• 瀏覽: 548
  • 回覆: 11
+2
薪酬趨勢調查結果今日公布。消息指,在扣除遞增薪額開支比率後,薪酬趨勢淨指標分別為,高級公務員薪酬淨指標為負2.04%,中級公務員負0.54%,低級公務員負0.68%。

薪酬趨勢調查委員會向員方交代今年薪酬趨勢調查結果,委員會下周會再開會討論,實際薪酬調整幅度亦要由行政長官會同行政會議決定。

比對去年薪酬趨勢調查結果,各級高中低層分別錄得1.68% 、1.98%及1.15%的淨增長,行政長官會與行政會議最後決定凍薪。

加就嫌加得少,減就一律凍薪,呢D係香港獨特嘅只加不能減機制

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/news/新聞/消息:各級公務員薪酬趨勢淨指標全負數-減薪0-68至2-04-268375

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-5-19 11:37 AM 發表
薪酬趨勢調查結果今日公布。消息指,在扣除遞增薪額開支比率後,薪酬趨勢淨指標分別為,高級公務員薪酬淨指標為負2.04%,中級公務員負0.54%,低級公務員負0.68%。

薪酬趨勢調查委員會向員方交代今年薪酬趨勢調查結果,委員會下周會再開會討論,實際薪酬調整幅度亦要由行政長官會同行政會議決定。

比對去年薪酬趨勢調查結果,各級高中低層分別錄得1.68% 、1.98%及1.15%的淨增長,行政 ...
上年查出嚟係加,最後無加到

減薪

減啦,但特首同局長加

齊齊攬炒(我跳point)

引用:
原帖由 yuman 於 2021-5-19 12:49 PM 發表
減啦,但特首同局長加
減左10%先加返8%
班公務員想學,可以呀
咪先減10%
出年加返10%比你仲得

政府又話財赤、
要加稅改善財政
而家唔按基制減?講得通? 說穿了,就是殘民自肥

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-19 12:04 PM 發表
減薪
比利拾壹話佢工作超卓不能減薪喎

引用:
原帖由 yuman 於 2021-5-19 12:49 PM 發表
減啦,但特首同局長加
引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-5-18 01:44 PM 發表
莫講話減
就連凍薪我都唔會接受
車費加左,食飯加左
有乜理由我無人工加
更加咪講話我工作表現超標
更加無理由要凍薪
問過佢先啦

引用:
原帖由 lingling_cc 於 2021-5-19 01:00 PM 發表

比利拾壹話佢工作超卓不能減薪喎
食環科文11為糧支同手足割席 返工成日上鄉土 減薪好應該

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]