喺開D感冒藥呃錢.

醫者父母心就假嘅,我陪家人睇私家專科,老人家問多兩句都串串共咁,正仆街黎

支持香港引入海外醫生,打倒醫委會自私自利垃圾醫生

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 10:03 AM 發表

當然可以講中國啦!但係文章裏面無提及吖嘛。佢都冇講到醫生同病人嘅比例。又冇話特登引入國內嘅醫生來港工作。
明白!
我知佢有規定要香港永久居民先可以合符資格
我只覺得點都唔應該向比香港醫療資源更缺乏嘅國家招手

醫畜最叻罷工

引用:
原帖由 s-chris 於 23/5/2021 08:45 發表
篇文章唔講埋中國每一千人有幾多位醫生嘅?
如果中國醫生比例比香港高
咁作為同一個國家
中國有責任為香港解決醫生短缺問題
改善香港醫療水平
相反,若中國醫生比例仲差過香港
香港用錢去掠奪中國醫療資源
咁就好唔道德及比較無恥咗
香港醫療行咗幾十年,國內只是近二十年,但水平已追平香港,不要忘記國內還有中醫的。

醫醫相衛

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-5-23 10:28 AM 發表

香港醫療行咗幾十年,國內只是近二十年,但水平已追平香港,不要忘記國內還有中醫的。
中醫得啖笑啫
不談也吧

霸權都係講錢遮,今次係攞命。

黑醫護死全家!

港府推海外醫生免試執業,張建宗指為解決人手嚴重短缺。

本港公營醫護人手長期短缺,港府擬容許合資格的海外醫生免試執業,政務司司長張建宗今日(23日)在網誌上表示,醫生人手嚴重短缺,公營醫療系統長期超負荷,專科服務輪候時間頗長,部分需求殷切的服務輪候時間超過兩年,醫護人員疲於奔命,影響醫療服務的質素。公營醫療醫生人手短缺尤其嚴重。2020年醫管局和衞生署欠缺共710名專科醫生和準專科醫生。根據本港人口結構變化推算醫療服務需要,醫生人手由目前到長期均會持續短缺。到2030及2040年,分別會短缺1,610名和1,949名醫生

張建宗續稱,為解決醫生人手短缺問題,政府將於6月2日向立法會提交《2021年醫生註冊(修訂)條例草案》(《條例草案》),讓合資格且為香港永久性居民的非本地培訓醫生在香港執業,希望立法會及社會各界全力支持。
他同時指出,政府已將醫管局第一個十年醫院發展計劃下的14項工程計劃全面或部分提升為甲級,總承擔額合共701多億元,佔2,000億元的35.1%。計劃在今年第二季就三項醫院工程計劃申請撥款,包括在啟德發展區興建新急症醫院;北區醫院擴建計劃—工地平整及地基工程;及瑪嘉烈醫院荔景大樓擴建計劃—工地平整及地基工程。如建議的三項擬議醫院工程計劃獲立法會財務委員會批准,累計核准承擔額將為1,095多億元,佔2,000億元的54.8%。醫管局亦會逐步展開第二個十年醫院發展計劃的籌備工作。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0523_00822_001.html

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 07:32 AM 發表
現時全球各地均出現醫生荒,惟香港人均醫生比例遠遠落後於其他先進經濟體。目前本港每1,000人有兩名醫生,相比於新加坡(2.5名)、日本(2.5名)、美國(2.6名)、英國(3名)和澳洲(3.8名),表現明顯遜色。而本港1.5萬名醫生當中,45%於公院工作,卻處理九成醫療服務,2020年醫院管理局和衞生署分別欠缺660名和49名專科醫生和準專科醫生,很多醫生因不勝負荷而離職,形成惡性循環。隨着人口老 ...
政府引入海外醫生
黑醫護乜嘢居心?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]